Η Τυνησία ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός φράγματος κατά μήκος των συνόρων της με τη Λιβύη, μήνες μετά τις επιθέσεις στη πρωτεύουσα και σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο που σκότωσαν δεκάδες τουρίστες.


Ο υπουργός Άμυνας Farhat Horchani δήλωσε σε δημοσιογράφους το Σάββατο ότι η κατασκευή του έργου σηματοδοτεί "μια σημαντική ημέρα" για την Τυνησία στον αγώνα της κατά της «τρομοκρατίας».
Δύο επιθέσεις για τις ιποίες ανέλαβε την ευθύνη η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της  Levant (ISIL) το περασμένο έτος σκότωσε 59 ξένους τουρίστες, με τους Τυνήσιους αξιωματούχους  να λένε ότι  οι δράστες είχαν εκπαιδευτεί στη μαστιζόμενη από συγκρούσεις Λιβύη, όπου το  ISIL είναι ενεργό.
«Η Τυνησία είναι ικανή να καταπολεμήσει τη τρομοκρατία  με ενεργό και αποτελεσματικό τρόπο", δήλωσε ο Horchani κατά τη διάρκεια  της περιοδείας του στο  φράγμα.

«Σύστημα εμποδίων»

Το φράγμα, το οποίο αποτελείται από αναχώματα άμμου και τάφρους γεμάτες νερό , εκτείνεται περίπου 200 χιλιόμετρα από το Ras Jedir στις ακτές της Μεσογείου ως το Dhiba προς τα νοτιοδυτικά.
Καλύπτει περίπου το μισό μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.
Ο Horchani είπε ότι η δεύτερη φάση του έργου θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση ηλεκτρονικού εξοπλισμού με τη βοήθεια της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Είπε ότι  το φράγμα, το οποίο η Τυνησία αποκαλεί «σύστημα εμποδίων», έχει ήδη "αποδείξει την αποτελεσματικότητά του".
«Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε σταματήσει και συλλάβει  ανθρώπους που προσπαθούσαν να περάσουν λαθραία όπλα», είπε.
Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, 21 τουρίστες και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν σε ένοπλη επίθεση στο Εθνικό Μουσείο Μπαρντό στην Τύνιδα, και τον Ιούνιο, μια επίθεση σε ένα παραλιακό θέρετρο κοντά στο  Sousse σκοτώθηκαν 38 τουρίστες.

Το ISIL ανέλαβε επίσης την ευθύνη για  μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Τύνιδα τον Νοέμβριο που σκότωσε 12 προεδρικούς φρουρούς .
Εκείνη την εποχή, το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ήταν η ίδια που χρησιμοποιείται για να κατασκευαστούν  οι ζώνες αυτοκτονίας  που μεταφέρθηκαν παράνομα από τη Λιβύη και κατασχέθηκαν πέρυσι.
Μετά την επίθεση του Νοεμβρίου, η Τυνησία έκλεισε τα σύνορά της με τη Λιβύη για ένα δεκαπενθήμερο, ενώ τον Δεκέμβριο έκλεισε το  κύριο διεθνές αεροδρόμιο της Τύνιδας-Καρχηδόνας για τα λιβυκά αεροσκάφη, στο πλαίσιο των αυξημένων μέτρων ασφαλείας.
Επίσημες πηγές εκτιμούν ότι περίπου 6.000 Τυνήσιοι έχουν ταξιδέψει για να πολεμήσουν στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη, με πολλούς να επιλέγουν να καταταγούν στις ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων του ISIL.
Πηγή:  AFP