Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Διαμαρτυρίες για τα δικαιώματα των καστών στην Ινδία-19 νεκροί

Ένας Ινδός βόλτες παρελθόν ένα καμένο λεωφορείο μετά από βίαιες διαμαρτυρίες στην πόλη της Rohtak, Ινδία, 21 Φεβρουαρίου 2016. (Φωτογραφία από AFP)

Οι ινδικές αρχές λένε ότι ο αριθμός των νεκρών από τις βίαιες διαδηλώσεις στο βόρειο κρατίδιο της Haryana ​​για τις ποσοστώσεις,που βασίζονται στις κάστες, των θέσεων εργασίας και εκπαίδευσης έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 19.


"Δεκαεννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν,"δήλωσε  ο αναπληρωτής αρχιγραμματέας της Haryana, PK Das την Παρασκευή.
Είπε ότι η ηρεμία έχει πλέον αποκατασταθεί στις περισσότερες περιοχές ανάφλεξης. "Υπήρξαν μερικές συγκρούσεις σε περιοχές της περιφέρειας Bhiwani τη διάρκεια της νύχτας, όπου μια απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει ακόμα, αλλά η απαγόρευση της κυκλοφορίας έχει αρθεί σε άλλες επαρχίες», είπε, προσθέτοντας, "Οι περισσότερες από τις οδικές συνδέσεις έχουν αποκατασταθεί στην πολιτεία και εμείς ελπίζουμε να έχουμε  τον έλεγχο της κατάστασης μέχρι το τέλος της ημέρας. "
Ο Das είπε ακόμη ότι ένα κανάλι παροχής νερού στο Νέο Δελχί, που είχε αποκλειστεί από διαδηλωτές έχει εκκαθαριστεί. Η φραγή είχε προκαλέσει περιορισμένη παροχή  του νερού σε όλη την ινδική πρωτεύουσα και το κλείσιμο όλων των σχολείων για τη διατήρηση των αποθεμάτων.
Οι διαδηλωτές, κυρίως από την αγροτική κοινότητα Jat, βγήκαν στους δρόμους σε συλλαλητήρια διαμαρτυρίας που σχετίζονται με τα δικαιώματα των καστών  στο βόρειο ινδικό κρατίδιο της Haryana κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.
Κάποιοι από αυτούς έβαλαν φωτιά σε οχήματα της αστυνομίας, δημόσια κτίρια και λεωφορεία.
Οι διαδηλωτές λένε ότι είναι δυσαρεστημένοι με το καταφατικό πρόγραμμα δράσης της Ινδίας. Παραδοσιακά θεωρείται ως μια εύπορη και έτσι ανώτερη κάστα, η κοινότητα Jat ορίστηκε σαν "υποανάπτυκτη κάστα" από την κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2014.
Ωστόσο, το ινδικό Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση το 2015, λέγοντας ότι η κοινότητα Jat δεν είναι μια «υπανάπτυκτη  κάστα» και δεν θα πρέπει να έχει το δικαίωμα σε κυβερνητικές θέσεις και έδρες στο πανεπιστήμιο που προορίζονται για άλλες υπανάπτυκτες Κάστες (OBCs) σύμφωνα με το Σύνταγμα της  Ινδίας.
Οι διαδηλωτές τώρα λένε ότι έχουν τεθεί σε μειονεκτική θέση από την απόφαση  του Ανώτατου Δικαστηρίου και θέλουν ίσα δικαιώματα με άλλες χαμηλότερες κάστες.
Ο αρχηγός του κυβερνώντος δεξιού Κόμματος Bharatiya Janata  (BJP) στη Haryana, Anil Jain, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η πολιτειακή κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στα αιτήματα της κοινότητας Jat.
«Αποφασίσαμε στη συνάντηση να δοθούν στους  Jats θέσεις μέσω ενός νόμου κατά την επόμενη σύνοδο της Συνέλευσης,"είπε ο  Jain  στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών Jat, του εθνικού υπουργού Εσωτερικών Rajnath Singh και εκπροσώπων από την πολιτειακή κυβέρνηση της  Haryana στο Δελχί.
Η Ινδία βάζει στην άκρη ποσοστό για κυβερνητικές θέσεις και έδρες στο  πανεπιστήμιο για κάστες που αντιμετωπίζουν διακρίσεις για αιώνες και είναι οικονομικά ή κοινωνικά μειονεκτούσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...