Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Τα τάλαντα και ο άγιος Παρθένιος

  

 Μια παραβολή χρησιμοποιεί για να μας διδάξει σήμερα ο Χριστός.Ένας άρχοντας κάλεσε τους δούλους του,τους έδωσε τα τάλαντα που αναλογούν στον καθένα τους και έφυγε.


Στον πρώτο άφησε πέντε τάλαντα,στον δεύτερο δύο και στον τρίτο ένα.Οι δυο πρώτοι χρησιμοποίησαν τα τάλαντα και τα διπλασίασαν ενώ ο τελευταίος έκρυψε το τάλαντό του στο χώμα.Όταν επέστρεψε ο άρχοντας και είδε πως αξιοποίησε ο καθένας τα τάλαντα που τους είχε δώσει,αντάμοιψε τους δυο πρώτους ενώ τιμώρησε τον τρίτο.
       Τα τάλαντα,συμβολίζουν τα ταλέντα που έχει ο καθένας μας.Μπορεί να είναι η εξυπνάδα,η ρητορική,η ελεημοσύνη,η ικανότητα να χτίζουμε σπίτια,να γράφουμε κείμενα ή ο,τιδήποτε άλλο.Αυτά δεν τα έχουμε επειδή τα αξίζουμε ή γιατί είμαστε κατά κάποιον τρόπο πιο ξεχωριστοί από τους άλλους.Όλα αυτά είναι δώρα από το Θεό και ο Θεός μας τα έδωσε για να τα αξιοποιήσουμε.Πώς;Μα θέτοντάς τα στην υπηρεσία των συνανθρώπων μας και προς δόξαν Θεού.Αυτό είναι σημαντικό.Αν κάνουμε ακόμα και το μεγαλύτερο καλό με σκοπό να δοξασθούμε εμείς,με σκοπό να μας πούνε «μπράβο,τι καταπληκτικός που είσαι»,αυτό το καλό πάει χαμένο.Αυτό είναι που έκανε ο τρίτος,ο πονηρός δούλος.Κράτησε το ταλέντο για τον εαυτό του.
            Κάτι ακόμα πρέπει να προσέξουμε.Κανένα ταλέντο δεν είναι ευκαταφρόνητο.Κανένα δεν είναι ανώτερο από τα άλλα.Ο άγιος που γιορτάζει σήμερα,ο άγιος Παρθένιος είχε ταλέντο στο ψάρεμα.Αυτό του έδωσε ο Θεός.Χρησιμοποίησε αυτό το ταλέντο για να τρέφει τους φτωχούς συνανθρώπους του,χωρίς ποτέ να πει «τι φοβερός ψαράς είμαι».Γνωρίζοντας το αυτό,αλλά και την ευλάβειά του,οι επίσκοποι της περιοχής,τον χειροτόνησαν αρχικά πρεσβύτερο και στη συνέχει επίσκοπο της επαρχίας Λαμψάκου.Και αυτός κατάφερε να κάνει χριστιανούς όλους τους ειδωλολάτρες της επαρχίας,που ήταν τότε η πλειοψηφία.
     Να λοιπόν,πως το τάλαντο,το ένα τάλαντο,απέδωσε όχι απλά άλλο ένα αλλά άλλα δέκα.Ας χρησιμοποιήσουμε  λοιπόν όποιο ταλέντο μας έχει χαρίσει ο Θεός,για το καλό των συνανθρώπων μας,όχι με αυταρέσκεια,όχι για να δοξαστούμε αλλά για να δοξαστεί ο δωρητής μας Θεός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βονιφάτιος και Αγλαΐα

  Ο Βονιφάτιος ήταν οικονόμος της πλούσιας Ρωμαίας, Αγλαϊας. Προσεκτικός στη διαχείριση των χρημάτων της, δεν αδικούσε τους εργαζόμενους στο...