Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Αντιδρούν οι Δρούζοι της Παλαιστίνης στο "διαίρει και βασίλευε" του Ισραήλ

Μια εικόνα που ελήφθησαν στις 28 Γενάρη του 2016 δείχνει την περιοχή κοντά Hittim στη Γαλιλαία, όπου η ισραηλινή καθεστώς σχεδιάζει να κατασκευάσει μια νέα πόλη κοντά σε μια ιστορική τοποθεσία.  (Φωτογραφία AFP)
Μέλη της κοινότητας των Δρούζων επέκριναν το σχέδιο του Ισραήλ να χτίσει μια νέα πόλη για τη μειονότητα στη θέση  δύο παλαιστινιακών χωριών που έχουν ισοπεδωθεί από το καθεστώς του Τελ Αβίβ.


Το Ισραηλινό Συμβούλιο Εθνικών Σχεδιασμών και Κτιρίων ενέκρινε το σχέδιο, τον Ιανουάριο, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να λέει ότι θα είναι η πρώτη πόλη για την κοινότητα των Δρούζων από το 1948.
Η πόλη θα κατασκευαστεί σε εδάφη που καλλιεργούνταν από Παλαιστίνιους από τα  χωριά Hittin και Namrin, δυτικά της Θάλασσας της Γαλιλαίας στο βόρειο τμήμα των κατεχόμενων από το Ισραήλ παλαιστινιακών εδαφών, τα οποία καταστράφηκαν το 1948.
Κάποια ηγετικά στελέχη της μειονότητας των Δρούζων επέκριναν την σχεδιαζόμενη κατασκευή της πόλης αφού αποκαλύφθηκε ότι η νέα κοινότητα θα πρέπει θα βρίσκεται στα εδάφη των Παλαιστινίων προσφύγων.
"Δεν υπάρχει κανένας Δρούζος που θα συμφωνήσει να ζήσει στη γη κάποιου άλλου," δήλωσε ο Δρούζος πολιτικός Saleh Tarif, ένας πρώην υπουργός από το Εργατικό κόμμα της αντιπολίτευσης. «Δεν θέλουμε παράπονα ότι πρόκειται να ζήσουμε στη γη των ανθρώπων που δεν έχουν πού να ζήσουν ή εκτοπίστηκαν από εκεί", πρόσθεσε.
Ο Samer Swaid, ένα Δρούζος πολιτικός ακτιβιστής, επέκρινε επίσης την κίνηση, λέγοντας ότι θα μπορούσε να δηλητηριάσει τις σχέσεις τους με τους Παλαιστινίους.
"Η απόφαση για την κατασκευή μιας πόλης Δρούζων σε αυτά τα κατεστραμμένα χωριά έχει σχεδιαστεί για να ανάψει μια θρυαλλίδα στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ των Δρούζων και των άλλων μελών της παλαιστινιακής μειονότητας», είπε. "Αυτό γίνεται ώστε το  Ισραήλ  να ενισχύσει την πολιτική διαίρει και βασίλευε πάνω μας", πρόσθεσε.
Λόγιοι, αγρότες και μέλη της μειονότητας των Δρούζων λένε ότι η κατασκευή της πόλης απειλεί αρχαιολογικούς θησαυρούς και το φυσικό τοπίο  που έχουν καταχωρηθεί στην UNESCO για την πιθανή συμπερίληψηή τους στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η επιλογή της τοποθεσίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, διότι ένα από τα κατεστραμμένα χωριά, το Hittin, έχει μεγάλη ιστορική και συμβολική σημασία για τους Παλαιστίνιους  μουσουλμάνους.
Το χωριό ιδρύθηκε με διαταγή  του  ινδάλματος των μουσουλμάνων   Σαλαντίν σε ανάμνηση της νίκης του στη μάχη κατά των Ευρωπαίων Σταυροφόρων το 1187. Η ήττα των σταυροφόρων, στα Κέρατα του Hittin, οδήγησε στην έξοδο τους από τους Αγίους Τόπους.
Από το 1948, το  ισραηλινό καθεστώς ισοπέδωσε όλο το  Hittin εκτός από το αρχαίο τζαμί του.


Η εικόνα 1, Φλεβάρη του 2016 δείχνει μια μερική άποψη του ισραηλινού οικισμού της Εφράτ που βρίσκεται στα νότια προάστια της πόλης της Δυτικής Όχθης Βηθλεέμ. (Φωτογραφία AFP)

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί ζουν σε πάνω από 120 αποικιακούς οικισμούς χτισμένους από την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής al-Quds.
Τα Ηνωμένα Έθνη και οι περισσότερες χώρες θεωρούν τους ισραηλινούς οικισμούς ως παράνομους, διότι τα εδάφη κατελήφθησαν στον πόλεμο του 1967 και ως εκ τούτου υπόκεινται στις Συμβάσεις της Γενεύης, που απαγορεύουν την οικοδόμηση στην κατεχόμενη γη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...