Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

H Monsanto υπεύθυνη για τη μικροκεφαλία νεογνών(;)

Γιατροί από την Αργεντινή και τη Βραζιλία υποστηρίζουν ότι για τα χιλιάδες κρούσματα μικροκεφαλίας σε μωρά που γεννήθηκαν τους τελευταίους μήνες στη μεγαλύτερη χώρα της Νοτίου Αμερικής δεν ευθύνεται ο ιός Ζίκα.


Οι γιατροί εξετάζουν τις επίπτωση στη δημόσια υγεία από ένα εντομοκτόνο που κατασκευάζει ένας συνεργάτης της εταιρείας παραγωγής μεταλλαγμένων σπόρων Monsanto.
Σε μια μελέτη αργεντίνων ερευνητών που δημοσιεύθηκε πριν από έναν ολόκληρο χρόνο αναφέρεται ότι δεν ευθύνεται ο ιός Ζίκα για τη μικροκεφαλία στα νεογνά.
Παρόλα αυτά, η Βραζιλία κήρυξε συναγερμό μόλις 10 μήνες μετά, το Νοέμβριο του 2014 μετά από 1,5 εκατομμύριο κρούσματα του ιού Ζίκα και χιλιάδες περιπτώσεις μικροκεφαλίας σε νεογνά. Οι αρχές της Βραζιλίας κατονόμασαν ως υπαίτιο για τη διάδοση του ιού το κουνούπι.
«Ο εντοπισμός χιλιάδων περιπτώσεων γενετικών ανωμαλιών σε βρέφη των οποίων οι μητέρες κατοικούσαν σε ζώνες όπου η κυβέρνηση της Βραζιλίας ψέκασε το εντομοκτόνο pyriproxifène σε δεξαμενές με πόσιμο νερό δεν είναι σύμπτωση, παρότι το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επισήμως ως αιτία τον ιό Ζίκα»,  σχολιάζουν οι γιατροί.
Το εντομοκτόνο pyriproxyfene εμποδίζει την ανάπτυξη των προνυμφών των κουνουπιών. Τη χρήση του συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την καταπολέμηση της διάδοσης του δάγκειου πυρετού.
Τα κουνούπια που έχουν μολυνθεί από το εντομοκτόνο διαδίδουν το δηλητήριο που προκαλεί στα ίδια μορφολογικές και λειτουργικές ανωμαλίες (δυσμορφίες), τα σκοτώνει ή τα στειρώνει.
Το εντομοκτόνο κατασκευάζει η ιαπωνική εταιρεία χημικών Sumitomo Chemical, «στρατηγικός εταίρος» της Monsanto.
Μέχρι να χρησιμοποιηθεί ευρέως στη Βραζιλία, δεν είχαν καταγραφεί περιπτώσεις μικροκεφαλίας σε βρέφη εξαιτίας του ιού Ζίκα ακόμα και στις γεωγραφικές ζώνες όπου είχε προσβληθεί το 75% του πληθυσμού.
Μάλιστα, στη μελέτη τους επισημαίνουν ότι από 404 περιπτώσεις μικροκεφαλίας που εξέτασαν μόνο 17 ή ποσοστό 4,2% των βρεφών ήταν θετικά στον ιό Ζίκα.
Τα συμπεράσματα της αργεντίνικης έρευνας πιστοποιούν οι ερευνητές της Abrasco, μιας επιστημονικής ένωσης που ασχολείται με τις πολιτικές δημόσιας υγείας στη Βραζιλία.
Οι επιστήμονες καταδικάζουν τη στρατηγική ελέγχου των κουνουπιών με τη χρήση χημικών ουσιών, οι οποίες μολύνουν τόσο το περιβάλλον όσο και τους ανθρώπους χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Οριστικά συμπεράσματα αναμένεται να εξάγει σε λίγες εβδομάδες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βονιφάτιος και Αγλαΐα

  Ο Βονιφάτιος ήταν οικονόμος της πλούσιας Ρωμαίας, Αγλαϊας. Προσεκτικός στη διαχείριση των χρημάτων της, δεν αδικούσε τους εργαζόμενους στο...