Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Οι αυτόχθονες των Φιλιππίνων κερδίζουν τη μάχη ενάντια σε εταιρείες εξόρυξης

 


https://www.ucanews.com/news/philippine-indigenous-people-win-battle-against-mining-firms/102318

Το ανώτατο δικαστήριο των Φιλιππίνων διέταξε  δύο γιγάντιες εταιρείες εξόρυξης να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους σε περιβαλλοντικά προστατευμένες περιοχές λόγω της αντίθεσης των ιθαγενών και της (Καθολικής)Εκκλησίας.


Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε στις 16 Αυγούστου το διάταγμα kalikasan  (φύση) κατά της Ipilan Nickel Corporation και της Celestial Nickel Mining and Exploration Corporation για φερόμενη δραστηριότητα σε προστατευόμενες περιοχές στο νησί Palawan, νοτιοδυτικά του κύριου νησιού Luzon.


Ένα ένταλμα kalikasan , ένα ένδικο μέσο κατά της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που απειλεί τη ζωή, την υγεία ή την περιουσία ανθρώπων σε δύο ή περισσότερες πόλεις, εκδόθηκε ως απάντηση σε καταγγελία ιθαγενών ομάδων, οι οποίες υποστήριζαν ότι τα δικαιώματά τους σε μια «υγιή και ισορροπημένη οικολογία»  είχαν παραβιαστεί. 


Σύμφωνα με μια συμφωνία του 1993 με την κυβέρνηση, η Celestial Nickel κατέλαβε 3.000 εκτάρια γης στο Brooke's Point στο Palawan. Η Ipilan Nickel Corporation είναι θυγατρική της Global Ferronickel Holdings, η οποία ασχολείται με την έρευνα , την εξόρυξη, την παραγωγή και την εμπορία μεταλλεύματος νικελίου.


Οι Φιλιππίνες έχουν πλούσια κοιτάσματα χαλκού, χρυσού, νικελίου και άλλων ορυκτών. Η στρατηγική θέση του έθνους της Νοτιοανατολικής Ασίας σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους του κόσμου βοηθά το εύκολο εμπόριο.


Η καταγγελία, που κατατέθηκε από πολιτιστικές κοινότητες αυτοχθόνων, ανέφερε ότι οι εταιρείες λειτουργούσαν χωρίς άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. 


«Αν και ειδοποιήθηκαν ότι το Πιστοποιητικό Περιβαλλοντικής Συμμόρφωσης (ECC) έληξε τον Οκτώβριο του 2015, η Ipilan Nickel Corporation και η Celestial Nickel Mining and Exploration Corporation συνέχισαν την κοπή δέντρων, που οι ιθαγενείς ισχυρίζονται ότι προκάλεσαν την αποψίλωση των δασών», δήλωσε το Ανώτατο Δικαστήριο. .


Το 2018, η Ipilan απέτυχε να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της Εθνικής Επιτροπής για τους Αυτόχθονες Πληθυσμούς. Ωστόσο, συνέχισε τις δραστηριότητές της, παρατήρησε το δικαστήριο.


Μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τις εταιρείες εξόρυξης είπε ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της ετυμηγορίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.


Οι πολιτιστικές κοινότητες αυτόχθονων στα Maasin, Barangays, Barong-Barong, Aribungos και Mambalot ισχυρίστηκαν ότι αυτές οι εταιρείες λειτουργούσαν λόγω υποτιθέμενων διασυνδέσεων με κυβερνητικούς αξιωματούχους.


«Φυσικά, [οι εταιρείες εξόρυξης] δωροδόκησαν αυτούς που εκδίδουν τις άδειες. Δεν έχουμε αποδείξεις για αυτό αυτή τη στιγμή. Όμως, είναι αδιανόητο πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μέχρι το 2023, αφού το ECC τους έληξε το 2015», δήλωσε ο περιβαλλοντικός ακτιβιστής Joel Tunggihan, 43 ετών, στο UCA News.


Ο Tunggihan είπε ότι διαμαρτυρήθηκαν εναντίον των δύο εταιρειών εξόρυξης, αλλά η δικαιοσύνη παρέμεινε ανενεργή λόγω έλλειψης κεφαλαίων και πολιτικής υποστήριξης.


«Δεν μπορούσαμε να προσλάβουμε ούτε δικηγόρο για να συντάξει την αίτηση για την έκδοση του εντάλματος kalikasan… Αλλά, τα πράγματα έχουν αλλάξει», είπε ο Tunggihan.


Μετά από την κατακραυγή από τις πολιτιστικές κοινότητες, η τοπική κυβέρνηση αποφάσισε να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας των μεταλλευτικών εταιρειών τον Σεπτέμβριο του 2022, είπε.


Οι περιβαλλοντικοί εμπειρογνώμονες ισχυρίστηκαν ότι η επαρχία Palawan έχασε μεγάλο αριθμό δέντρων λόγω παράνομων εργασιών εξόρυξης.


«Στις Φιλιππίνες, οι 11 κορυφαίες επαρχίες ήταν υπεύθυνες για το 51 τοις εκατό της απώλειας δασικής κάλυψης μεταξύ 2001 και 2020», δήλωσε στο UCA News η Maria Carley Plorifera, η οποία διδάσκει στο Palawan State University.


«Το Palawan είχε μέγιστη απώλεια 163.000 εκταρίων». 


«Οι εταιρείες εξόρυξης] δωροδόκησαν ηγέτες των αυτόχθονων κοινοτήτων για να αποσπάσουν την υποστήριξή τους», ισχυρίστηκε η Plorifera.


Οι ηγέτες, ωστόσο, έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες. 


«Δεν έχουμε λάβει τίποτα, αλλά μας υποσχέθηκαν θέσεις εργασίας από τις εταιρείες εξόρυξης. Αν αυτό είναι αυτό που λένε «δωροδοκία», τότε ίσως δωροδοκηθήκαμε επειδή μας έδωσαν δουλειές στις τοποθεσίες εξόρυξης», είπε ο Arnulfo Casioco, 76 ετών, αρχηγός φυλής από την κοινότητα Batak, μια από τις 140 αυτόχθονες φυλές στο Καθολικής πλειοψηφίας έθνος. 


Οι Batak ζουν κυρίως στα βορειοανατολικά τμήματα της επαρχίας Palawan.


«Σε ό,τι αφορά τα χρήματα, ρωτήστε αυτούς στην κυβέρνηση, εάν έχουν λάβει εκατομμύρια σε μετρητά», είπε ο Casioco στο UCA News, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αρπαγή γης σε προγονικούς τομείς.


«Οι ηγέτες μας πρέπει να μας προστατεύουν… όχι να μας πουλάνε σε αυτούς που έχουν χρήματα. Έχουμε νόμους, πολύ καλούς νόμους. Αλλά όταν πρόκειται για χρήματα, υπάρχει πάντα μια γκρίζα ζώνη. Οι εταιρείες εξόρυξης μπόρεσαν να λειτουργήσουν ακόμη και χωρίς άδειες». 


Η Εκκλησία στηρίζει τους ιθαγενείς στον αγώνα τους ενάντια στις εξορυκτικές επιχειρήσεις. Στις 22 Φεβρουαρίου, δύο επίσκοποι από την επαρχία Παλαουάν συμμετείχαν στη διαμαρτυρία ιθαγενών που έκλεισαν την είσοδο των μεταλλευτικών επιχειρήσεων.


Στη διαμαρτυρία, οι επίσκοποι Socrates Mesionia του Puerto Prinsesa και Broderick Pabillo του Taytay και 65 ιερείς επεδίωξαν να τερματιστεί η «αχαλίνωτη» παραβίαση των περιβαλλοντικών και ιθαγενών νόμων από τις εταιρείες εξόρυξης .


«Η φυσική ομορφιά και οι φυσικοί πόροι του Παλαουάν είναι μοναδικοί, επομένως είναι σωστό να τους προσφέρουμε ένα μοναδικό είδος φροντίδας, ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές μπορούν να επωφεληθούν από τα πράγματα που απολαμβάνουμε σήμερα», ανέφεραν οι επίσκοποι. δήλωση τον Ιούνιο ενώ συμμετείχε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι ντόπιοι.


«Το να είσαι ο υπεύθυνος διαχειριστής  της δημιουργίας του Θεού είναι τεράστια ηθική ευθύνη».


Η Εκκλησία αντιμετωπίζει σοβαρά  την προστασία του περιβάλλοντος υπό τον Πάπα Φραγκίσκο. Η εγκύκλιος του 2015, «Laudato si » (Δόξα σε σένα, Κύριε μου), περιέχει τις κατευθυντήριες αρχές της Εκκλησίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διακλαδώσεις

  Όταν κάποιος καλείται να κάνει μία επιλογή στη ζωή του, αυτομάτως σκοτώνει όλες τις άλλες ζωές που θα είχαν προκύψει αν είχε επιλέξει διαφ...