Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στο Πακιστάν

 


https://www.ucanews.com/news/protests-continue-in-pakistan-over-church-burnings/102328

Οι Χριστιανοί συνέχισαν τις διαμαρτυρίες τους σε όλο το Πακιστάν, δύο ημέρες αφότου όχλοι ριζοσπαστών μουσουλμάνων έκαψαν 21 εκκλησίες και βανδάλισαν 300 χριστιανικά σπίτια με αφορμή  υποτιθέμενη βεβήλωση του Κορανίου στην επαρχία Παντζάμπ. 


Ο Αρχιεπίσκοπος Μπένι Τράβας του Καράτσι διοργάνωσε πρόγραμμα διαμαρτυριών στο Press Club της πόλης και πραγματοποίησε συνάντηση με το δεξιό θρησκευτικό κόμμα Jamaat-e-Islami στις 18 Αυγούστου. 


«Εκφράσαμε τη δυσαρέσκειά μας στους κληρικούς», είπε ο πατέρας Mario Rodrigues, πρύτανης του γυμνασίου St. Patrick's στο Καράτσι, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στο UCA News αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση.


Οι ταραχές και οι επιθέσεις σε εκκλησίες ήταν τα τελευταία σε μια σειρά τέτοιων περιστατικών εναντίον της μειονοτικής χριστιανικής κοινότητας που αποτελεί λιγότερο από το 2 τοις εκατό του πληθυσμού των 230 εκατομμυρίων, κυρίως μουσουλμάνων.  


Μετά τη βία, «οι γνωστές καταδίκες και επισκέψεις» συνεχίζονται από πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, είπε ο Ροντρίγκεζ.


Εκφράζουν επίσης αλληλεγγύη και υπόσχονται ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη, πρόσθεσε. 


«Αλλά, στην πραγματικότητα, τίποτα δεν υλοποιείται και όλα ξεχνιούνται», είπε ο ιερέας.


Η νότια αρχιεπισκοπή ανακοίνωσε έρανο συγκέντρωσης χρημάτων στις 20 Αυγούστου, ημέρα Κυριακή, για τους χριστιανούς των οποίων τα σπίτια πυρπολήθηκαν στην Jaranwala της επαρχίας Punjab στις 16 Αυγούστου. 


Περίπου 600 διαμαρτυρόμενοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν  «κυβερνού οι λήσταρχοι» και «κράτος εν κράτει» στις 17 Αυγούστου στη Λέσχη Τύπου του Καράτσι.


Απαίτησαν την απελευθέρωση όλων των Χριστιανών, συμπεριλαμβανομένων των Ράτζα Ουμάρ και Ρόκι Μασίχ, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για βλασφημία επειδή ατίμασαν το Κοράνι κολλώντας φωτογραφίες στο ισλαμικό ιερό βιβλίο. 


Το Χριστιανικό Συμβούλιο του Μπαλουχιστάν πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Press Club στην Κουέτα, την πολυπληθέστερη πόλη της νοτιοδυτικής επαρχίας, που συνορεύει με το Ιράν και το Αφγανιστάν που κυβερνούν οι Ταλιμπάν. 


Η βλασφημία είναι ένα ευαίσθητο θέμα στο μουσουλμανικής πλειοψηφίας  Πακιστάν  και ο νόμος προβλέπει ακόμη και τη θανατική ποινή για τα υποτιθέμενα αδικήματα.


Οι Χριστιανοί στοχοποιούνται συχνά με ψευδείς ισχυρισμούς βλασφημίας, συχνά για να διευθετηθούν προσωπικές διενέξεις. Ως εκ τούτου, οι θρησκευτικές μειονότητες στο Πακιστάν αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. 


«Πόσο καιρό θα υποφέρουμε; Η κρατική πολιτική της ταύτισης με την πλειοψηφία ενθαρρύνει τους όχλους να επιτίθενται και να λεηλατούν οικισμούς μειονοτήτων με αβάσιμες κατηγορίες», είπε η Samina Mushtaq, μια χριστιανή ακτιβίστρια.


Μιλούσε σε μια δίωρη διαμαρτυρία, που διοργάνωσε το Εθνικό Χριστιανικό Κόμμα, ένα πολιτικό όργανο. Απαίτησε την απελευθέρωση όλων των Χριστιανών που κατηγορούνται για βλασφημία. 


Απευθυνόμενος σε συνέντευξη Τύπου με τον Αρχιεπίσκοπο Sebastian Shaw της Λαχώρης, ο Maulana Tahir Mehmood Ashrafi, πρόεδρος του Συμβουλίου Ουλεμά του Πακιστάν (σώμα κληρικών) ζήτησε από τον Πρωθυπουργό του Πακιστάν να τιμωρήσει τους ανθρώπους που επιτέθηκαν στις εκκλησίες και λεηλάτησαν και κατέστρεψαν χριστιανικά σπίτια στη Jaranwala.


Ο Αρχιεπίσκοπος Joseph Arshad, πρόεδρος της Συνδιάσκεψης των Καθολικών Επισκόπων του Πακιστάν, και ο επίσκοπος Yousaf Sohan του Multan επισκέφθηκαν τις κατεστραμμένες εκκλησίες στις 17 Αυγούστου και μαζί με τους ντόπιους χριστιανούς προσευχήθηκαν για ειρήνη. 


Περισσότεροι από 200 χριστιανοί φορώντας μαύρα περιβραχιόνια πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για δεύτερη μέρα στη Λαχόρη στις 17 Αυγούστου με τη συμμετοχή του διαθρησκευτικού Rawadari Tehreek (κίνημα για ανεκτικότητα). 


«Απαιτούμε από άλλους επισκόπους να επισκεφθούν τη Jaranwala. Τα εκκλησιαστικά σχολεία θα πρέπει να κλείσουν σε όλη τη χώρα. Θα μας σκοτώσουν αν δεν αντισταθούμε», δήλωσε στο UCA News ο Mohsin Kashif Pasha, πρόεδρος του τμήματος νεολαίας της ενορίας του Sacred Heart Cathedral στη Λαχώρη. 


Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Παντζάμπ, Mohsin Naqvi, στις 17 Αυγούστου ζήτησε την άμεση αποκατάσταση όλων των κατεστραμμένων εκκλησιών και των χριστιανικών σπιτιών. Τέτοια περιστατικά είναι κατά του Ισλάμ και ενάντια στις διδασκαλίες του Προφήτη Μωάμεθ, είπε.


Η αστυνομία έχει ανοίξει δικογραφία σε βάρος 34 ατόμων και κατονόμασε 600 άγνωστα πρόσωπα βάσει του νόμου κατά της τρομοκρατίας σε σχέση με την επίθεση στις εκκλησίες. 


Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 128 άτομα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γη και σύμπαν

  Όχι, οι άνθρωποι δεν είμαστε φτιαγμένοι για τη γη. Μπορεί να είμαστε φτιαγμένοι απ' το χώμα και να επιστρέφουμε σε αυτό αλλά δεν περιο...