Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Προ των Χριστουγέννων



Η σημερινή ευαγγελική περικοπή, χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος έχουμε την αναλυτική καταγραφή του γενεαλογικού δέντρου του Ιησού από τον Αβραάμ μέχρι τον Ιωσήφ τον μνηστήρα της Παναγίας. Εκεί αναφέρονται άντρες και γυναίκες, άλλοι δίκαιοι, άλλοι ανήθικοι, άλλοι σπουδαίοι και άλλοι ύποπτοι όσον αφορά τη ζωή τους. Στο δεύτερο μέρος έχουμε τη διήγηση της θαυματουργικής συλλήψεως και γεννήσεως του Χριστού. Ουσιαστικά το δεύτερο μέρος καταλύει το πρώτο.

 Όλη η γενεαλογία φαίνεται ασήμαντη μπροστά στο θαύμα της Γέννησης του Υιού του Θεού. Η μόνη χρησιμότητα της γενεαλογίας μέχρι τον Ιωσήφ είναι να αποδειχτεί ότι ο Ιησούς πράγματι υπήρξε σαν ιστορικό πρόσωπο. 

Ο κόσμος και σήμερα και σε παλαιότερες εποχές δίνει μεγάλη σημασία στην καταγωγή, στην ιστορία, στην γενεαλογία. Με αυτά τα πράγματα νομίζουμε πως βάζουμε μια τάξη στον κόσμο. Τον τακτοποιούμε. Επιβάλλουμε την τάξη μας. Και προσπαθούμε να την ταιριάξουμε με την τάξη της φύσης. Ή ακόμα και να αλλάξουμε την τάξη της φύσης όταν αυτή δε μας βολεύει.

Και από την άλλη έχουμε την τάξη του Θεού. Έρχεται ο Θεός και πετάει στο καλάθι των αχρήστων όλη την ανθρώπινη τάξη. Καταργεί και την ανθρώπινη και τη φυσική τάξη και βάζει σε κίνηση το σχέδιο της Σωτηρίας. 

Αυτό είναι που γιορτάζουμε σήμερα. Την υπέρβαση της ανθρώπινης τάξης, την υπέρβαση της φυσικής τάξης. Την εγκαινίαση και την εφαρμογή του μεγάλου σχεδίου του Θεού για τον άνθρωπο. Για τον κάθε άνθρωπο. Ο Θεός νικά την τάξη για τον κάθε ένα μας ξεχωριστά. Για να δώσει σε μας την ευκαιρία να σωθούμε και να μπούμε στη Βασιλεία των Ουρανών. Ας ετοιμαστούμε λοιπόν να γιορτάσουμε αυτό το γεγονός με την πρέπουσα ευλάβεια και τον ανάλογο σεβασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...