Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Η πληγή της Κύπρου

 


https://www.kathimerini.gr/world/561612517/papas-fragkiskos-stin-kypro-tromero-to-trayma-poy-echei-ypostei-i-chora-tis-teleytaies-dekaeties/

«Η πληγή που περισσότερο πονά αυτή τη χώρα είναι το τρομερό τραύμα που έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες», τόνισε ο Ποντίφικας, σημειώνοντας ότι συλλογίζεται τον «εσωτερικό πόνο» όσων δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια και στους χώρους λατρείας τους


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. «Είμαι ευτυχής που επισκέπτομαι αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος από τον Καθεδρικό Ναό Μαρωνιτών της Παναγίας των Χαρίτων στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του στην Κύπρο, «βαδίζοντας ως προσκυνητής στα βήματα του μεγάλου Αποστόλου Βαρνάβα».


Ο Πάπας αναφέρθηκε εκτενώς την Πέμπτη στα βήματα και τις πράξεις των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου, όπως και στη σημασία της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου -ένας τόπος που αποτελεί «την ανατολική πύλη προς την Ευρώπη, και τη Δυτική προς τη Μέση Ανατολή», ανέφερε- , αλλά και στην αξία της ποικιλομορφίας και στη σημασία της υπομονής και της αδελφοσύνης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, παρομοίωσε την Κύπρο με «ένα μαργαριτάρι μεγάλης αξίας στην καρδιά της Μεσογείου».


«Η ομορφιά αυτής της γης πηγάζει από τους πολιτισμούς που διασταυρώθηκαν και αναμείχθηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων», τόνισε ο Ποντίφικας, συμπληρώνοντας πως και τώρα η Κύπρος διαμορφώνεται από το πλήθος λαών και ανθρώπων στα εδάφη της, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών. «Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε και να προάγουμε κάθε συνιστώσα της κοινωνίας, ιδιαίτερα τις μειονότητες», δήλωσε.



Ο Πάπας αναφέρθηκε στην πανδημία, υπογραμμίζοντας πως επιδείνωσε τις επιπτώσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά και στο Κυπριακό.


«Η πληγή που περισσότερο πονά αυτή τη χώρα είναι το τρομερό τραύμα που έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες», είπε ο Ποντίφικας, σημειώνοντας ότι συλλογίζεται τον «εσωτερικό πόνο» όσων δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια και στους χώρους λατρείας τους και πως προσεύχεται για την ειρήνη ολόκληρου του νησιού. «Η οδός προς την ειρήνη», είπε, «χαρακτηρίζεται από μία λέξη: τον διάλογο».


Ο Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε, από το Προεδρικό Μέγαρο, να γίνει η Μεσόγειος, η οποία στις μέρες μας δήλωσε ότι έχει γίνει χώρος συγκρούσεων και ανθρωπιστικών τραγωδιών, «σημείο αναφοράς», η mare nostrum, «η θάλασσά μας», η θάλασσα όλων των λαών «που την αντικρίζουν ελπίζοντας να τους ενώνει αντί να τους χωρίζει». «Η Κύπρος είναι ένα γεωγραφικό, ιστορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό σταυροδρόμι και χάρη σε αυτή τη θέση μπορεί να προωθεί έργα ειρήνης», τόνισε ο Ποντίφικας, «ας γίνει ένα ανοιχτό εργοτάξιο οικοδόμησης της ειρήνης στη Μεσόγειο». «Ο Θεός», είπε, κλείνοντας την ομιλία του, «να ευλογεί την Κύπρο».


Ο Πάπας Φραγκίσκος θα πάρει μαζί του στην Ιταλία 50 πρόσφυγες από την Κύπρο, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.


Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως ο Κυπριακός λαός «γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τον πόνο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς από τις πατρογονικές εστίες».


Ευχαρίστησε όμως τον Πάπα για την πρωτοβουλία του γιατί η Κύπρος, τόνισε, κατέστη η πρώτη χώρα προορισμού, κατ’ αναλογία πληθυσμού στην υποδοχή προσφύγων, «αλλά και μεγάλων ροών παράτυπων μεταναστών, μέσω των κατεχομένων περιοχών, αντιμετωπίζοντας υπέρμετρες δυσκολίες ως προς τη διαχείρισή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To χάος ως τάξη

  Περπατώντας και κοιτάζοντας στον ουρανό το βράδυ, μετά από βροχή, κάποιος πατά ένα σαλιγκάρι. Πόσες πιθανότητες υπήρχε αυτός ο άνθρωπος, ό...