Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

Κυριακή μετά την Χριστού Γέννησιν

 



Δύο τρόποι προσέγγισης της ζωής εμφανίζονται στη σημερινή ευαγγελική περικοπή. Δύο εντελώς διαφορετικοί τρόποι ζωής.

Ο πρώτος είναι ο τρόπος του Ηρώδη. Προσκολλημένος στις εξουσίες, στα πλούτη και στην ισχύ. Περνά όλη του τη ζωή για να κατέχει θέσεις από τις οποίες θα μπορεί να διατάζει και να εξουσιάζει. Και στο απόγειο της δύναμής του ακούει μια είδηση που τον τρομοκρατεί. Ακούει για τη γέννηση ενός παιδιού. Ένα μικρό μωρό τον κάνει να παραλύσει από τρόμο. Θεωρεί ότι απειλείται η θέση του και κατά συνέπεια νιώθει να γκρεμίζεται ο κόσμος του. Και παίρνει την ολέθρια απόφαση της σφαγής των νηπίων.

Η προσκόλληση στα γήινα, είτε πρόκειται για χρήματα, εξουσία, κοινωνική θέση ή και για κάποιο άλλο πρόσωπο συνήθως εκεί οδηγεί, Σε ανόητα σφάλματα και τραγικές αποφάσεις που κοστίζουν τελικά αυτή την ίδια την ψυχή μας.

Από την άλλη έχουμε τον Ιωσήφ και τους Μάγους. Αυτοί εμπιστεύονται τον άγγελο Κυρίου που τους παρουσιάζεται, ακολουθούν το θέλημα του Θεού όπως τους το μεταφέρει ο άγγελος και περνάνε μέσα από τις δυσκολίες και τις ταλαιπωρίες που τους περιμένουν -όπως μας περιμένουν όλους μας- χωρίς να ζημιωθούν τελικά στο παραμικρό. Και όχι μόνο δε ζημιώνονται αλλά αξιώνονται να μπουν στη χορεία των Αγίων.

Μπορεί να μην φωτίζει σήμερα το Άστρο της Βηθλεέμ στον ουρανό ώστε να το βλέπουμε. Μπορεί να μην εμφανίζονται μπροστά μας άγγελοι απεσταλμένοι από το Θεό. Όμως το θέλημα του Θεού φωτίζει το δρόμο μας . Ο Λόγος του ακούγεται συνεχώς. Μέσα από τα Μυστήρια και τη διδασκαλία της Εκκλησίας γίνονται ορατά και αντιληπτά. Και μένει σε μας η απόφαση. Θα ακολουθήσουμε το δύσκολο μονοπάτι του Ιωσήφ προς την Αίγυπτο ή τον φαινομενικά εύκολο αλλά τελικά καταστροφικό δρόμο του Ηρώδη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...