Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Χρυσό μενταγιόν της εποχής της Νεφερτίτης ανακαλύφθηκε στην Κύπρο

Ένα αρχαίο αιγυπτιακό μενταγιόν λωτού με ένθετες πέτρες, που χρονολογείται περίπου στο 1350 π.Χ. Τα περισσότερα από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στους τάφους, συμπεριλαμβανομένου αυτού, είναι από την εποχή της βασίλισσας Νεφερτίτης, η οποία φορούσε παρόμοια κοσμήματα. (Εικόνα: PM Fischer και T. Bürge)



https://ecozen.gr/2021/12/chryso-mentagion-louloudi-lotou-apo-tin-epochi-tis-nefertitis-anakalyfthike-stin-kypro/

Ένα μενταγιόν “λουλούδι λωτού” με πολύτιμο πετράδι, παρόμοιο με αυτό που φορούσε η βασίλισσα της αρχαίας Αιγύπτου Νεφερτίτη, ανακαλύφθηκε σε ένα ταφικό συγκρότημα στην ΚύπροΤο μενταγιόν είναι ένα από τα εκατοντάδες πολυτελή ταφικά αντικείμενα από όλη την περιοχή της Μεσογείου που έχουν αποκαλυφθεί στην τοποθεσία, συμπεριλαμβανομένων πολύτιμων λίθων, κεραμικών και κοσμημάτων.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά τους δύο τάφους της Εποχής του Χαλκού, και οι δύο υπόγειοι θάλαμοι, στην αρχαία πόλη Hala Sultan Tekke το 2018. Στους τάφους βρέθηκαν εκατόν πενήντα πέντε ανθρώπινα λείψανα και 500 νεκρικά αντικείμενα, τοποθετημένα σε στρώσεις ο ένας πάνω στον άλλο, υποδηλώνοντας ότι οι ταφικοί θάλαμοι χρησιμοποιήθηκαν για πολλές γενιές.

“Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι πρόκειται για οικογενειακούς τάφους για την άρχουσα ελίτ στην πόλη”, δήλωσε  ο επικεφαλής της ανασκαφής Πίτερ Φίσερ, ομότιμος καθηγητής ιστορικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. “Για παράδειγμα, βρήκαμε τον σκελετό ενός 5χρονου με ένα χρυσό κολιέ, χρυσά σκουλαρίκια και μια χρυσή τιάρα. Αυτό μάλλον ήταν παιδί ισχυρής και πλούσιας οικογένειας.”

Τα αντικείμενα του τάφου περιλαμβάνουν κοσμήματα και άλλα αναμνηστικά από χρυσό , ασήμι , μπρούτζο και ελεφαντόδοντο, καθώς και αγγεία από διάφορους πολιτισμούς. «Βρήκαμε επίσης έναν κεραμικό ταύρο», είπε ο Φίσερ. “Το σώμα αυτού του κούφιου ταύρου έχει δύο ανοίγματα: ένα στην πλάτη για να το γεμίσει με ένα υγρό, πιθανότατα κρασί, και ένα στη μύτη για να πιουν από. Προφανώς, έκαναν γιορτές στην αίθουσα για να τιμήσουν τους νεκρούς τους.”

Άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο περιελάμβαναν έναν κόκκινο πολύτιμο λίθο από καρνεόλιο από την Ινδία, έναν μπλε πολύτιμο λίθο λάπις λάζουλι από το Αφγανιστάν και κεχριμπάρι από τη Βαλτική Θάλασσα — τιμαλφή που υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού στην Κύπρο συμμετείχαν σε ένα τεράστιο εμπορικό δίκτυο. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης στοιχεία εμπορίου με την αρχαία Αίγυπτο , συμπεριλαμβανομένων χρυσών κοσμημάτων, σκαραβαίων (φυλαχτά σε σχήμα σκαθαριού με ιερογλυφικά) και υπολείμματα ψαριών που εισήχθησαν από την κοιλάδα του Νείλου, σύμφωνα με τη δήλωση.

Διαβάστε επίσης:  Ηλεκτρονικά πλέον η ανανέωση της Άδειας Οδήγησης
nefer
Μια (δεξιά) κυλινδρόμορφη μεσοποτάμια σφραγίδα από αιματίτη με σφηνοειδή επιγραφή που χρονολογείται στον 18ο αιώνα π.Χ. Ένας (αριστερά) αιγυπτιακός σκαραβαίος με ιερογλυφικά, που χρονολογείται περίπου στο 1350 π.Χ.(Εικόνα: PM Fischer και T. Bürge)

Η αρχαιολογική ομάδα χρονολόγησε τα χρυσά κοσμήματα συγκρίνοντάς τα με παρόμοια ευρήματα από την Αίγυπτο. «Οι συγκρίσεις δείχνουν ότι τα περισσότερα από τα αντικείμενα είναι από την εποχή της Νεφερτίτης και του συζύγου της Έχνατον (επίσης γράφεται Ακενατόν , πατέρας του βασιλιά Τουταγχαμών )», περίπου το 1350 π.Χ., είπε ο Φίσερ. “Σαν χρυσό μενταγιόν βρήκαμε: ένα λουλούδι λωτού με ένθετους πολύτιμους λίθους. Η Νεφερτίτη φορούσε παρόμοια κοσμήματα.”

nefr1
Ένα μεγάλο αγγείο με πολεμικά άρματα από την Ελλάδα, που χρονολογείται περίπου στο 1350 π.Χ. Τα κεραμικά αγγεία που βρέθηκαν στους τάφους, ιδιαίτερα αυτά που εισήχθησαν από την Ελλάδα και την Κρήτη, είναι διακοσμημένα με ζωγραφισμένες σκηνές ιππήλατων αρμάτων, ατόμων που κουβαλούσαν ξίφη, ζώα και λουλούδια. (Εικόνα: PM Fischer και T. Bürge)

 

Η ανασκαφική ομάδα αποκάλυψε επίσης μια σφραγίδα σε σχήμα κυλίνδρου κατασκευασμένη από αιματίτη, ένα ορυκτό με μεταλλική απόχρωση. Η σφραγίδα φέρει σφηνοειδή επιγραφή από τη Μεσοποταμία (σημερινό Ιράκ) που αποκρυπτογράφησαν οι αρχαιολόγοι.

“Το κείμενο αποτελείται από τρεις γραμμές και αναφέρει τρία ονόματα. Ο ένας είναι ο Αμούρρου, ένας θεός που λατρεύεται στη Μεσοποταμία. Οι άλλοι δύο είναι ιστορικοί βασιλιάδες, πατέρας και γιος, τους οποίους καταφέραμε πρόσφατα να εντοπίσουμε σε άλλα κείμενα σε πήλινες πλάκες της ίδιας περιόδου , δηλαδή τον 18ο αιώνα π.Χ.», είπε ο Φίσερ. «Προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να προσδιορίσουμε πως κατέληξε στην Κύπρο, πάνω από 1.000 χιλιόμετρα [620 μίλια] από το σημείο που κατασκευάστηκε».

Μια ανάλυση των κεραμικών ειδών στους τάφους έδειξε ότι τα στυλ με τα οποία κατασκευάζονταν άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που βοήθησε επίσης στη χρονολόγηση των ευρημάτων, είπε ο Φίσερ.

Στη συνέχεια, οι αρχαιολόγοι σχεδιάζουν να αναλύσουν το DNA των σκελετών που έχουν ενταφιαστεί στους τάφους. «Αυτό θα αποκαλύψει πώς συνδέονται τα διαφορετικά άτομα μεταξύ τους και αν υπάρχουν μετανάστες από άλλους πολιτισμούς, κάτι που δεν είναι απίθανο αν ληφθούν υπόψη τα τεράστια εμπορικά δίκτυα», είπε ο Φίσερ.

ΠΗΓΗ: Livescience

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως

  Φτάσαμε λοιπόν μια ανάσα από τα Χριστούγεννα. Όλοι ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε είτε πιο πνευματικά είτε πιο κοσμικά ανάλογα με το τι πιστ...