Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Ο θρύλος του Περιπλανώμενου Ιουδαίου


Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες θρύλους που έχω συναντήσει είναι αυτός του Περιπλανώμενου Ιουδαίου.Να πω την αλήθεια τον συνάντησα ψάχνοντας έναν υπερήρωα της DC comics, τον Phantom Stranger.

Υπάρχουν πολλές μεσαιωνικές εκδοχές  στη Δύση,οι οποίες εμπλούτισαν τον θρύλο.Όλες προέρχονται από μια Βυζαντινή παράδοση.Σύμφωνα με αυτή,ο Αχασβήρος,ένας Εβραίος μαγαζάτορας(σύμφωνα με μια εκδοχή,τσαγκάρης),όταν του ζήτησαν να βοηθήσει τον Χριστό να κουβαλήσει τον σταυρό Του,όχι μόνο αρνήθηκε αλλά είπε του Ιησού "προχώρα,προχώρα".Τότε ο Χριστός γύρισε και του είπε πως "εσύ θα περπατάς μέχρι να ξαναέρθω στη γη".Από τότε ο Αχασβήρος περπατά γυρίζοντας όλη τη γη χωρίς καμία ξεκούραση.Μια παραλλαγή του θρύλου,του "επιτρέπει" μια μικρή ανάσα τα Χριστούγεννα,οπότε μπορεί και κάθεται.


Στις μετέπειτα παραλλαγές του θρύλου,ο Περιπλανώμενος Ιουδαίος παίρνει διαφορετικά ονόματα:Αχασβήρος,Καρτάφιλος, Matathias, Buttadeus, Paul Marrane και Isaac Laquedem.Πολλές φορές θεωρείται πως είναι ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας,ο Ιωάννης ο Θεολόγος(στηρίζονται οι εκδοχές αυτές στα Α. Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον:16,28 ἀμὴν λέγω
ὑμῖν ὅτι εἰσίν τινες τῶν ὧδε ἑστώτων οἵτινες οὐ μὴ γεύσωνται θανάτου ἕως ἂν ἴδωσιν τὸν υἱὸν τοῦ ἀνθρώπου ἐρχόμενον ἐν τῇ βασιλείᾳ αὐτοῦ.
B. Κατά Μάρκον Ευαγγέλιον 9,1 ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι εἰσί τινες τῶν ὧδε ἑστηκώτων, οἵτινες οὐ μὴ γεύσωνται θανάτου ἕως ἂν ἴδωσιν τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ ἑληλυθείαν ἑν δυνάμει.) ενώ άλλες φορές θεωρείται πως είναι ο Ιούδας Ισκαριώτης.Τέλος πιστεύεται σε κάποιες περιπτώσεις πως δεν είναι ένας αλλά πολλοί.

Υπάρχουν και πολύ πιο σύγχρονες εκδοχές αλλά αυτές ας τις αφήσουμε για την ώρα.

Η περίπτωση ενός "καταραμένου" ανθρώπου που θα περπατά μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία είναι πολύ ιντριγκαδόρικη για έναν περιπατητή.Φανταστείτε πως ο άνθρωπος αυτός περπατά συνεχώς,δεν του επιτρέπεται μεταφορικό μέσο(εκτός ίσως από αεροπλάνο ή καράβι φαντάζομαι),δεν του επιτρέπεται ξεκούραση.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η ηλικία του.Ο Περιπλανώμενος Ιουδαίος γερνά,πέφτει σε ένα είδος κώματος ή φαινομενικού θανάτου και μετά ξαναξυπνά στην ηλικία των τριάντα.Τόσο ήταν όταν ειρωνεύτηκε τον Χριστό.

Φυσικά πρόκειται για θρύλο.Λατρεύω τους μύθους και τους θρύλους ακριβώς όσο αντιπαθώ τις θεωρίες συνωμοσίας.Ας σκεφτούμε όμως να είναι υπαρκτό ένα τέτοιο πρόσωπο.Πόσα έχει δει,πόσα έχει ζήσει και πόσα ακόμα θα δει και θα ζήσει!Τι μεγάλη τύχη θα είναι να τον συναντήσεις και να συνομιλήσεις μαζί του.Επειδή δεν μπορώ να κρατηθώ θα κάνω κι ένα σαχλό αστείο.Φανταστείτε τι γνώσεις θα έχει για τα παπούτσια.Αυτός σίγουρα θα μπορεί να σου προτείνει την καλύτερη μάρκα!

Για να σοβαρευτώ ξανά,ας φανταστούμε και πόση θλίψη,απόγνωση και πένθος έχει βιώσει μια τέτοια ύπαρξη για τους αγαπημένους του(και θα έχει πολλούς)που έχει χάσει μέσα σε αυτούς τους αιώνες.Πόση μοναξιά,ε;

Τέλος,αξίζει να σημειωθεί και κάτι ακόμα για τον θρύλο του Περιπλανώμενου Ιουδαίου.Σε κάποιες παραλλαγές λέγεται πως έγινε χριστιανός και πως ζει ζωή ερημίτη,μετανοώντας και στρέφοντας ανθρώπους στο χριστιανισμό.

Θεωρώ πως πρόκειται για τον πιο ενδιαφέροντα θρύλο που κυκλοφορεί,γι'αυτό και τον βρίσκουμε σε πάρα πολλά λογοτεχνικά έργα.Από ποιήματα της πρώιμης χριστιανικής εποχής μέχρι έργα του μεσαίωνα,του ρομαντισμού αλλά και της σύγχρονης εποχής.

Αν το καλοψάξουμε,ίσως κάποια στιγμή της ζωής μας πέσαμε πάνω σε αυτόν τον ταλαιπωρημένο και σοφό άνθρωπο.Ίσως ανταλλάξαμε και κάποια κουβέντα και αποκομίσαμε κάτι από αυτόν.Ή απλά αδιαφορήσαμε και αγνοήσαμε την ύπαρξή του.



7 σχόλια:

  1. η αντιθετως εαν συμφωνα με το βιβλιο του Αγκουλαχ που εγραψε ο λατινος μοναχος Aed ο περιπλανωμενος Ιουδαιος ειναι ο Ιουδας ο Ισκαριωτης τοτε τη πατησαμε! Θα φοβομαστε μηπως ερθει το βραδυ και μας ρουφηξει το αιμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν περιγράφεις τον Ιούδα,τον κόμη Δράκουλα περιγράφεις!

      Διαγραφή
    2. μα συμφωνα με το βιβλιο του Agulah που εγραψε ο μοναχος Aed ο Ιουδας ο Ισκαριωτης δεν πεθανε στη κρεμαλα αλλα καταδικαστηκε να γινει βρυκολακας! Το ειχα ψαξει αυτο αλλα δεν βρηκα πολλες πληροφοριες για αυτο το Λατινικο χειρογραφο που εγραψε αυτος ο μοναχος! Η ταινια με τον Ζεραλντ Μπατλερ εκει βασιζοταν

      Διαγραφή
    3. Ποια ταινία; Για δώσε στοιχεία.Ακούγεται ενδιαφέρουσα...

      Διαγραφή
    4. Λεω για τη ταινια Dracula 2000 σε σκηνοθεσια του Wes Craven! Ειχε παιχτει το 2000 και προταγωνιστουσε ο Ζεραλντ Μπατλερ στο ρολο του Δρακουλα!

      Διαγραφή
    5. Την είχα ξεχάσει τελείως...με πήγες πολύ πίσω!

      Διαγραφή
    6. Μου αρεσε καπως αυτη η ταινια! Εδειχνε το Δρακουλα-Ιουδα στη Νεα Ορλεανη! Προσφατα κιολας ανακαλυψα οτι στη Νεα Ορλεανη οντως γινονται Σοδομμα και Γομμορα οπως ελεγε και η συγχωρεμενη η Βασιλειαδου! Το παραδοξο ωστοσο ειναι οτι σε αυτη τη πολη δεσποζει το αγαλμα του Παντοκρατορα

      Διαγραφή

Η πρώτη Ανάσταση

  Η πρώτη, όπως την αποκαλούμε, Ανάσταση γίνεται κρυφά, μυστικά. Ενώ η φύση όλη παραμένει ατάραχη, ενώ οι άνθρωποι γυρίζουν στις δουλειές το...