Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Johannes Lecküchner: ιερέας και οπλοδιδάσκαλος

Του Παναγιώτη Κλώνου, μέλους της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ΄Λέοντες’ και των Ελλήνων Ελεύθερων Ξιφομάχων (Meyer’s Freifechter Guild)
O Johannes Lecküchner γεννήθηκε στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας το 1430 και πέθανε στις 31 Δεκεμβρίου του 1482 στο Χέρτσογκεναουραχ (Herzogenaurach), μια πόλη που βρίσκεται στην περιοχή Erlangen-Höchstadt και ανήκει στη Βαυαρία. Το 1455 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, από όπου πήρε το πτυχίο του το 1457 και χειροτονήθηκε ιερέας το 1459 με το βαθμό του Διακόνου (Βοηθός ιερέα). Την περίοδο 1480 -1482 ήταν Ιερέας της κοινότητας του Herzogenaurach μέχρι το θάνατό του.


Αξίζει να σημειωθεί, ότι όταν έγραψε το πρώτο του εγχειρίδιο οπλομαχητικής το 1478 με τον τίτλο ‘’ Kunst des Messerfechtens’’
( Η Τέχνη της ξιφασκίας με τη Μάχαιρα – Codex Palatine German 430) ήταν ήδη κληρικός. Το εν λόγω πόνημα το αφιέρωσε στον Φίλιππο τον ‘Ειλικρινή’ (Philipp der Aufrichtige), του Οίκου του Wittelsbach, που ήταν Εκλέκτορας του Παλατινάτου του Ρήνου τη χρονική περίοδο 1476 – 1508.
Επιπλέον, η αφιέρωση αυτή διαπιστώνεται από το εξώφυλλο του εγχειριδίου, όπου απεικονίζεται ένας Ιππότης με πανοπλία full plate, χαϊδεύοντας τον Λέοντα με την κορώνα (Το οικόσημο του Οίκου των Wittelsbach) για να τιμήσει τον Εκλέκτορα Φίλιππο.
Διαβάζουμε στην αρχή του βιβλίου του οπλοδιδασκάλου Lecküchner το εξής:
Δώσε προσοχή στα ακόλουθα.
Όσο θα εκπαιδεύεσαι στην ξιφασκία με το Messer
αποκόμισε πράγματα που θα σε βοηθήσουν και θα σε ανταμείψουν
σε φιλικό αγώνα ή σε πραγματική μάχη.
Όσον αφορά τη διδασκαλία του Meister Johannes Lecküchner στο messer, φαίνεται ότι είχε επιρροές από τις διδαχές του Fechtmeiser Johannes Lichtenauer ως προς το longsword, χρησιμοποιώντας παρόμοιες ορολογίες.
Τέλος, είναι αξιοσημείωτο ότι εκτός από την έκδοση του 1478, υπάρχει και η έκδοση του 1482, στην οποία τον Ιανουάριο του εν λόγω έτους, ο Lecküchner είχε προσθέσει επιπλέον περιεχόμενο.


Στο βίντεο θα δείτε τεχνικές από τον δάσκαλο Volker Seifert των Turnieres όπου η σχολή του βρίσκεται στο Halle της Γερμανίας( mail: info@turnieres.de ) πάνω σε τεχνικές της Μαχαιρας ( Langes Messer ) .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η παραβολή του άφρονα πλουσίου

Είπε ο Κύριος την εξής παραβολή «Κάποιου πλούσιου ανθρώπου χωράφια έδωσαν άφθονη σοδειά. Κι εκείνος σκεφτόταν και έλεγε: τι να κάνω; Δεν έχω...