Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Η ύαινα στους μύθους και τους θρύλους σε Αφρική και Ευρώπη

Were-hyena

http://www.heartofsnow.net/hyena/hyenalore.php

Στην Αφρική η ύαινα σχετίζεται με μάγους και  μάγισσες (όπως και η γάτα στην Ευρώπη). Πολλοί διαφορετικοί πολιτισμοί πιστεύουν ότι οι οι μάγοι και οι μάγισσες μπορούν να μεταμορφωθούν σε ύαινες.

Οι Wambugwe (Τανζανία) πιστεύουν ότι «κάθε μάγος διαθέτει μία ή περισσότερες ύαινες που φέρουν το σήμα τους (αόρατο σε κανονικά μάτια), και στις οποίες αναφέρεται ως« το νυχτερινό κοπάδι». Μερικοί άνθρωποι λένε ότι όλες οι ύαινες ανήκουν σε μάγους - ότι δεν υπάρχουν ελεύθερες ή άγριες ύαινες .... Σε τακτά χρονικά διαστήματα, όλοι οι μάγοι της γης οδηγούν τις ύαινές τους σε ένα προκαθορισμένο μέρος στο δάσος για μια σατουρνάλια συγκέντρωση, όπου καυχώνται για τις κακές πράξεις τους και τελούν άσεμνες τελετές. " (Robert F. Gray, στο Μαγεία στην Ανατολική Αφρική.)


Οι ύαινες υποτίθεται ότι γεννούν τα μικρά τους στο σπίτι ενός μάγου, και ο μάγος ή η μάγισσα αρμέγει την ύαινα. Αν σκοτώσεις μια ύαινα,ο μάγος ή  η μάγισσα θα σε σκοτώσει με μαγεία. Πιστεύεται ότι οι μάγοι και οι μάγισσες οδηγούν γυμνοί τις  ύαινες όλη τη νύχτα μεταφέροντας πυρσούς που ανεφοδιάζουν με βούτυρο ύαινας.

Υαινάνθρωποι 

Στην αφρικανική και περσική λαογραφία, υπάρχουν ιστορίες για ένα υβρίδιο υαινανθρώπου, όπως οι λυκάνθρωποι στην Ευρώπη. Οι Bouda είναι μια μυθική φυλή που υποτίθεται ότι έχουν την ικανότητα να μεταμορφωθούν σε ύαινες. Το αρχαίο βασίλειο της Κάφφα είχε ένα παρόμοιο υαινάνθρωπο  γνωστό ως qora.

Η πίστη στους υαινανθρώπους είναι τόσο εδραιωμένη στους Bornu της Νιγηρίας που η γλώσσα τους περιέχει μια συγκεκριμένη λέξη, bultungin, η οποία μεταφράζεται ως «μεταμορφώνω τον εαυτό μου σε ύαινα».

Ερμαφρόδιτες

Πολλές αφρικανικές φυλές, όπως οι Himba, θεωρούν επίσης την ύαινα ως ερμαφρόδιτη, όπως ακριβώς οι Ευρωπαίοι τη θεωρούσαν ικανή να αλλάζει φύλο.

Ευρωπαϊκοί μύθοι

Όταν οι Ευρωπαίοι αντιμετώπισαν για πρώτη φορά τις ύαινες, διαμόρφωσαν κάθε είδους παρεξηγήσεις γι' αυτές. Από τους αρχαίους Έλληνες, πιστευόταν ότι οι ύαινες μπορούσαν να αλλάξουν το φύλο τους. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι τα δύο φύλα φαίνονται σχεδόν πανομοιότυπα και τα γεννητικά όργανα της θηλυκής ύαινας μοιάζουν πολύ με της αρσενικής.

Οι Ευρωπαίοι συνέδεσαν τις ύαινες με διαστροφές, ιδίως την ομοφυλοφιλία. Πίστευαν ότι οι αρσενικές ύαινες έκαναν σεξ μεταξύ τους.

Κατά τη διάρκεια των μεσαιωνικών χρόνων, οι Ευρωπαίοι πίστευαν ότι αν ένα λιοντάρι ζευγαρώσει με μια ύαινα θα γεννήσουν μια λευκρότα. Η λευκρότα είχε μια παραπλανητική ανθρώπινη φωνή και μπορούσε να παρασύρει τους ταξιδιώτες για να τους σκοτώσει.
Ο Πλίνιος ισχυρίστηκε ότι η λευκρότα ήταν απόγονος λιονταριού και κρόκοτας, μυθικού λύκου-σκύλου. Η κρόκοτα ήταν ένας συνδυασμός σκύλου και λύκου με απίστευτα δυνατά δόντια και άμεση πέψη. Λέγεται ότι το κροκότα θα μπορούσε να ξεγελάσει τα σκυλιά και τους ανθρώπους μέχρι και να τους σκοτώσει μιμούμενη τη φωνή ενός ανθρώπου. Μια κρόκοτα μπορούσε να αλλάξει το χρώμα ή το φύλο της κατά βούληση. (Μοιάζει με την ύαινα, έτσι δεν είναι;)

Πιστευόταν επίσης ότι οι ύαινες ξέθαβαν ανθρώπινα πτώματα κατά τη μεσαιωνική εποχή.

Μία ιστορία λέει ότι οι ύαινες γεννήθηκαν μετά τον Κατακλυσμό (του Νώε) από την αφύσικη ένωση ενός σκύλου και μιας γάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πρώτη Ανάσταση

  Η πρώτη, όπως την αποκαλούμε, Ανάσταση γίνεται κρυφά, μυστικά. Ενώ η φύση όλη παραμένει ατάραχη, ενώ οι άνθρωποι γυρίζουν στις δουλειές το...