Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Πραγματική δικαιοσύνη



Δεν έχει πραγματικά σημασία η ποινή.Σημασία έχει να εκτελείται.Σημασία έχει να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε ποιοι όρισαν τις ποινές,ποιοι τις ελάφρυναν,γιατί και για ποιους.

Σημασία έχει ποιοι έκαναν τι και γιατί κατά τη διάρκεια της δίκης.Αλλά να σας πω;Σε τελική ανάλυση κι αυτό σημασία δεν έχει.Σε 10-20-30 χρόνια θα βγουν αυτοί και θα συνεχίσουν τις ζωές τους,όπως τις συνεχίσουν.Ακόμα κι αν τους κρεμάσουν και τους αφήσουν να τους φάνε τα κοράκια(κάτι που θα ικανοποιούσε το περί δικαίου αίσθημα) πάλι τίποτα δε θ'αλλάξει.Απλά θα χτυπήσουμε το σύμπτωμα.


Η κοπέλα χάθηκε.Φριχτά και βασανιστικά.Όπως κι άλλες πριν από αυτήν χάθηκαν,όπως κι άλλες μετά από αυτήν θα χαθούν.

Εκεί που πρέπει να στοχεύσουμε είναι στο γιατί έγινε αυτό;Γιατί γίνεται αυτό;Γιατί δυο νεαροί θεώρησαν πως είχαν δικαίωμα να κάνουν αυτά που έκαναν σε αυτές τις κοπέλες και ειδικά στην Ελένη.

Ποια ανατροφή πήραν;Υπάρχει ευθύνη εκεί;Αν υπάρχει,δεν πρέπει να αποδοθεί; Τους στήριξαν οι οικογένειές τους και έβαλαν λυτούς και δεμένους για να τη βγάλουν καθαροί οι γόνοι τους,ενώ ήξεραν ακριβώς τι έκαναν.Δεν πρέπει να ερευνηθεί το θέμα;Είναι αθώοι του αίματος τούτου;

Μια ολόκληρη κοινωνία,μικρή,νησιωτική,γνώριζε και δε μίλαγε.Δεν πρέπει να στιγματιστεί ώστε και την πλευρά των θυμάτων να κατανοήσουν αργότερα και να ξεκινήσουν οι διεργασίες που θα την αλλάξουν επιτέλους;Και αυτή και άλλες όμοιες κοινωνίες.

Οι τοπικές αρχές έκαναν τη δουλειά τους;Αν όχι,γιατί; Δεν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες;Δεν πρέπει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι ώστε την επόμενη φορά να υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα.

Κανένας επίδοξος βιαστής δεν κάνει λάθος γιατί φοβάται την ποινή.Γιατί είτε είναι ψυχάκηδες είτε έχουν μεγαλώσει χωρίς να τους μάθουν την έννοια των συνεπειών των πράξεών τους.Μπορεί να ξέσπασε η οργή των Μέσων Δικτύωσης σε αυτή την υπόθεση λόγω και των κομματικών προεκτάσεων(τι γελοιότητα κι αυτή),ίσως και εξαιτίας της προσωπικότητας της εισαγγελέως αλλά δεν είναι μόνο αυτοί.Δεν είναι οι πρώτοι και δεν θα είναι οι τελευταίοι.

Αν θέλουμε πραγματική δικαιοσύνη,εκτός του ςσυμπτώματος,να ξεριζώσουμε και τις αιτίες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πρώτη Ανάσταση

  Η πρώτη, όπως την αποκαλούμε, Ανάσταση γίνεται κρυφά, μυστικά. Ενώ η φύση όλη παραμένει ατάραχη, ενώ οι άνθρωποι γυρίζουν στις δουλειές το...