Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Φαράγγι Πάνκισι(Pankisi Gorge), οικολογικός αγώνας ή κάτι πιο ύποπτο;

What happened in the Pankisi gorge on the 21st of April?

https://www.georgianjournal.ge/politics/35770-what-happened-in-the-pankisi-gorge-on-the-21st-of-april.html

Συγκρούσεις ξέσπασαν στο Φαράγγι του Πάνκησι, στη βορειοανατολική περιοχή της Γεωργίας μεταξύ ειδικών δυνάμεων και κατοίκων που διαμαρτύρονταν για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού Khadori 3 στις 21 Απριλίου. Οι ντόπιοι έριξαν πέτρες και ξύλα στους αστυνομικούς, που χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ για να τους διασκορπίσουν. Αρκετοί ντόπιοι και αστυνομικοί τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται. Οχήματα της αστυνομίας, καθώς και  αυτοκίνητα που ανήκουν σε πολίτες, υπέστησαν ζημιές. 

Ο Υπουργός Εσωτερικών Giorgi Gakharia έφτασε στο Φαράγγι  Πάνκησι.Είπε ότι 15 αξιωματικοί είχαν τραυματιστεί στις συγκρούσεις. Σύμφωνα με τον Giorgi Gakharia , η κατασκευή του Υδροηλεκτρικού Σταθμού θα συνεχιστεί στο Φαράγγι  Πάνκησι σε περίπτωση που υποστηρίζεται από το 90% του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός επανέλαβε ότι η ρίψη πετρών δεν ήταν διέξοδος. 



pankisi_clash
"Αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν είναι κατάλληλο για την αδελφοσύνη μας. Σήμερα δεν πρόκειται να αποφασίσουμε την ενοχή ή την αθωότητα εδώ. Τώρα, όλοι πρέπει να ηρεμήσουμε και στη συνέχεια να ανακαλύψουμε, πού κάναμε λάθος και ποιος έκανε το λάθος ", είπε ο   Giorgi Gakharia.



Κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού Khadori 3


Η δυναμικότητα του υδροηλεκτρικού σταθμού Khadori3, που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στον ποταμό Alazani, είναι 5,4 μεγαβάτ. Η κατασκευή πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών. Οι κάτοικοι της περιοχής ισχυρίζονται ότι θα βλάψει το τοπικό περιβάλλον. Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν τη συνέχιση της κατασκευής ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.
pankisi_clash

Η πρόεδρος της Γεωργίας Salome Zourabichvili σχολιάζει τη σύγκρουση στο Φαράγγι  Πάνκησι



"Παρακολουθώ με προσοχή τις πρόσφατες εξελίξεις στο Φαράγγι  Πάνκησι και είμαι έτοιμη να κάνω ό, τι εμπίπτει στην αρμοδιότητά μου για να διασφαλίσω ότι όλα τα νόμιμα συμφέροντα ολόκληρου του κράτους, όπως και του κάθε πολίτη, προστατεύονται έγραψε η Zourabichvili  στη σελίδα της στο Facebook.


Σημασία του Φαραγγιού  Πάνκησι για τη Γεωργία



Γιατί οι συγκρούσεις  ξέσπασαν χθες στο Πάνκιζι, την Ορθόδοξη Κυριακή των  Βαΐων ; Αυτό είναι ένα ερώτημα  πολλών. Ρωτήσαμε τον Mamuka Areshidze, έναν ειδικό .


"Κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση, ούτε καν η κυβέρνηση", δήλωσε ο Mamuka Areshidze. "Το Πάνκιζι είναι μια περιοχή με πολλές δυσκολίες. Έχουν υπάρξει πολλά παραδείγματα για το πώς ορισμένες ομάδες ήθελαν να εξαπλώσουν προκλήσεις από το εξωτερικό της χώρας. Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει κάποιος στην κυβέρνηση, ο οποίος κάνει τα πάντα για να δυσφημίσει τη χώρα και την κυβέρνησή  . Οι εχθροί σίγουρα θα το χρησιμοποιήσουν και θα προσπαθήσουν να κλιμακώσουν περαιτέρω την κατάσταση.

Υποψιάζομαι ότι υπάρχουν αρκετές οργανώσεις στη Γεωργία, τουλάχιστον μία που δεν μπορώ να κατονομάσω. Λαμβάνουν χρήματα από τον γείτονά μας για να διασφαλίσουν ότι οι υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις δεν θα κατασκευαστούν στη Γεωργία. Δεν μιλάω για μεγάλες υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις, αμφιβάλλω για το μέλλον τους στη Γεωργία, αλλά τα μικρά και μεσαίου μεγέθους εργοστάσια είναι ζωτικής σημασίας, διαφορετικά η χώρα μπορεί να βυθιστεί σε οικονομική κατάρρευση. Το έλλειμμα της ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται όλο και πιο ορατό, τα παλαιά υδροηλεκτρικά εργοστάσια δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση. Για να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ανεξαρτησία της Γεωργίας, πράγματι, είναι δυνατόν, πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό των μικρών και μεσαίων υδροηλεκτρικών μονάδων.

Κάποιος θέλει να σταματήσει την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα στη Γεωργία και πρώτα απ 'όλα, η κυβέρνηση πρέπει να καταπολεμήσει αυτήν την τάση. Υπήρχαν ενδείξεις στον γεωργιανό Τύπο για τέτοιες οργανώσεις αρκετές φορές, αλλά η κυβέρνηση δεν  έδωσε σημασία . Υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των κατοίκων σε κάθε χώρα, αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν είναι η τελευταία . Στη συνέχεια, η υδροηλεκτρική μονάδα  μπορεί  να μην  κατασκευαστεί ποτέ , γεγονός που θα είναι ένας επιπλέον πονοκέφαλος για τη χώρα. 

Σήμερα υπάρχουν αρκετές θρησκευτικές και κοινωνικές ομάδες στο Φαράγγι  Πάνκησι. Οι απόψεις τους διαφέρουν και δεν συμπίπτουν πάντοτε μεταξύ τους. Υπάρχουν ορισμένες ομάδες με τις οποίες πρέπει να διεξάγει διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση. Υπάρχουν άνθρωποι εκτός της Γεωργίας που έχουν σημαντική επιρροή. Εάν εμπλέκονταν, οι εξελίξεις  θα ήταν πιο ειρηνικές ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...