Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Ο φωτογράφος του Καραμπάχ που πήγε στον πόλεμο



https://jam-news.net/karabakh-photos-featuring-war-and-life-during-a-wartime/

Ο φωτογράφος Areg Balayan ζει στο Καραμπάχ. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Απριλίου, κλήθηκε στο στρατό . Πήγε να πολεμήσει  στην πρώτη γραμμή - χωρίς τη φωτογραφική μηχανή του. Αλλά αργότερα, στις 15 Απριλίου, πήρε μια ημέρα άδεια από την υπηρεσία του  και είχε την ευκαιρία να πάει στο σπίτι και να πάρει την φωτογραφική μηχανή μαζί του.

Κάθε φορά που είχε ελεύθερο χρόνο - όπως όταν υπήρχε περισσότερη ή λιγότερη ηρεμία και ήταν σε θέση να ξεκουραστεί ή να κοιμηθεί - ο Areg τραβούσε φωτογραφίες. Έτσι δημιουργήθηκε μια σειρά από φωτογραφίες του με την επωνυμία MOB (Military Mobilization- Στρατιωτική Κινητοποίηση ) , που τον έκαναν έναν από τους νικητές των βραβείων Lens Culture Exposure Awards.


Για πρώτη φορά μετά την εκεχειρία του 1994, υπήρξε ένοπλη σύγκρουση στη γραμμή επαφής στη ζώνη διένεξης του Καραμπάχ (τη νύχτα της 2ας Απριλίου 2016). Στις 6 Απριλίου, τα υπουργεία Άμυνας σε Μπακού και Στεπανακέρτ ανέφεραν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την επανέναρξη του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης των εντάσεων  έφταναν τους  31. Αντίθετα, το «Ινστιτούτο Στρατιωτικών Σπουδών  Khazar» αναφέρει διαφορετικό αριθμό - 93. 
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των στρατιωτών που σκοτώθηκαν από την αρμενική πλευρά ήταν 92.

Η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ πραγματοποιήθηκε από το 1991 έως το 1994. Από τότε που άρχισε μια ανακωχή, η Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπήρξε ως de facto ανεξάρτητη δημοκρατία, μη αναγνωρισμένη από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενίας. Το Αζερμπαϊτζάν θεωρεί το Καραμπάχ και τις παρακείμενες περιοχές, που καταλήφθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, ως κατεχόμενα εδάφη και απαιτεί την επιστροφή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...