Ο 47ος γύρος των διεθνών συζητήσεων για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Υπερκαυκασία πραγματοποιήθηκε στις 2-3 Απριλίου στη Γενεύη. Οι αντιπροσωπείες της Δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας, της Δημοκρατίας της Αμπχαζίας, της Γεωργίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, των ΗΠΑ, καθώς και εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ πήραν μέρος.
"Στις συζητήσεις της Γενεύης, θέσαμε εκ νέου το ζήτημα της επιστροφής στη Νότια Οσετία του πνευματικού μας κειμηλίου - του τρίπτυχου των αιώνων X-XI, της εικόνας που κλάπηκε από το μουσείο ιστορίας μας τον Ιανουάριο του 1991 και βρίσκεται στη Γεωργία "Λόγω του γεγονότος ότι το γεωργιανό μέρος αρνήθηκε να συζητήσει αυτό το ζήτημα, η Νότια Οσετία απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες στη συζήτηση - εκπροσώπους των διεθνών οργανισμών - κάνοντας έκκληση να βοηθήσουμε στο θέμα της επιστροφής του ιστορικού μας κειμηλίου", δήλωσε Dzhioev.
Σημείωσε ότι το μέρος της Νότιας Οσετίας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων παρείχε στους εκπροσώπους διεθνών οργανισμών τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το τρίπτυχο είναι ιδιοκτησία της Νότιας Οσετίας. Ο πληρεξούσιος σημείωσε επίσης ότι νωρίτερα οι συμπρόεδροι των συζητήσεων στη Γενεύη, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Κρατικό Μουσείο της Νότιας Οσετίας στην Τσχινβάλ, έλαβαν έγγραφες αποδείξεις - τα έγγραφα απογραφής, όπου η εικόνα είναι υπ' αριθ. 1165 από το 1925.
Ο πληρεξούσιος υπενθύμισε ότι αυτή η εικόνα είναι πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά της Νότιας Οσετίας και βρισκόταν σε μια από τις εκκλησίες μέχρι το 1924 και στη συνέχεια, όταν οι εκκλησίες έκλεισαν κατά τη σοβιετική εποχή, μεταφέρθηκε από τους Μπολσεβίκους στο μουσείο.
Το Εθνικό Μουσείο της Νότιας Οσετίας καταστράφηκε και μερικώς λεηλατήθηκε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Γεωργίας-Οσσετίας το 1989-1992. Στη συνέχεια, εξαφανίστηκε μια μοναδική συλλογή από αρχαία νομίσματα και το τρίπτυχο του Tchhinval με ιερές εικόνες του Χριστού και των αγίων από ελεφαντόδοντου σε ασημένια κορνίζα με διάκοσμο πολύτιμων λίθων. Η εικόνα ανακαλύφθηκε στη δημοπρασία της Christie στη Γενεύη το 2001 και μεταφέρθηκε στη Γεωργία από τις ελβετικές αρχές. Το αρχικό κόστος της δημοπρασίας του τρίπτυχου καθορίστηκε στα 2 εκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με το Τμήμα Προστασίας Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού της Νότιας Οσετίας, το τρίπτυχο του Tskhinval αποτελεί ανεκτίμητο δείγμα, αφού, αντίθετα με τα βυζαντινά τρίπτυχα που φυλάσσονται στα καλύτερα μουσεία του κόσμου, και τα τρία μέρη του είναι άθικτα. Το 2015 άνοιξε ένα νέο μουσείο στο κέντρο του Τσχινβάλ, εξοπλισμένο με τον απαραίτητο εξοπλισμό έκθεσης και ένα σύστημα ασφαλείας.
Источник: http://cominf.org/en/node/1166521877
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου