Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας βράβευσε τον Feyisa Lilesa

Photos: Ethiopia govt awards 'Oromo protest' athlete – three years on
Τρία χρόνια μετά την κατάκτηση του αργύρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016, ο Feyisa Lilesa - ο οποίος έγινε διάσημος για το σήμα διαμαρτυρίας του καθώς διέσχισε τη γραμμή τερματισμού  στο μαραθώνιο  , βραβεύτηκε από την κυβέρνηση.
Περιλήφθηκε σε ειδική κατηγορία  βραβευθέντων σε  δείπνο που διοργανώθηκε στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα. Η εκδήλωση έγινε κατά κύριο λόγο για να τιμήσει αθλητές , προπονητές και στελέχη που συμμετείχαν στο 43ο  Παγκόσμιο  Πρωτάθλημα Cross Country της IAAF .
Ο πρωθυπουργός Abiy Ahmed και η πρόεδρος Sahle-Work Zewde παρευρέθηκαν με τους δικαιούχους που έλαβαν πιστοποιητικά και ποσά μετρητών, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ο 29χρονος έγινε σύμβολο αντίστασης και πιστώνεται  την ενίσχυση του αγώνα της μεγαλύτερης εθνικής ομάδας της Αιθιοπίας. Η πράξη του να σταυρώσει τα χέρια του πάνω από το κεφάλι του σχηματίζοντας χ ήταν τότε απαγορευμένη από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο Lilesa, ζούσε  εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες στο Flagstaff της  Arizona, από το 2016,   μόλις τον Οκτώβριο του περασμένου έτους  επέστρεψε στην πατρίδα του. Είχε επιλέξει την εξορία μετά τη συμβολική χειρονομία του, λέγοντας ότι φοβόταν για την ασφάλειά του εάν επέστρεφε στην πατρίδα του.
"Έχει γίνει μια μεγάλη αλλαγή στη χώρα", δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του. "Τώρα οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους και να καταδικάσουν ελεύθερα την κυβέρνηση."
"Συμπονώ τους μάρτυρες που θυσίασαν τη ζωή τους και μου έδωσαν την ελευθερία να έρθω στη χώρα μου και να ξαναβρώ την  οικογένειά μου".
Είπε επίσης ότι είναι ανοιχτός στην ιδέα να εκπροσωπήσει ξανά τη χώρα του σε διεθνείς αγώνες. "Θέλω να επιστρέψω στις προηγούμενες εμφανίσεις μου, είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχω καλά αποτελέσματα για τη χώρα μου και για τον εαυτό μου.
Κατά την περίοδο της εξορίας του συνέχισε να παίρνει μέρος σε  μαραθώνιους σε όλο τον κόσμο και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να διαμαρτύρεται για κάθε ευκαιρία. Το περιοδικό Foreign Policy σε ένα σημείο τον ονόμασε έναν από τους Παγκόσμιους Στοχαστές.
Η πολιτική ένταση και οι ταραχές του 2016 συνεχίστηκαν μέχρι τις αρχές του 2018, όταν ο πρωθυπουργός Hailemariam Desalegn παραιτήθηκε για να επιτρέψει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Τη θέση του πήρε ο Abiy Ahmed, ένας Oromo όπως ο Lilesa, ο οποίος εισήγαγε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις παρά την αντιμετώπιση προκλήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το χαμένο ηχητικό

  Σας εγγυώμαι ότι το παρακάτω κείμενο δε θα αρέσει σε πολλούς από εσάς που θα το διαβάσετε. Και αφού έχω τη προσοχή σας μπαίνω στο θέμα. Κυ...