Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Εξουσία

Αποτέλεσμα εικόνας για jesus and his disciples
Στη σημερινή περικοπή,ο Χριστός προετοιμάζει τους μαθητές Του για τα πάθη και τη σταύρωση που θα έρθουν αλλά και για την Ανάστασή Του.

Όμως οι μαθητές Του αντί να προσέξουν αυτά που τους προλέγει ο Κύριος έχουν αλλού το μυαλό τους.Ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης,οι γιοι του Ζεβεδαίου,Τον πλησιάζουν και Του ζητούν να τους έχει εξέχουσα θέση όταν εγκαθιδρύσει τη βασιλεία Του.Και οι άλλοι μαθητές αγανακτούν με αυτούς τους δύο γιατί θεωρούν ότι θα τους φάνε τη θέση.Διότι βλέπουν ακόμα τη Βασιλεία του Θεού από καθαρά υλική οπτική.


Αλλά κι εμείς σήμερα κάπως έτσι τα βλέπουμε.Και οι μαθητές τότε δεν είχαν ακόμα φωτιστεί,δεν είχαν καταλάβει το πλήρες νόημα αυτών που δίδασκε ο Χριστός.Ελαφρυντικό που δεν υπάρχει σήμερα για εμάς.



Η εικόνα μας είναι αποκαρδιωτική.Από τον μητροπολίτη της μεγαλύτερης μητρόπολης μέχρι τον προϊστάμενο της πιο μικρής ενορίας οι κληρικοί διαγωνιζόμαστε στο ποιος θα είναι πιο αυταρχικός στη διοίκηση.Να μην αναφερθούμε βέβαια και στους λαϊκούς που υποτίθεται πως διακονούν αλλά στην ουσία φέρονται σαν λοχίες στο στρατό!Και στην καθημερινότητα όμως, εμείς που δηλώνουμε χριστιανοί δεν είμαστε και ό,τι καλύτερο για συναναστροφή και συνεργασία.


Όποιος θέλει να γίνει πρώτος στη Βασιλεία του Θεού, πρέπει να είναι υπηρέτης όλων.Να βοηθά και όχι να παιδεύει.Να υπηρετεί και όχι να εξουσιάζει.Αυτή η διδασκαλία του Χριστού που είναι τόσο θεμελιώδης, δυστυχώς αγνοείται από όλους μας  . Την  ακούσαμε όμως σήμερα άλλη μια φορά.Και ο Χριστός θα συνεχίσει να την επαναλαμβάνει συνεχώς μέχρι κάποια στιγμή να την καταλάβουμε και να αρχίσουμε να την εφαρμόζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...