Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Αρμένικη πλάκα 300 ετών αποκαταστάθηκε στην Ινδία

https://www.panorama.am/en/news/2019/04/08/Armenian-plaque-India/2097306

Μια αρμενική πλάκα 300 ετών έχει πρόσφατα αποκατασταθεί στο Saidapet της  Ινδίας, αναφέρουν οι The Times of India .

Η πλάκα, η οποία μνημονεύει το κτίσιμο της γέφυρας Marmalong το 1726 - της παλαιότερης στον ποταμό Adyar - από τον Αρμένιο έμπορο Coja Petrus Uscan, είχε εξαφανιστεί από την κοινή θέα πριν από λίγα χρόνια εξαιτίας εν μέρει της παραμέλησης και των κατασκευαστικών εργασιών κατά μήκος της γέφυρας Saidapet. Αλλά τώρα, το αρμενικό προξενείο της πόλης, σε συνεργασία με το τμήμα αυτοκινητοδρόμων, κατάφερε να αποκαταστήσει την πλάκα στην αρχική της θέση.


"Τον Φεβρουάριο μια ομάδα 20 Αρμενίων επισκέφθηκε την πόλη και πήγαν να δουν την πλάκα", λέει ο Shivkumar Eashwaran, γενικός επίτιμος πρόξενος της Αρμενίας στην Chennai.

"Τους κακοφάνηκε που  η πλάκα ήταν ουσιαστικά θαμμένη . Υπήρξε κατακραυγή στην Αρμενία και στην Ινδία ", είπε.

Ο Eashwaran απευθύνθηκε στο τμήμα αυτοκινητοδρόμων, το οποίο βοήθησε να ξεθάψει την πλάκα και να την αποκαταστήσει στην προηγούμενη δόξα του. Το μεγαλύτερο μέρος της πλάκας ήταν θαμμένο και έπρεπε να εκσκαφεί με γερανό.

"Αναστηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Κατασκευάζουμε μια δομή γρανίτη γύρω από αυτήν για να την προστατέψουμε », δήλωσε ο Ν. Σαντί του τμήματος αυτοκινητοδρόμων.

"Υπήρξε μια γιορτή στην Ινδία και την Αρμενία όταν μοιραστήκαμε εικόνες της αποκατάστασης. Ο αρμένικος τύπος το κάλυψε ως θέμα υπερηφάνειας ", λέει ο Eashwaran. Η πλάκα θα παρουσιαστεί επίσημα μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Η Γέφυρα Marmalong χτίστηκε στο Rs 1 lakh και αφιερώθηκε στην πόλη. Ο Uscan είχε αποφασίσει να εγκατασταθεί στο Madras αφού ήρθε στην πόλη το 1724 και πλήρωσε όχι μόνο για να χτίσει τη γέφυρα αλλά και για τη συντήρησή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...