Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Η Μονή Davit Gareji αναδεικνύει το ζήτημα των συνόρων Αζερμπαϊτζάν - Γεωργίας

Road to Davit Gareji monastery opened

https://www.georgianjournal.ge/politics/35780-road-to-davit-gareji-monastery-opened.html

Ο δρόμος προς το μοναστήρι Davit Gareji, ο οποίος έκλεισε από τους συνοριοφύλακες του Αζερμπαϊτζάν , άνοιξε. Όπως ανέφερε ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος στο InterPressNews, οι προσκυνητές, οι κάτοικοι και οι τουρίστες μπορούν να κινηθούν ελεύθερα προς το μοναστήρι αυτή τη στιγμή. 

Οι Αζέροι συνοριοφύλακες είχαν κλείσει το δρόμο και δεν  άφηναν τους κληρικούς να πάνε στο μοναστήρι για τρεις ημέρες. 

Ο γεωργιανός υπουργός Εξωτερικών Νταβίτ Ζαλκαλιάνι δήλωσε χθες αργά  ότι οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν αποφάσισαν να ανοίξουν τις κλειστές περιοχές.

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας  σχολιάζει το περιστατικό

Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν αποφάσισαν να ανοίξουν τα σημεία που έκλεισαν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Νταβίτ Ζαλκαλιάνι ενώ σχολίαζε το κλείσιμο του δρόμου προς τη Μονή Νταβίτ Γκαρέτζι. 

Ο υπουργός είπε ότι η Τιφλίδα "αντέδρασε αμέσως" μετά τη λήψη των πληροφοριών. 


"Μόλις πληροφορηθήκαμε το περιστατικό , επικοινωνήσαμε με τους Αζέρους συναδέλφους μας. Είχα μια συνομιλία με τον ομόλογό μου, από το ΥπΕσ.[Υπουργείο Εσωτερικών] έχουν επικοινωνήσει με τους συναδέλφους τους. Η κατάσταση διευθετείται, οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν αποφάσισαν να ανοίξουν τα σημεία που έκλεισαν ", δήλωσε ο ΥπΕξ. Zalkaliani.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η γεωργιανή πλευρά θα εργαστεί για την οριοθέτηση των συνόρων Γεωργίας-Αζερμπαϊτζάν στο μέλλον. Ο Υπουργός εξήγησε ότι η διαδικασία καθυστέρησε λόγω των αλλαγών στις επιτροπές . Ο ΥπΕξ Zalkaliani ελπίζει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον και το ζήτημα θα επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν σχολιάζει το περιστατικό

Το Αζερμπαϊτζάν τάσσεται πάντοτε υπέρ της οριοθέτησης των συνόρων Αζερμπαϊτζάν-Γεωργίας, δήλωσε η Λέιλα Αμπντουλάιεφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, όταν σχολίασε την κατάσταση στο συγκρότημα της μονής Δαβίδ Γκαρέτζι. 

Η εκπρόσωπος είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο να ολοκληρώσει τη διαδικασία στο εγγύς μέλλον. 

"Πολλά ιστορικά, αρχιτεκτονικά και θρησκευτικά κτίρια του μοναστηριακού συγκροτήματος βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων του Αζερμπαϊτζάν-Γεωργίας." Το ζήτημα της οριοθέτησης των εθνικών συνόρων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Γεωργίας επιλύεται μέσα σε διμερείς φόρμες που βασίζονται σε διαδικασίες διεθνούς πρακτικής. Το Αζερμπαϊτζάν ήταν πάντα υπέρ της οριοθεσίας των συνόρων Αζερμπαϊτζάν-Γεωργίας.Το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία στο εγγύς μέλλον », δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...