Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

South Korea in the Vietnam War

 


Η πόρνη

 


http://www.isagiastriados.com/index.php/articles/didaktikes-istories-2/6515-pos-o-theos-milise-meso-tis-pornis

Επιμέλεια Στέλιος Κούκος


Ο μέγας Εφραίμ ήταν πάντοτε απασχολημένος με ιερές σκέψεις και σχεδόν αδιάκοπα έβλεπε νοερά την ημέρα της κρίσεως και πενθούσε ακατάπαυστα, γι’ αυτό και έφευγε μακριά, όπως ο ψαλμωδός, και απέφευγε κάθε θόρυβο και τρικυμία και ταραχή της ζωής και έμενε στην έρημο.


Πηγαίνοντας πάλι από τόπο σε τόπο για να ωφελήσει και να οικοδομήσει ψυχές, καταπώς τον κινούσε το άγιο Πνεύμα, άφησε κάποτε την πατρίδα του με εντολή του Θεού, όπως ο ιερός Αβραάμ, και πήγε στην Έδεσσα της Μεσοποταμίας, από τη μια για να προσκυνήσει τα ιερά της λείψανα και προσκυνήματα, και από την άλλη για να συναντήσει κανέναν από τους μορφωμένους και να πάρει από αυτόν καρπό γνώσεως.

Ο άγνωστος Νικόλαος Δούμπας

 


https://www.fosonline.gr/stiles/paraskinio/article/175188/nikolaos-doympas-ton-timoyn-oi-aystriakoi-ton-agnooyn-oi-ellines


Στέφανος Λεμονίδης


Ο Νικόλαος Δούμπας (24 Ιουλίου 1830 στη Βιέννη-23 Μαρτίου 1900 στη Βουδαπέστη) ήταν γιος του Στέργιου Δούμπα (1794 - 1870), εμπόρου και ευεργέτη, και της Μαρίας Κούρτη.

Remaining Time 0:00
 

Ο παππούς του κατάγονταν από το Λινοτόπι του Γράμμου και πριν εγκατασταθεί στις Σέρρες είχε περάσει από το Μπλάτσι της Μακεδονίας. Η μητέρα του ήταν κόρη του έμπορου Μιχαήλ Κούρτη, από την Λάρισα, μοσχοπολίτικης καταγωγής. Η αδερφή της μητέρας του, Σοφία, είχε παντρευτεί τον Μετσοβίτη βαρώνο Τοσίτσα, κάτοικο Λιβόρνου.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Η αγωγή στην Εκκλησία μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: επανάσταση.

 


https://www.pemptousia.gr/2022/03/boroume-na-poume-me-veveotita-o-christos-itan-epanastatis-ke-kirikas-tis-epanastasis/

Όλοι εμείς θεωρούμε τους εαυτούς μας άτομα,

ενώ τους άλλους μηδενικά.

Πούσκιν


Η Εκκλησία του Χριστού από την αρχή φέρει επαναστατικό χαρακτήρα.


Και όσο πιο πολύ αυτή η Εκκλησία, στο κύλισμα της ιστορίας, στεκόταν πιο κοντά στο ιδανικό του Χριστού, τόσο πιο φανερά έδειχνε αυτόν τον επαναστατικό της χαρακτήρα. Όποτε όμως η Εκκλησία, σκεπασμένη από την ακαταμάχητη σκόνη του καιρού, στοιχιζόταν στη μακρά σειρά των συνηθισμένων ανθρώπινων ιδρυμάτων, το επαναστατικό της χρώμα ξεθώριαζε.


Στην επανάσταση βασισμένη, από τους επαναστάτες χτισμένη, στην επαναστατικότητα της ανθρωπότητας έδειξε η Εκκλησία την πιο μεγάλη της λαμπρότητα. Η χριστιανική παιδαγωγική είναι εξίσου επαναστατική όσο και η χριστιανική Εκκλησία γενικά. Το να παιδαγωγείς σήμαινε πάντα, για την πραγματική χριστιανική Εκκλησία, επανάσταση. Όταν

στην Εκκλησία γίνεται λόγος περί αγωγής, γίνεται χωρίς αμφιβολία και σύγχυση. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα σχολικά βιβλία περί παιδαγωγίας.


Η αγωγή στην Εκκλησία μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: επανάσταση.


Το προσωπικό ιδεώδες της Εκκλησίας είναι ο Χριστός.

Γερόντισσας Γαβριηλίας αποφθέγματα

 


http://www.isagiastriados.com/index.php/articles/paterika-keimena-2/6484-logos-gerontissas-gavriilias-28-3-1992

Ο άνθρωπος που επιτρέπει στον εαυτό του να γοητευτεί, θα έρθει η ώρα που θα απογοητευτεί.

 


Κάθε αχ της καρδιάς, κάθε λαχτάρα για κάτι που είναι μέσα στην Αγάπη του Θεού, μετά από λίγο καιρό, σίγουρα θα το εκπληρώσει ο Κύριος.

 

Νέα συσκευή δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας σε ασθενή μυϊκή παράλυση

 


https://www.briefingnews.gr/ygeia/asthenis-me-myiki-paralysi-mporei-na-epikoinonei-meso-eidikis-syskeyis-ston-egkefalo

Η νόσος του κινητικού νευρώνα είναι μία προοδευτική νευροεκφυλιστική πάθηση που προσβάλλει τους κινητικούς νευρώνες στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Σταδιακά ο ασθενής που πάσχει από αυτή τη νόσο χάνει την ικανότητα για βάδιση, σίτιση, ομιλία και, στα τελικά στάδια, αναπνοή.


Έως τώρα, η επιστήμη έχει δώσει τη δυνατότητα σε ασθενείς με προχωρημένη μυϊκή παράλυση να επικοινωνούν μέσω των κινήσεων των οφθαλμών που μπορεί να διατηρούνται για αρκετό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, όταν οι ασθενείς χάσουν και τον έλεγχο των οφθαλμικών κινήσεων, μεταπίπτουν σε μία κατάσταση πλήρους εγκλεισμού (complete locked-in syndrome) που έως τώρα απέκλειε την κάθε είδους επικοινωνία.

Άγιος Ιωάννης ο Σιναϊτης

 


https://www.imconstantias.org.cy/21008/

Ο ταπεινός Ραϊθηνός μοναχός Δανιήλ στη σύντομη βιογραφία του αναφέρει για τον άγιο Ιωάννη ότι «ποια είναι η πόλη που γέννησε και ανάθρεψε τον θείο αυτόν άνδρα πρίν από την αθλητική και ασκητική του ζωή δεν μπορώ ν’ αναφέρω με ακρίβεια και ασφάλεια». Ούτε την καταγωγή του γνωρίζουμε. Πιθανόν να γεννήθηκε το δεύτερο ήμισυ του 6ου αι. Έζησε επί αυτοκράτορος Ιουστίνου του νεώτερου ανηψιού του Ιουστιανιανού.


Σε ηλικία δεκαέξι περίπου χρόνων αφού απόκτησε «την εγκύκλιο κοσμική σοφία», πρόσφερε τον εαυτό του στον Χριστό, ως θυσία ευάρεστη, και εγκαταλείποντας τα εγκόσμια εισήλθε στο ζυγό της μοναχικής πολιτείας στο ονομαστό μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του θεοβαδίστου όρους Σινά.


Εφαρμόζοντας τέλεια ξενιτεία υποτάχθηκε στο Γέροντα Μαρτύριο «και εμπιστεύθηκε τη ψυχή του στον πνευματικό του πατέρα σαν σε άριστο κυβερνήτη, και έτσι ακίνδυνα ταξίδευε το μεγάλο και επικίνδυνο και τρικυμιώδες ταξίδι της παρούσης ζωής». Έμεινε υποτακτικός για 19 χρόνια τρυγώντας τους καρπούς της μακαρίας υπακοής, ζώντας σε αμεριμνία και προσευχή. Μοναχός έγινε όταν συμπλήρωσε τα 20 του χρόνια. Ο Γέροντας του τον κράτησε για 4 χρόνια δόκιμο παρά την αδιάκριτη υπακοή του ασκώντας τον στη ταπείνωση.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Οι κοινότητες των Ελλήνων στην Τουρκοκρατία

 


https://antifono.gr/%cf%84%ce%bf-%ce%ae%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bb%ce%b5%ce%b3%ce%b3%cf%8d%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%82-%cf%84/

Διονύσης Σκλήρης

Βασικό χαρακτηριστικό των κοινοτήτων της Τουρκοκρατίας ήταν ότι οι κοινοτικοί άρχοντες αποτελούσαν μεταιχμιακά υποκείμενα, που εκπροσωπούσαν τους Έλληνες προς τους Τούρκους, αλλά ενίοτε και αντιστρόφως δρούσαν για συμφέροντα των Τούρκων, κυρίως τη λήψη των φόρων μεταξύ των Ελλήνων. Ήταν υπόλογοι και είχαν ευθύνη έναντι και των δύο και μπορούσαν συχνά να χάσουν τη ζωή τους από τους Τούρκους. Η ονομασία των κοινοτικών αρχόντων ποικίλλει: «Επίτροποι», κυρίως στα νησιά, αλλά και «πρόκριτοι», «προεστοί», «προεστώτες», «καπετάνιοι», «καπετάνοι», «καστελλάνοι», «γουβερναδόροι», «πρωτόγεροι», «γέροντες», «δημογέροντες», «κοτσαμπάσηδες», «μοραγιάνηδες» στην Πελοπόννησο, «τσορμπατζήδες» στη Μακεδονία, «βιλαετλήδες» στα βιλαέτια. Γύρω τους υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν αναλάβει τη γραμματειακή υποστήριξη και την οικονομική διαχείριση, όπως στην Πελοπόννησο οι καψιμάληδες ή στη Σύρο οι καντζιλλιέρηδες. Και επίσης σημαντικό ρόλο διαδραμάτιζαν οι εκπρόσωποι στην Υψηλή Πύλη στην Κωνσταντινούπολη ή σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, λ.χ. στα Ιωάννινα, που ονομάζονταν «βεκίληδες». 

Το ξύπνημα της αρκούδας

 


https://greenagenda.gr/%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%bf%cf%8d%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%bd%cf%85%ce%bc%cf%86%ce%b1%ce%af%ce%bf-%ce%bc%cf%8d%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b1%ce%bd-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ac/

Έπειτα από έναν παρατεταμένο χειμέριο λήθαργο, οι αρκούδες στο Κέντρο Προστασίας Αρκούδας στο Νυμφαίο της Φλώρινας... μυρίστηκαν την άνοιξη!

Οι πρώτες ζεστές ημέρες οδήγησαν τις νεαρότερες αρκούδες όπως τη Μίρα στη φωτογραφία, τον Πάτρικ, τον Ντιουκ, τη Σάντυ, τον Ρέι, τον Μίσα, τη Μάσα, τη Τζόρτζια, τη Λουίζα αλλά και την Τασούλα με τον Κυριάκο να αφήσουν τις φωλιές τους και να κάνουν τις πρώτες τους βόλτες, σύμφωνα με τον Αρκτούρο.

Η Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Αυγού

 


https://www.orthodoxianewsagency.gr/ieres-mones/593929/

Βρίσκεται σε μία υπέροχη τοποθεσία, εμπεριέχει 1000 ολόκληρα χρόνια εκκλησιαστικής ιστορίας και είναι ένα από τα σημαντικότερα χριστιανικά μνημεία της Αργολίδας.

Ο λόγος για την Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Αυγού που οι απαρχές της ανάγονται στον 11ο αιώνα και βρίσκεται κοντά στο χωριό Δίδυμα Αργολίδας. Η πρόσβαση γίνεται είτε από τα Καρνεζαίικα Ιρίων στα δυτικά, είτε από την Πελεή στα ανατολικά.

Υπάρχουν πολλές εικασίες γύρω από την προέλευση του ονόματός της αλλά επικρατέστερη είναι ότι η λέξη αυγό σε πολλές διαλέκτους σημαίνει γυμνή κορυφή και σχετίζεται με το όρος που είναι κτισμένη.

Musashi Miyamoto - The Man vs the Myth

 


«Αντισταθείτε στον διάβολο, κι αυτός θα φύγει μακριά σας»

 


https://www.pemptousia.gr/rimata_zois/mia-olofaneri-apodixi/

Τα πονηρά πνεύματα δεν έχουν την ελευθερία να κάνουν το κακό απεριόριστα και σε οποιονδήποτε θελήσουν. Η περίπτωση του Ιώβ είναι μια ολοφάνερη απόδειξη: Ο εχθρός δεν τόλμησε να πειράξει τον Ιώβ περισσότερο από όσο του επέτρεψε η θεία οικονομία. Το ίδιο επιβεβαιώνεται και με όσα έλεγαν οι δαίμονες στον Χριστό, όταν Εκείνος τους έδιωχνε από τον δαιμονισμένο των Γεργεσηνών: «Αν είναι να μας διώξεις, άφησέ μας να πάμε στο κοπάδι των χοίρων». Αφού λοιπόν τότε, χωρίς τη θεία παραχώρηση, δεν μπορούσαν να εισέλθουν ούτε στους βρωμερούς χοίρους, πώς να πιστέψουμε ότι μπορούν να μπουν με τη θέλησή τους σ’ έναν άνθρωπο, πλασμένο «κατ’ εικόνα» Θεού; Γι’ αυτό ο απόστολος μας προτρέπει: «Αντισταθείτε στον διάβολο, κι αυτός θα φύγει μακριά σας» (Ιακ. 4:7).

Αββάς Κασσιανός



Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

The Origin of American Kenpo

 


Το “Λογχισμένο Ευαγγέλιο της Σαμοθράκης”

 


https://ecozen.gr/2022/03/to-logchismeno-evangelio-tis-samothrakis/

Του Παντελή Στεφ. Αθανασιάδη

https://sitalkisking.blogspot.com/

Στις βιτρίνες του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Αθήνας λάμπει ως πολύτιμο εθνικό κειμήλιο το λεγόμενο “Λογχισμένο Ευαγγέλιο της Σαμοθράκης”. Είναι στην πραγματικότητα ανεκτίμητο ενθύμιο των παθών του Θρακικού Ελληνισμού και σχετίζεται άμεσα με το Ολοκαύτωμα του μαρτυρικού νησιού του Βορειοανατολικού Αιγαίου, κατά την επανάσταση του 1821.

Οι καρακάξες συνεργάζονται

 


https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/ereyna-eidos-ptinon-emfanizei-idiaitera-exeligmeni-koinoniki-symperifora/

Μια ομάδα Αυστραλών ερευνητών που διεξήγαγε μια μελέτη με καρακάξες (pica pica) εκ της οποίας τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στο περιοδικό Australian Field Ornithology, έκανε μια εκπληκτική ανακάλυψη σχετικά με τη συνεργατική συμπεριφορά δειγμάτων αυτού του είδους αφού παρατήρησαν ότι τα πουλιά βοηθούσαν το ένα άλλο να αφαιρέσουν τις συσκευές παρακολούθησης.


Η Dominique Potvin, καθηγήτρια οικολογίας ζώων στο Πανεπιστήμιο Sunshine Coast (USC), ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, είπε ότι είναι μία από τις πρώτες φορές που παρατηρείται αλτρουιστική, κοινωνική συμπεριφορά επίλυσης προβλημάτων σε πτηνά.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Τυπογραφικό λάθος

 


Κοίταξε γύρω του. Τα πάντα ήταν λευκά. Ούτε το παραμικρό ίχνος χρώματος δεν υπήρχε πουθενά. Δεν είχε ιδέα πού βρισκόταν. Η απουσία χρώματος τον τύφλωνε. Είχε αρχίσει να ιδρώνει. Ένας ήχος σφυριχτός ακούστηκε από πάνω του. Σήκωσε το κεφάλι του και είδε έντρομος κάτι τεράστιο να έρχεται καταπάνω του. Μόλις και μετά βίας κατάφερε να αποφύγει το αντικείμενο που όρμηξε καταπάνω του. Αυτό αμέσως σηκώθηκε και χάθηκε στον ουρανό που κι αυτός χρώμα λευκό είχε. Φεύγοντας όμως το αντικείμενο άφησε ένα τεράστιο σημάδι μελανιού που σχημάτιζε το γράμμα "Α" . Δε πρόλαβε να συνέλθει όταν ακούστηκε και δεύτερο σφύριγμα. Ενστικτωδώς πήδηξε μπροστά και με μια εντυπωσιακή κίνηση ρόλαρε επάνω στον ώμο του και προσγειώθηκε με ασφάλεια μακριά από το σημείο κρούσης. Μόλις σηκώθηκε είδε ένα δεύτερο γράμμα από μαύρο μελάνι. Αυτή τη φορά ήταν το "υ". Με την ίδια ταχύτητα και συχνότητα ακολούθησαν ένα "τ", ένα "ό" και ένα "ς". Μετά από ένα κενό ακολούθησε μια καταιγίδα τεράστιων γραμμάτων που έσκαγαν δίπλα του, το ένα μετά το άλλο. 

O Πατριάρχης Γεωργίας για τους πεσόντες Γεωργιανούς εθελοντές στην Ουκρανία

 


https://www.orthodoxianewsagency.gr/patriarxeia/patriarxio_georgias/patriarxis-georgias-thlipsi-gia-tous-georgianous-pesontes-stin-oukrania/

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας εξέφρασε την θλίψη του για την απώλεια τριών Γεωργιανών εθελοντών στρατιωτών στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία.

«Δυστυχώς θρηνούμε για την απώλεια των εθελοντών στρατιώτων μας. Αποχαιρετούμε τους πεσόντες στον πόλεμο της Ουκρανίας. Πολέμησαν για να σώσουν τις ζωές άλλων και θυσιάστηκαν.

Το να θυσιάσεις τον εαυτό σου για να σώσεις τη ζωή κάποιου άλλου είναι η μεγαλύτερη θυσία!

Ντοστογιέφσκι, αποφθέγματα

 


https://antifono.gr/%ce%bf-%ce%bc%cf%8d%ce%b8%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%b5%ce%be%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae/

Γιώργος Χριστάκης

Ο Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι (1821-1881) ήταν Ρώσος συγγραφέας και φιλόσοφος.

Τα λογοτεχνικά του έργα εξερευνούν την ανθρώπινη ψυχολογία στην προβληματική κοινωνική, πολιτική και πνευματική ατμόσφαιρα της Ρωσίας του 19ου αιώνα. Πολλά από τα έργα του περιέχουν δυνατή έμφαση στον Χριστιανισμό και στο μήνυμα του για την απόλυτη αγάπη, συγχώρεση και φιλανθρωπία και διερευνούνται μέσα στο χώρο του ατόμου που αντιμετωπίζει όλες τις δυσκολίες και την ομορφιά της ζωής.

Γεννημένος στην Μόσχα το 1821, ο Ντοστογιέφσκι γνώρισε την λογοτεχνία σε μικρή ηλικία μέσα από παραμύθια και μύθους και από βιβλία Ρώσων και ξένων. Η μητέρα του πέθανε το 1837, όταν ήταν 15 και σε αυτή περίπου την ηλικία άφησε το σχολείο και μπήκε στο Ινστιτούτο Στρατιωτικής Μηχανικής Νικολαέφ (Nikolayev Military Engineering Institute). Αφού αποφοίτησε, εργάστηκε ως μηχανικός και για λίγο απολάμβανε μια άνετη ζωή, μεταφράζοντας βιβλία για να κερδίσει παραπάνω χρήματα. Στα μέσα του 1840 έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα «Φτωχοί άνθρωποι» το οποίο του εξασφάλισε την είσοδο στους λογοτεχνικούς κύκλους της Αγίας Πετρούπολης.

Sumo-Haru Basho 2022- Day 14- March 26th - Final Day March 27th

 




Απίστευτη η εξέλιξη της τελευταίας ημέρας! 

Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως - Ο πόνος

 


Είπε ο Κύριος: «Όποιος θέλει να με ακολουθήσει, ας απαρνηθεί τον εαυτό του, ας σηκώσει το σταυρό του κι ας με ακολουθεί. Γιατί όποιος θέλει να σώσει τη ζωή του θα τη χάσει· όποιος όμως χάσει τη ζωή του εξαιτίας μου και εξαιτίας του ευαγγελίου, αυτός θα τη σώσει».

Ο σταυρός πριν τη σταύρωση και την ανάσταση του Ιησού ήταν ένα σύμβολο πόνου. Μετέπειτα έγινε σύμβολο αιώνιας ζωής. Στη σημερινή περικοπή, ο Κύριος χρησιμοποιεί τον σταυρό και με τις δύο έννοιες. Από τη μία είναι ο πόνος που μας αναλογεί και που θα πρέπει να τον βαστάξουμε και από την άλλη κουβαλώντας τον και ακολουθώντας τον Χριστό θα φτάσουμε στη σωτηρία. 

Ο πόνος υπάρχει στη ζωή μας από τη στιγμή που γεννιόμαστε. Και παίρνει πολλές μορφές όταν μας βασανίζει. Εκτός όμως από εργαλείο βασανισμού, γίνεται και εργαλείο σωτηρίας. Ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε τον πόνο είναι, όπως μας λέει ο ίδιος ο Κύριος σήμερα, να χάσουμε τη ζωή μας για χάρη Του και για χάρη του Ευαγγελίου ώστε να σώσουμε τη ζωή μας. Τι σημαίνει αυτό; Να εγκαταλείψουμε το θέλημά μας και να ακολουθήσουμε το θέλημα του Θεού. 

«Ζητείτε την Βασιλείαν του Θεού και ταύτα πάντα προστεθήσονται…»

 



https://www.pemptousia.gr/rimata_zois/mas-ta-dini-ola/

«Ζητείτε την Βασιλείαν του Θεού και ταύτα πάντα προστεθήσονται…». Όλα όσα έχουμε ανάγκη ο Θεός πλουσιοπάροχα μας τα δίνει, αρκεί να παραδώσουμε τον εαυτό μας σ’ Αυτόν. Ο Θεός θέλει την καρδιά μας όλη.


Γέροντας Παναής εκ Λύσης

Οι "άνθρωποι της σιωπής"

 


http://www.isagiastriados.com/index.php/articles/6472-gnosi-kai-siopi

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους


Τα πολλά γραφόμενα και διαβαζόμενα, είτε μέσα από βιβλία, είτε μέσα από το διαδίκτυο, έχουν την ομορφιά της γνώσης. Όμως, συχνά και την ασχήμια της παραπληροφόρησης, της ημιμάθειας, της αμάθειας. Αυτό συμβαίνει και σε θέματα θεολογικά, πνευματικά, εκκλησιαστικά.


Φαίνεται πως η ευκολία στην εκφορά γνώμης περί σοβαρών θεμάτων που άπτονται του Θεού και του ανθρώπου, θα ταλαιπωρεί το εκκλησιαστικό σώμα πάντα, γιατί θα υπάρχουν οι ευκολόπιστοι και καλοπροαίρετοι που ζητούν «ακούσαι λόγον Κυρίου», απ’ όπου κι αν προέρχεται.


Η διάκριση των πνευμάτων είναι χάρισμα του αγίου Πνεύματος που χαρίζεται στους ταπεινούς. Το να μην πιστεύουμε «παντί πνεύματι» (Α΄ Ιω. 4,1) δείχνει εξυπνάδα (έξυπνος = ξύπνιος) που χαρακτηρίζει τα τέκνα του Θεού που βρίσκονται σε εγρήγορση. Η «δοκιμή» των πνευμάτων «εάν είναι από το Θεό» είναι προτροπή του Ευαγγελιστή Ιωάννη προς κάθε χριστιανό. Βέβαια, μιλά για τους αιρετικούς που αρνούνταν την ενανθρώπηση του Θεού και προκαλούσαν σύγχυση στα μέλη της Εκκλησίας. Όμως και κάθε διδασκαλία, προερχόμενη από κληρικό ή λαϊκό – μέλος της Εκκλησίας, που προκαλεί σύγχυση, δεν θα πρέπει να τη «δοκιμάζομε» (Α΄ Ιω. 4,1);

Κυριακή τῆς Σταυροπροσκυνήσεως



https://agiazoni.gr/slug-667/

π. Αλέξανδρος Σμέμαν

Ἀπὸ τὰ παμπάλαια χρόνια, τὸ βράδυ τοῦ Σαββάτου τῆς τρίτης ἑβδομάδος τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, ὁ σταυρὸς μεταφέρεται στὸ κέντρο τοῦ ναοῦ, καὶ ὁλόκληρη ἡ ἀκόλουθη ἑβδομάδα εἶναι γνωστὴ ὡς ἑβδομάδα τοῦ Σταυροῦ. Ξέρουμε πὼς ἡ Μεγάλη Τεσσαρακοστὴ ἀποτελεῖ μιὰ προετοιμασία γιὰ τὴ Μεγάλη Ἑβδομάδα, τότε ποὺ ἡ Ἐκκλησία θὰ ἀνακαλέσει στὴ μνήμη της τὸν πόνο, τὴ σταύρωση καὶ τὸ θάνατο τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ πάνω στὸ σταυρό. Ἡ προβολὴ τοῦ σταυροῦ στὴ μέση τῆς Σαρακοστῆς, μᾶς ὑπενθυμίζει τὸ σκοπὸ τῆς βαθύτερης καὶ ἐντατικότερης ἐκκλησιαστικῆς ζωῆς κατὰ τὴ διάρκεια τῆς Σαρακοστῆς. Ἔτσι εἶναι ὁ κατάλληλος τόπος ἐδῶ, γιὰ νὰ σκεφτοῦμε τὸ ρόλο τοῦ σταυροῦ, αὐτοῦ τοῦ σημαντικότατου καὶ χαρακτηριστικότατου ὅλων τῶν Χριστιανικῶν συμβόλων.

Ρωσο-ουκρανικά σχόλια

 


- Δε γράφω για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για δύο λόγους: 1. Από τότε που διαλύθηκε η ΕΣΣΔ σε κάθε ρωσο-ουκρανική διένεξη έπαιρνα το μέρος των Ουκρανών. Γιατί; Μα φυσικά για καθαρά γεωπολιτικούς λόγους. Ήμουν θαυμαστής του Προτάσοφ, της Δυναμό Κιέβου του Λομπνόφσκι με τους Ρεμπρόφ - Σεβτσένκο στις τάξεις της και συμπαθούσα πολύ τον Αλεξάντερ Βολκόφ, τον καλαθοσφαιριστή. Σοβαροί λόγοι.

2. Τρέφω μεγάλη συμπάθεια στους Γεωργιανούς, ειδικά μετά την εισβολή των Ρώσων και την απόσπαση των εδαφών της Ν. Οσσετίας. Μου είχαν κάνει μεγάλη εντύπωση οι αντιδράσεις των Γεωργιανών της Ελλάδας στην εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονος στην Αχαρνών.

Οπότε σε αυτά τα θέματα δεν είμαι αντικειμενικός όσο κι αν προσπαθώ.

Μπορεί να επανεξοπλιστεί η Ευρώπη;



https://ardin-rixi.gr/archives/243059

 του Νικόλα Δημητριάδη

Τα 100 δισεκατοµµύρια ευρώ αµυντικών δαπανών που ανακοίνωσε ο Όλαφ Σολτς είναι ασφαλώς σηµαντικά, αλλά η πραγµατική πρόκληση για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης είναι η προετοιµασία των κοινωνιών τους για το νέο διεθνές σκηνικό που εγκαινίασε ο πόλεµος στην Ουκρανία.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο αρχηγός του γερμανικού στρατού Άλφονς Μάις προέβη σε μία οργισμένη ανακοίνωση: «Ο γερμανικός στρατός, του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι, είναι λίγο πολύ γυμνός. Οι επιλογές που μπορούμε να προσφέρουμε στους πολιτικούς είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Τα βλέπαμε να έρχονται, αλλά δεν μπορούσαμε να προωθήσουμε τα αιτήματά μας, να εξάγουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα από την προσάρτηση της Κριμαίας και να τα εφαρμόσουμε. Δεν νιώθω καλά. Είμαι εξοργισμένος!».[1]

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Κάποτε στην Ουκρανία...

 


https://www.pemptousia.gr/2022/03/sto-edafos-tis-simerinis-oukranias-schediasthike-i-elliniki-epanastasi/

Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων

Καθώς ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε την 201η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως και ενώ εξελίσσεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ας θυμηθούμε τρεις σταθμούς της Φιλικής Εταιρείας που συνδέονται με τη σημερινή Ουκρανία.

Τα εδάφη της Ουκρανίας, όπως τα ξέρουμε σήμερα, ανήκαν τότε άλλα μεν στη Ρωσική Αυτοκρατορία και άλλα στην Αυστριακή Αυτοκρατορία των Αψβούργων. Η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε στην Οδησσό, το κυριώτερο λιμάνι του συγχρόνου Ουκρανικού κράτους. Η πόλη ανήκε τότε στη Ρωσία. Οι τρεις ιδρυτές, Νικόλαος Σκουφάς, Εμμανουήλ Ξάνθος και Αθανάσιος Τσακάλωφ, αποφάσισαν να ορίσουν ως επίσημη ημερομηνία ιδρύσεως τη 14η Σεπτεμβρίου 1814, δηλαδή την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Έδειχναν από την αρχή τον σεβασμό τους στην Ορθόδοξη Πίστη κάτι που φάνηκε και στη συνέχεια από την προσχώρηση πολλών Επισκόπων και άλλων κληρικών του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Το 1818 η Φιλική Εταιρεία μετέφερε την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της Οθωμανικής Τουρκίας, και εκεί γνώρισε εντυπωσιακή αύξηση των μελών της. Το οίκημα στο οποίο υπεγράφη η ίδρυσή της στην Οδησσό έχει αγορασθεί από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Sumo-Haru Basho 2022- Day 12- March 24th - Day 13- March 25th

 





Ευαγγελισμός της Θεοτόκου



https://www.pemptousia.gr/2022/03/logos-ston-evangelismo-tis-iperagias-theotokou/

Αρχιεπίσκοπος Ταυρομενίου Θεοφάνης (ο Κεραμεύς)


 Σήμερα η Εκκλησία φωτίζεται μυστικά και λάμπει, πανηγυρίζοντας την πρώτη των εορτών. Σήμερα αρχίζει να καταργείται το τείχος της έχθρας και να ενώνονται με μυστικό τρόπο η γη με τα ουράνια. Σήμερα την τιμωρία, που λύπησε την προμήτορα (Εύα) ο αρχαγγελικός χαιρετισμός μετέτρεψε σε χαρά και αφανίστηκε η παλιά μελαγχολία. Σήμερα η Παρθένος Μαριάμ παίρνει τη θέση των θρόνων των Σεραφίμ, κρατώντας με απερίγραπτο τρόπο, αυτόν που κάθεται πάνω σ’ αυτούς. Σήμερα φαίνεται να εκπληρώνεται το μυστήριο της βάτου, με την αποξηραμένη φύση να ενώνεται η φωτιά της Θεότητας. Η μεν λοιπόν εορτή, αν και είναι κορυφαία όλων των εορτών, περιέχει πολλά μυστήρια. Εμείς δε, επειδή μας πιέζει ο χρόνος, θα αναφερθούμε με συντομία σε μερικά θέματα του ευαγγελίου, και θα τα εξηγήσουμε σε σας που αγαπάτε τον Θεό.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Τα όπλα των κλεφτών

  


https://www.eleftheria.gr/m/%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/item/255141.html

Οι Έλληνες πάντοτε αναγνώριζαν τους πολυτραγουδισμένους Κλέφτες και Αρματολούς, που η δράση τους είχε αρχίσει από το 17ο αιώνα, ως στελέχη του μελλοντικού στρατού που θα τους ελευθέρωνε από τον τουρκικό ζυγό.


Σ' αυτούς κυρίως στήριζαν τις ελπίδες της επιτυχίας των απελευθερωτικών τους κινημάτων. Οι κλέφτες κατά την προεπαναστατική περίοδο είχαν οργανωθεί σε ομάδες. Κάθε ομάδα είχε αρχηγό, πρωτοπαλίκαρο, παλικάρια, ψυχογιούς, γιατρό και γραμματικό. Ο καλύτερος φίλος των κλεφτών ήταν τα όπλα τους. Σ' αυτά χρωστούσαν τη ζωή τους, σ' αυτά μπορούσαν να βασίζονται και μ' αυτά περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. Σε κρίσιμες στιγμές υπόσχονταν να τα στολίσουν με ασήμι αν τους βοηθούσαν. Όλες αυτές οι συνήθειες και τα συναισθήματα των κλεφτών εκφράζονται μέσα από τα Δημοτικά τραγούδια. Οι αρματολοί είχαν οργανωθεί σαν ελληνικά τοπικά στρατιωτικά σώματα από τους Βενετούς το 17ο αιώνα. Οι Τούρκοι τα διατήρησαν με καθήκοντα αστυνομικά. Οι αρχηγοί τους είχαν τον τίτλο του καπετάνιου ή καπιτάνου (Βενετ. capetanio= αρχηγός, κυβερνήτης), ο διορισμός του οποίου γινόταν κατά τρόπο πανηγυρικό από τις οθωμανικές αρχές. Έτσι οι Οθωμανοί δημιούργησαν ανάμεσά τους μια κληρονομική ομάδα Ελλήνων πολεμιστών εξοικειωμένων στη χρήση των όπλων.


ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ


Οι αρματολοί στην προεπαναστατική Ελλάδα ήταν οπλισμένοι όπως και οι ισχυροί κλέφτες της ίδιας εποχής. Τα όπλα του καπετάνιου, του αρματολού του κλέφτη ήταν τα προσφιλέστερά του αντικείμενα. Η αγάπη του γι' αυτά, αληθινή λατρεία, ήταν το αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου τρόπου ζωής μέσα σε μια χώρα γεμάτη κινδύνους. Το ντρόπιασμά τους το θεωρούσαν ατιμία. Αυτός ο προσωπικός στενός σύνδεσμος με τα όπλα φαίνεται καθαρά στη λαϊκή φράση: Τη γυναίκα σου και το τουφέκι σου να μην τα δανείζεις.

Οι στρατιωτικές τακτικές των επαναστατημένων Ελλήνων

 


https://www.onalert.gr/san-shmera/To_antartiko_toy_1821Enas_strathgos_analyei_tis_taktikes_toy_polemoy/90816/

του ΝΙΚΟΥ ΤΟΣΚΑ

Υποστράτηγος (ε.α)


Ποιοι ήταν αυτοί που μετά από τετρακόσια χρόνια σκληρής σκλαβιάς εξεγέρθηκαν και μας χάρισαν την λευτεριά; Τι στρατιωτικές γνώσεις είχαν και πώς ήταν οργανωμένοι; Με ποιό τρόπο έκαναν πόλεμο και αντιμετώπισαν τον πανίσχυρο τουρκικό και αιγυπτιακό στρατό; Πόσο σημαντική ήταν η βοήθεια των εθελοντών φιλελλήνων που προσέτρεξαν;


Οι προγονοί μας, στις αρχές του 19ου αιώνα, ήταν κτηνοτρόφοι και γεωργοί χωρίς καμία στρατιωτική εκπαίδευση, εκτός ελαχίστων που υπηρέτησαν στα αγγλικά στρατεύματα των Επτανήσων και ακόμη λιγότερων που υπηρέτησαν στο ρωσικό στρατό. Ουσιαστικά δεν υπήρχε στρατιωτική γνώση, πολύ λιγότερο πρότυπα οργάνωσης που να εξυπηρετούν τα πρώτα σκιρτήματα εξέγερσης.

Η Ευρώπη μόλις είχε ξυπνήσει από τη μεγαλειώδη γαλλική επανάσταση (1789), τις εκστρατείες του Ναπολέοντα αλλά και την ήττα του στο Βατερλώ το 1815.

Κλέφτες και αρματολοί

 


https://filologikigonia.gr/filologika-zitimata/istoria/440-kleftes

Κλέφτες: Ένοπλα παράνομα σώματα ομάδων του βουνού[1]. Η εμφάνιση των κλεφτών στον ελληνικό χώρο θα πρέπει να τοποθετηθεί πολύ πριν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Την περίοδο των βυζαντινών αυτοκρατόρων, οι κλέφτες αποκαλούνταν απελάτες και ήταν κυρίως ζωοκλέφτες. Οι ομάδες των απελατών έρχονταν συχνά σε σύγκρουση με τα αστυνομικά σώματα του Βυζαντίου, τους Ακρίτες, με τους οποίους αρκετές φορές συνεργάζονταν για την αντιμετώπιση των εξωτερικών κινδύνων[2]. Μετά την Άλωση, ο αριθμός των απελατών – κλεφτών αυξήθηκε με γρήγορους ρυθμούς, με συνέπεια τη δημιουργία στρατοπέδων κλεφτών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Καμπούρογλου, ο αριθμός των κλεφτών πιθανόν να έφτανε και τους 3.935.  Παρόλα αυτά, μόνο τα 482 ονόματα κλεφτών και αρματολών σώζονται[3]. Πληροφορίες για την ύπαρξη κλεφτών και αρματολών καταγράφονται στα κλέφτικα δημοτικά τραγούδια, στα απομνημονεύματα των αγωνιστών του ‘21, στους ξένους περιηγητές, αλλά και στις σημειώσεις του Ρήγα Παλαμίδη[4]. 

Ο Μανασσής



http://panayiotistelevantos.blogspot.com/2015/03/blog-post_94.html

Του κ. Ανδρέα Κυριακού

Το Μέγα Απόδειπνο, περιλαμβάνει πολλά παλαιοδιαθηκικά κείμενα, κυρίως Ψαλμούς. Ένα κείμενο κεφαλαιώδους σημασίας, αλλά συνάμα άγνωστο στους πολλούς, είναι η «Προσευχή του Μανασσή, βασιλέως της Ιουδαίας». Έτσι επιγράφεται στο κείμενο που υπάρχει στο Μέγα Ωρολόγιον. Το διαβάζει ο λειτουργός και όχι ο αναγνώστης. Αποτελεί συμπλήρωμα της διηγήσεως του Β΄ Παραλειπομένων λγ΄11-13,18. 

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Sumo-Haru Basho 2022- Day 11- March 23rd

 


Η προηγιασμένη Θεία Λειτουργία

 


https://agiazoni.gr/%ce%b8%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1-%cf%84%e1%bf%b6%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b7%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%ad%ce%bd%cf%89%ce%bd-%cf%84%ce%b9/

Φουντούλης Ἰωάννης


Μποροῦμε νὰ ὀνομάσουμε χωρὶς ὑπερβολὴ τὴ Λειτουργία αὐτή, μαζὶ μὲ τὰ λειτουργικὰ χειρόγραφα, «Λειτουργία τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς», γιατί πραγματικὰ ἀποτελεῖ τὴν πιὸ χαρακτηριστικὴ ἀκολουθία τῆς ἱερᾶς αὐτῆς περιόδου. Εἶναι δυστυχῶς ἀλήθεια ὅτι πολλοὶ ἀπὸ τοὺς χριστιανοὺς ἀγνοοῦν τελείως τὴν ὕπαρξί της, ἢ τὴν ξεύρουν μόνο ἀπὸ τὸ ὄνομα, ἢ καὶ ἐλάχιστες φορὲς τὴν ἔχουν παρακολουθήσει. Δὲν πρόκειται νὰ τοὺς μεμφθοῦμε γὶ  αὐτό.


Ἡ Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων τελεῖται σήμερα στοὺς ναούς μας τὸ πρωὶ τῶν καθημερινῶν της Τεσσαρακοστῆς, ἡμερῶν δηλαδὴ ἐργασίμων, καὶ γὶ  αὐτὸ λίγοι εἶναι ἐκεῖνοι πού δὲν δεσμεύονται κατὰ τὶς ὧρες αὐτὲς ἀπὸ τὰ ἐπαγγέλματα ἢ τὴν ὑπηρεσία τῶν. Τὰ τελευταία χρόνια γίνεται μιὰ πολὺ ἐπαινετὴ προσπάθεια ἀξιοποιήσεώς της. Σὲ πολλοὺς ναοὺς τελεῖται κάθε Τετάρτη ἀπόγευμα, σὲ ὧρες πού πολλοί, ἂν ὄχι ὅλοι οἱ πιστοί, ἔχουν τὴ δυνατότητα νὰ παρευρεθοῦν στὴν τέλεσί της.

Όταν δηλητηριάστηκε η γη

 


https://www.fosonline.gr/plus/epikairotita/article/180313/o-asteroeidis-poy-exafanise-toys-deinosayroys-dilitiriase-ti-gi

Η κρατούσα θεωρία για την μυστηριώδη εξαφάνιση των δεινοσαύρων αναφέρει ότι υπεύθυνος είναι ένας αστεροειδής με διάμετρο περίπου δέκα χλμ. που έπεσε πριν από 66 εκατ. έτη στην περιοχή της χερσονήσου Γιουκατάν στο Κόλπο του Μεξικού.


Οι επιπτώσεις αυτής της τρομερής σύγκρουσης ήταν πλανητικές με εκτόξευση στην ατμόσφαιρα κολοσσιαίων ποσοτήτων σκόνης και τέφρας, εκδήλωση τρομερής έντασης και έκτασης πυρκαγιών και δημιουργίας τελικά του αποκαλούμενου πυρηνικού χειμώνα ο οποίος εξόντωσε όχι μόνο τους δεινοσαύρους αλλά περίπου το 80% της ζωής στην Γη. Βέβαια η καταστροφή αυτή επέτρεψε στα θηλαστικά να ακμάσουν και να ανοίξει ο δρόμος για την εμφάνιση του ανθρώπου. Τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχώς μελέτες για να συνδεθεί το παζλ του τι ακριβώς συνέβη αμέσως μετά τη σύγκρουση. Κάθε νέα μελέτη προσφέρει νέα κομμάτια σε αυτό το παζλ και η τελευταία που έγινε δίνει μια εξήγηση για ένα ακόμη ερωτηματικό που υπάρχει σχετικά με τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στον πλανήτη.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Μετά την "Αποκάλυψη" - Το ερπετό

 



Η φρικτή βροχή συνέχιζε να πέφτει με αμείωτη ορμή. Η στάθμη των μαύρων ελωδών νερών ανέβαινε όλο και περισσότερο. Ο φύλακας των σπηλαίων που είχε καθησυχάσει τον ανήσυχο σκύλο είχε αρχίσει να προβληματίζεται. Μαζί με τα νερά ήταν σίγουρο ότι θα πλησίαζε και ό,τι θα μπορούσε να κολυμπήσει εκεί μέσα. Και σίγουρα δε θα ήταν κάποιο χρυσόψαρο. Θυμήθηκε πως σε μια τέτοια βροχή, σε μια τέτοια πλημμύρα είχε χάσει τη ζωή του ένας απρόσεκτος σύντροφός του. Όταν έμεινε για δευτερόλεπτα αφηρημένος έξω από τις σπηλιές κοιτάζοντας την απαίσια μαύρη θάλασσα που είχε δημιουργηθεί από τη νεροποντή. Όταν μέσα από τα σκοτεινά νερά αναδύθηκε εκείνο το θηριώδες ερπετό και τον άρπαξε μπροστά στα μάτια του. Η τωρινή κατάσταση γινόταν ακόμα πιο απειλητική. Ίσως θα έπρεπε να ειδοποιήσει τους υπόλοιπους.

Sumo-Haru Basho 2022- Day 10- March 22nd

 



Η «Στρατηγική Πυξίδα»

 


https://www.briefingnews.gr/kosmos/neo-amyntiko-dogma-nato-eyropis-ti-perilamvanei-keimeno-stratigiki-pyxidas

Αλλαγές μείζονος σημασίας σε όλο το φάσμα της ευρωατλαντικής στρατηγικής ασφαλείας πυροδοτεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό προκύπτει τόσο από το κείμενο της «Στρατηγικής Πυξίδας για την Ασφάλεια και την Αμυνα», που αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες και βασικά σημεία του οποίου παρουσιάζει «Το Βήμα», όσο και από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 16 Μαρτίου από τους υπουργούς Αμυνας του ΝΑΤΟ. Εφόσον δεν συμβεί κάτι δραματικό, η «Στρατηγική Πυξίδα» αναμένεται να λάβει τις ευλογίες των «27» στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, στη συνάντηση των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ ετέθη υπ’ όψιν τους κείμενο που ουσιαστικά προδιαγράφει την αναδιάταξη της δομής δυνάμεων της Συμμαχίας με μονιμότερη παρουσία στην ανατολική πτέρυγα για ενίσχυση της άμυνας έναντι της ρωσικής απειλής.


Ολα τα προαναφερθέντα, σε συνδυασμό με την απόφαση σχεδόν όλων των χωρών με προεξάρχουσα τη Γερμανία (που ήδη προχωρεί σε παραγγελία αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35) να αυξήσουν κατακόρυφα τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς, μεταβάλλουν άρδην το μεταψυχροπολεμικό σκηνικό στη Γηραιά Ηπειρο. Η δε παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόσο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 24 Μαρτίου όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αμέσως μετά χαρακτηρίζεται ως υψηλός συμβολισμός της ευρωατλαντικής ενότητας, αλλά και ως επιβεβαίωση του κεντρικού ρόλου της Ουάσιγκτον στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας. 

Ο Ευρασιανισμός της Ρωσίας και η σημασία της ουκρανικής αντίστασης

 


https://ardin-rixi.gr/archives/242943

Του Νίκου Ντάσιου από την huffingtonpost.gr


Όσοι ερμηνεύουν την επέμβαση Πούτιν στην Ουκρανία ως αναμενόμενη αντίδραση στην περικύκλωση της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ πλανώνται. Το ΝΑΤΟ ήταν μέχρι πριν την Ρώσικη εισβολή «κλινικά νεκρό», κατά δήλωση Μακρόν, ενώ οι Αμερικανοί βρίσκονταν σε αποδρομή από το Ιράκ, την Συρία και το Αφγανιστάν, με μόνο ίσως ενδιαφέρον τον Ειρηνικό, στην αντιπαράθεση τους με την Κίνα, εξ ου και η συμφωνία AUKUS. Την ίδια περίοδο η Ρωσία βρίσκεται σε στρατιωτική επέκταση στη Συρία, στη Λιβύη, στην Αφρική και τώρα στην Ουκρανία.


Το ερμηνευτικό σχήμα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία περιλαμβάνεται στο μανιφέστο του «Ευρασιανισμού» του συμβούλου της Κρατικής Δούμας, καθηγητή Αλεξάντερ Ντούγκιν. Στο βιβλίο του «4η Πολιτική Θεωρία» του 2009, ο Ντούγκιν ασκεί δριμεία κριτική στην φθίνουσα Αμερικανική Παγκοσμιοποίηση και σ’ όλες τις πολικές ιδεολογίες του 20ου αιώνα που οδήγησαν στο σημερινό τέλμα τον Δυτικό κόσμο: Φιλελευθερισμό, Μαρξισμό/Κομμουνισμό, Φασισμό/Ναζισμό, προτείνοντας την υπέρβαση τους με μια νέα 4η πολιτική ιδεολογία: τον εθνικο-μπολσεβικισμό.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Τί θα έλεγαν οι ΗΠΑ αν....

 


https://ecozen.gr/2022/03/berni-santers-ti-tha-elegan-oi-ipa-an-mexiko-i-kouva-ithelan-na-entachthoun-se-antitheti-stratiotiki-symmachia/

Ο γερουσιαστής Bernie Sanders μιλώντας στη Γερουσία στα τέλη της περασμένης βδομάδας τόνισε ότι αν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ανέντιμος και διεφθαρμένος, έχει έννομο συμφέρον για την ασφάλεια στις γειτονικές χώρες.


Είπε ότι η Ρωσία δεν έπρεπε να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά σημείωσε ότι σύμφωνα με το Δόγμα Μονρό, οι ΗΠΑ διεκδικούν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε ζητήματα σε χώρες του δυτικού ημισφαιρίου και έχουν ανατρέψει κυβερνήσεις σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Είπε ότι οι ΗΠΑ ήταν στα πρόθυρα ενός πυρηνικού πολέμου το 1963 επειδή η Σοβιετική Ένωση έβαλε πυρηνικά όπλα στην Κούβα και η Ρωσία ομοίως δεν θέλει οι αντίπαλοι της να έχουν στρατιωτικό εξοπλισμό κοντά στα σύνορά της


Ο Γερουσιαστής Ντικ Ντάρμπιν(D-IL) απάντησε, λέγοντας ότι συμφωνεί με την κριτική του γερουσιαστή Σάντερς για προηγούμενες στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ. Αλλά είπε ότι εάν οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν μια ρωσική σφαίρα επιρροής, αυτό θα ήταν ένα πράσινο φως για τη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, οι γερουσιαστές συμμετείχαν σε μια συζήτηση σχετικά με το εάν η Ρωσία έχει νόμιμα συμφέροντα ασφάλειας στην Ουκρανία.

Sumo-Haru Basho 2022- Day 9- March 21st


 

Τώρα

 


http://www.isagiastriados.com/index.php/articles/diafora-2/6463-ta-pio-simantika-tis-zois-sou

Παύλου Ευδοκίμωφ


Η ώρα που περνάς τώρα, ο άνθρωπος που συναντάς τώρα και εδώ, το έργο που επιτελείς αυτήν εδώ την στιγμή – αυτά είναι πάντοτε τα πιο σημαντικά σ’ ολόκληρη τη ζωή σου.

Ο πόλεμος είναι το βασίλειο του ψέματος, της δειλίας και της υποκρισίας

 


https://aenaikinisi.wordpress.com/2022/03/21/%cf%83%ce%b5-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%bf-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%ac-%ce%bc%ce%b5-%ce%b6%ce%b5%cf%83%cf%84%ce%ac-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%81%ce%b9%cf%86%ce%ad%cf%81/


Paolo Cacciari


Ο πόλεμος δεν είναι μόνο το βασίλειο του ψέματος, είναι επίσης το βασίλειο της δειλίας και της υποκρισίας. Καθώς το γράφω, φτάσαμε τώρα στη δωδέκατη μέρα της εισβολής στην Ουκρανία και ο ποταμός του ρωσικού μεθανίου που ρέει μέσω του αγωγού Snam στο Tarvisio δεν μειώθηκε ποτέ. Οι βομβιστικές δηλώσεις των δυτικών κυβερνήσεων και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν αφορούν την Gazprom, κατόπιν επιλογής της ευρωπαϊκής Επιτροπής που απέκλεισε το φυσικό αέριο από το μπλοκ Swift (σύστημα τραπεζικών πληρωμών). Οι ευρωπαϊκές και ρωσικές κρατικές εταιρείες πετρελαίου και οι τράπεζές τους μπορούν να είναι ήσυχοι. Ο πόλεμος δεν τους αφορά. Η Eni μας μπορεί να συνεχίσει να αποσύρει όσο φυσικό αέριο θέλει από τα αποθέματα που έχουν συσσωρευτεί στα εξαντλημένα κοιτάσματα της κοιλάδας του Πάδου. Η αύξηση των λογαριασμών κατανάλωσης ενέργειας δεν εξαρτάται από τη σπανιότητα των πρώτων υλών, αλλά από τους μηχανισμούς τιμολόγησης που ανταμείβουν τις κερδοσκοπίες των μεσαζόντων και δημιουργούν επιπλέον κέρδη για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, Oil & Gas. 

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Κάποτε σε ένα δάσος



Αγαπούσε πολύ τους περιπάτους στο φωτεινό δάσος του μεσονυχτίου. Και το ίδιο το δάσος την υποδεχόταν με μεγάλη χαρά εκείνα τα βράδια της εκτυφλωτικής καταχνιάς. Τα κλαδιά των δέντρων έραιναν τα πλουμιστά μαλλιά της με χρωματιστές κορδέλες και τα λουλούδια γεμάτα ευγνωμοσύνη την ευχαριστούσαν για την παρέα της εκπέμποντας μια ατελείωτη αλυσίδα από πολύχρωμα αρώματα. Τα έντομα έστρωναν το μονοπάτι που πατούσε με ευωδιαστές μουσικές νότες. Ακόμα και το ταπεινό χορταράκι έβγαζε τα ακριβότερα σερβίτσια του μήπως και καταδεχτεί- πάντα καταδεχόταν- να πιει μαζί του μια δυο γουλιές ορυκτό τσάι. Τα ζωάκια του δάσους, σαρκοφάγα και φυτοφάγα, λαγοί, αλεπούδες, σκιουράκια, κουνάβια, τσακάλια, σκαντζόχοιροι και άλλα, ξεχνούσαν τις διαφορές τους και τους καθημερινούς μικρούς πολέμους τους για να της ετοιμάσουν το καλύτερο ξέφωτο του δάσους ώστε να μπορέσει εκεί να ξεκουραστεί και να περάσει τις ατελείωτα σύντομες βραδινές ώρες.

Ψάχνοντας τη χαμένη ήπειρο Μου

 


https://strangepress.gr/2022/03/20/i-mystiriodis-ipeiros-mou/

Σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα “Daily Express”, ο εφευρέτης και μηχανικός James Churchward ανακοίνωσε με επιστολή του, από την Ινδία που βρισκόταν το 1924, προς τη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου ότι ανακαλύφθηκαν στην Ινδία 125 πλάκες, πάνω στις οποίες υπήρχε μια μυστηριώδης γραφή πολύ αρχαιότερη από εκείνη των σανσκριτικών επιγραφών.


Οι σοφοί Βουδιστές κατόρθωσαν να αποκρυπτογραφήσουν και να αναγνώσουν τις επιγραφές ορισμένων εκ των πλακών και βρέθηκαν αμέσως μπροστά σε μια καταπληκτική αποκάλυψη.

Το όνειρο του Τέσλα



https://www.fosonline.gr/stiles/san-simera/article/179868/nikola-tesla-to-oneiro-toy-gia-enan-kosmo-me-eleytheri-energeia

Σταύρος Λιώσης


Στις 20 Μαρτίου του 1900 ο σπουδαίος Νίκολα Τέσλα λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ασύρματη μετάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας.


Ο Νίκολα Τέσλα αφιέρωσε τη ζωή του στο όνειρο της δημιουργίας ενός κόσμου με ελεύθερη ενέργεια.


«Το σχέδιό μου καθυστέρησε από τους νόμους της φύσης. Ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος για αυτό. Ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, αλλά οι ίδιοι νόμοι θα επικρατήσουν στο τέλος και θα το κάνουν να επιτύχει θριαμβευτικά» διαβάζουμε στην αυτοβιογραφία του σερβοαμερικανού εφευρέτη «Οι εφευρέσεις μου».


Sumo-Haru Basho 2022- Day 8- March 20th

 


Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Στὸ Βυζάντιο βρῆκε ἡ παράδοση τῆς ἑλληνικῆς ἀρχαιότητας τὴν φυσική της συνέχεια.



http://adrahti.blogspot.com/2022/01/blog-post_30.html

   […] τὸ σύνολο σχεδὸν τῆς ἀρχαιοελληνικῆς γραμματείας ποὺ ἔχουμε σήμερα στὴ διάθεσή μας διασώθηκε χάρη στοὺς ἀντιγραφεῖς χειρογράφων τῶν βυζαντινῶν σχολῶν καὶ μοναστηριῶν. Στὸ Βυζάντιο -καὶ ὄχι στὴ Δύση- βρῆκε ἡ παράδοση τῆς ἑλληνικῆς ἀρχαιότητας τὴν φυσική της συνέχεια. […]

Μέσα σὲ αὐτὰ τὰ πλαίσια τοῦ βυζαντινοῦ κόσμου συνεχίστηκε ἀδιάσπαστη ἡ παράδοση τῆς ἑλληνικῆς φιλοσοφίας, παράδοση ἡ ὁποία στὴν Δύση εἶχε διακοπεῖ ἀπὸ νωρίς. Σὲ ἀντίθεση μὲ τὴ Δύση, στὸ Βυζάντιο διατηρήθηκε μιὰ κουλτούρα κοσμική, δηλαδὴ μιὰ κουλτούρα ποὺ προερχόταν ἀπὸ καὶ στηριζόταν καθαρὰ σὲ κοσμικοὺς φορεῖς. […]

Κανονικότητα, ανθρώπινη φύση, πολιτική


Tiziano – The rape of Europa (dettaglio)

https://ardin-rixi.gr/archives/242859

 Του Γιώργου Κουτσαντώνη από το respublica.gr


Όλη η ιστορία της λογοτεχνίας στην ουσία είναι η περιγραφή δυο αλληλένδετων πραγμάτων. Από τη μια του μύθου, ως αντικείμενο αναζήτησης και εξερεύνησης την ανθρώπινης κατάστασης (δευτερευόντως της φαντασίας) και από την άλλη του αέναου αγώνα ανάμεσα στην Κανονικότητα και στην Εκτροπή: ανάμεσα στους υψηλούς χαρακτήρες του Ντίκενς και στις σαπισμένες ψυχές του Ντοστογιέφσκι. Η πολιτική φιλοσοφία ζευγαρωμένη με την λογοτεχνία μπορεί να αποκαλύψει αμέτρητα διδάγματα, μικρά και μεγάλα, περισσότερο φανερά ή απόκρυφα. Η ανακάλυψή τους μοιάζει με αναρρίχηση δέντρου – απαιτείται ένα συνεχές σκαρφάλωμα προς τους ανώτερους, πιο ισχνούς, κι επικίνδυνους, κλάδους για να φανεί κάπως το ξέφωτο που προσφέρει, έστω την ψευδαίσθηση μιας αποκάλυψης. Υπάρχει ωστόσο ένα σαφές δίδαγμα που φανερώνεται ήδη από τον κεντρικό κορμό της πολιτικής φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας: στον κόσμο δεν επικρατεί πάντα η Κανονικότητα, ούτε νικάει πάντα το καλό. Αυτή η οπτιμιστική πεποίθηση είναι αφελής, αλλά και επικίνδυνη γιατί σχεδόν πάντα οδηγεί σε εφησυχασμό και οκνηρία.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και οι Ησυχαστές

 


https://www.pemptousia.gr/2022/03/o-agios-grigorios-o-palamas-ke-i-isichastes-vnistion/

Παύλος Μουκταρούδης, Θεολόγος


Η Β’ Κυριακή των Νηστειών είναι αφιερωμένη στον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά (14ος αιώνας), ησυχαστή του Αγίου Όρους και μετά Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης.


Ο άγιος Γρηγόριος υπερασπίστηκε τους Ησυχαστές του Αγίου Όρους, τους οποίους ειρωνευόταν και πολεμούσε ο εκφραστής του πνεύματος της Δυτικής Εκκλησίας, μοναχός Βαρλαάμ, από την Καλαβρία της Νότιας Ιταλίας. Ο άγ. Γρηγόριος, όταν υπερασπιζόταν τους εν λόγω Μοναχούς, διατύπωνε την Ορθόδοξη πίστη, σχετικά με τον Θεό και τον τρόπο προσέγγισής του από τον άν­θρωπο, καθώς και το τί είναι αυτό, που συνιστά τη σωτηρία του ανθρώπου.


Αν η πίστη αλλοιωθεί, έστω και κατά ένα γιώτα (ι) τότε δια­φοροποιείται η «εν Χριστώ» ζωή και ματαιώνεται η σωτηρία του ανθρώπου.

Sumo-Haru Basho 2022- Day 7- March 19th

 


B Κυριακή νηστειών - Πίστη και ενθουσιασμός

 


«Τέτοια πράγματα ποτέ μέχρι τώρα δεν έχουμε δει!» έλεγαν οι Εβραίοι που παρακολούθησαν τη θεραπεία του παραλύτου. Έβλεπαν την τάξη της φύσης να νικιέται μπροστά στα μάτια τους και έμεναν με το στόμα ανοικτό. Έμεναν έκπληκτοι και εκστασιασμένοι. 

Τώρα ας πάμε λίγο μπροστά στο χρόνο. Μετά από λίγο καιρό, οι περισσότεροι από αυτούς τους άναυδους και ενθουσιασμένους ανθρώπους, που είχαν δει ιδίοις όμμασι τα θαύματα του Χριστού, αυτοί που Τον ακολουθούσαν σε όποια πόλη κι αν πήγαινε να διδάξει και τον συνέθλιβαν από την επιθυμία τους να Τον δουν από κοντά, αυτοί οι ίδιοι θα είναι που θα Τον κοροϊδεύουν και θα τον λοιδωρούν βλέποντάς Τον πάνω στο σταυρό.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, η ανθρώπινη. Αυτή είναι η πεπτωκυία φύση μας. Έτσι έχουμε γίνει οι άνθρωποι από την Πτώση των Πρωτοπλάστων κι έπειτα. Αν επιλέξουμε τυχαία κάποιους ανθρώπους που έχουν έλθει στη Κυριακάτικη λειτουργία και τους ρωτήσουμε, σχεδόν όλοι θα έχουμε να διηγηθούμε κάποιο θαυμαστό περιστατικό, κάποιο είδος θείας Παρεμβάσεως. Αυτό μπορεί να είναι πραγματικά ένα θαύμα ή μπορεί απλά να μας έχει φανεί. Σημασία έχει ότι πιστεύουμε πως αυτό το περίεργο, το θαυμαστό είναι έργο του Θεού.  

Η κάθε στιγμή

 


Σκεφτείτε πώς θα ήταν κάθε στιγμή της ζωής μας αν είχαμε συναίσθηση πως μπορεί να είναι η τελευταία, πως αυτή η στιγμή μας δόθηκε για να πλησιάσουμε με κάποιο τρόπο την τελειότητα, πως τα λόγια που λέμε θα είναι τα στερνά μας κι έτσι θα έπρεπε να εκφράσουν όλη την ομορφιά, όλη τη σοφία, όλη τη γνώση και, πάνω απ' όλα, όλη την αγάπη που γνωρίσαμε στο κύλισμα του βίου μας, είτε αυτός ήταν μακρύς, είτε σύντομος.

Η αξία του στοχασμού του θανάτου

 


Σήμερα δε θέλουμε να μιλάμε για το θάνατο. Δεν θέλουμε να αντλήσουμε από αυτόν τα ωφέλιμα στοιχεία και να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Προσπαθούμε συνεχώς να κατευθύνουμε το βλέμμα μας προς ένα φωτεινό ορόσημο, την εξωτερική επιφάνεια, τη ζωή· και αγωνιζόμαστε μη μας ξεφύγει κάτι που να δείχνει τη δύναμη με την οποία ο θάνατος τρώει σιγά σιγά τη ζωή μας. Πρόκειται για μία διαδικασία με την οποία ο εκλογικευμένος ανθρωπισμός μας, ενώ επιτελεί αδιάκοπα το έργο του στρέφοντας τα μάτια του σύγχρονου ανθρώπου προς τη λαμπρότητα της ελευθερίας και της προόδου, σπρώχνει ταυτόχρονα το ζήτημα του θανάτου από το επίπεδο της συνείδησης όλο και βαθύτερα μέσα στο υποσυνείδητο, μετατρέποντάς το έτσι σε μια ακόμα πιο επικίνδυνη, εκρηκτική, εσωστρεφή παρόρμηση.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Κάθε βράδυ...(εξωφρενικό διήγημα α-νοησίας)




Κάθε που νύχτωνε, η ίδια τραγωδία διαδραματιζόταν. Κάθε μα κάθε βράδυ, το ίδιο δράμα. Σηκωνόταν με τη βαριά ατμόσφαιρα να γεμίζει το δωμάτιο. Πατούσε απαλά στο παλιό πάτωμα που έτριζε ακόμα και στη παραμικρή άσκηση δύναμης επάνω του. Όσο ανάλαφρα κι αν περπατούσε ο ίδιος. Κάθε βράδυ, οι μεντεσέδες της πόρτας έσκουζαν σαν δαιμονισμένοι μόλις την έσπρωχνε να ανοίξει. Κάθε νύχτα τα κόκκινα σαν τη φωτιά μάτια του τρυπούσαν το πυκνό σκοτάδι και του επέτρεπαν να δει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Ούτε ο πιο ανεπαίσθητος ήχος, ούτε η πιο ελαφριά οσμή δε μπορούσαν να ξεφύγουν από τις οξυμένες αισθήσεις του. Ήξερε τα πάντα. Πού βρισκόταν το κάθε τι. Ποιο ζωντανό πλάσμα έτρεχε κατατρομαγμένο μακριά του σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρει καταφύγιο. 

Καθώς προχωρούσε στους διαδρόμους του παλιού, μεσαιωνικού πύργου, οι τόσο καλά εναρμονισμένες κινήσεις του θύμιζαν χορό που θα τον ζήλευαν ακόμα και οι πρίγκηπες της κολάσεως. Όλο το περιβάλλον γύρω του, η ίδια η πραγματικότητα συγκλονιζόταν αισθανόμενη την παρουσία και τη διάθεση του τρομερού αρπακτικού. 

Στο πένθος...

 


http://www.isagiastriados.com/index.php/articles/keimena-orthodoksis-theologias-3/6451-ti-leme-s-osous-penthoyn

Χριστουπόλεως Μακαρίου

Ο θάνατος είναι ένα τραγικό γεγονός ακόμη και για τους ανθρώπους της Εκκλησίας. Εξάλλου κι ο ίδιος ο Χριστός πόνεσε. Δάκρυσε μπροστά στο μνήμα του φίλου Του Λαζάρου. Γιατί ουσιαστικά βρέθηκε αντιμέτωπος με το γεγονός του θανάτου. Και ενώ θα μπορούσε να καθησυχάσει τις αδελφές, τους συγγενείς και τους φίλους του κεκοιμημένου Λαζάρου, λέγοντάς τους ωραία λόγια, δεν το έκανε. Δεν έκανε αυτό το οποίο επιχειρούμε εμείς προς τους άλλους, για να παρηγορήσουμε και να παρηγορηθούμε. Το μόνο που έκανε ήταν να δακρύσει και να σιωπήσει.

Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί νιώθουμε μεγάλη ντροπή γιατί Ορθόδοξοι πολεμούν εναντίον Ορθοδόξων πολιτών

 


https://www.orthodoxianewsagency.gr/patriarxeia/oikomeniko_patriarxio/%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af/koreas-opoios-pyrovolei-tin-eikona-tou-theou-pyrovolei-ton-idio-ton-xristo/

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του NCCK και είχε ως θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμμετείχε τη Δευτέρα ο Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος, ενώπιον πενήντα και πλέον δημοσιογράφων από διάφορα Κορεατικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Ο Σεβασμιώτατος αρχικά ανέφερε ότι “ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί νιώθουμε μεγάλη ντροπή γιατί Ορθόδοξοι πολεμούν εναντίον Ορθοδόξων πολιτών” καταδικάζοντας τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και κάλεσε την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες κατά της Ουκρανίας, ώστε να επιστρέψει και πάλι το πληγωμένο περιστέρι της Ειρήνης στην μαρτυρική Ουκρανία.


Σχετικά με την συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, τόνισε ότι: “Η συμμετοχή της Ορθόδοξης Μητρόπολης Κορέας στην εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για την βοήθεια του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας δεν έχει κίνητρα πολιτικά, αλλά εξ ολοκλήρου χριστιανικά και ανθρωπιστικά. Απορρέει από την βαθιά μας πεποίθηση ότι στο πρόσωπο του κάθε συνανθρώπου μας, που είναι πλασμένος κατ᾽ εικόνα Θεού, και που αυτή την στιγμή υποφέρει φρικτά στην Ουκρανία, υποφέρει ο ίδιος ο Χριστός”.




Αναλυτικά ο Σεβασμιώτατος έκανε την ακόλουθη δήλωση:


Με μεγάλο ψυχικό πόνο παρακολουθούμε επί 19 μέρες να διαπράττεται από την ρωσική κυβέρνηση ένα μεγάλο έγκλημα εναντίον του Ουκρανικού λαού, όμοιο με αυτό που διέπραξε ο Χίτλερ κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.


Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί νιώθουμε μεγάλη ντροπή γιατί Ορθόδοξοι πολεμούν εναντίον Ορθοδόξων πολιτών. Ως Ορθόδοξη Μητρόπολη Κορέας καταδικάζουμε απερίφραστα τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, διότι αυτός ο πόλεμος, όπως και κάθε πόλεμος, είναι αντίθετος με το θέλημα του Θεού της Αγάπης και της Ειρήνης. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη αμαρτία από τον πόλεμο.

Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως

  Φτάσαμε λοιπόν μια ανάσα από τα Χριστούγεννα. Όλοι ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε είτε πιο πνευματικά είτε πιο κοσμικά ανάλογα με το τι πιστ...