Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Εκατοντάδες πελεκάνοι νεκροί από τη γρίπη των πτηνών

 


https://ecozen.gr/2022/03/i-gripi-ton-ptinon-chtypa-aneleita-sti-voreia-ellada-ekatontades-pelekanoi-nekroi/

Καμπανάκι κινδύνου από την «επέλαση» της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας, που έχει μέχρι στιγμή αφήσει πίσω της εκατοντάδες νεκρά πουλιά στη Δυτική Μακεδονία.


Τα περισσότερα από αυτά εντοπίστηκαν στη μικρή Πρέσπα, όπου βρέθηκαν 575 νεκροί αργυροπελεκάνοι, ενώ εντοπίστηκαν 28 ακόμα στη λίμνη Χειμαδίτιδα. Στη λίμνη της Καστοριάς, μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί δυο νεκροί κύκνοι, ενώ πραγματοποιούνται έλεγχοι για την αποτύπωση της κατάστασης, καθώς οι πελεκάνοι συχνά μετακινούνται ανάμεσα στις δυο λίμνες.


Δεν υπάρχει ανησυχία για τη μετάδοση του ιού στον άνθρωπο, ενώ για τα οικόσιτα πτηνά έχουν εκδοθεί οδηγίες με μέτρα βιοασφάλειας. Όσον αφορά στην απομάκρυνση των νεκρών πουλιών από τις λίμνες, ιδιαίτερα για τη λίμνη των Πρεσπών, θα πρέπει να οργανωθεί ειδικό σχέδιο, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή του στρατού, καθώς πρόκειται για μεγάλο αριθμό πτηνών, που θα πρέπει να απομακρυνθεί κάτω από ιδιαίτερα μέτρα. Στη συνέχει θα γίνει υγειονομική ταφή, όπως απαιτείται.


Η εξέλιξη της νόσου παγκοσμίως

Ραγδαία είναι η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών παγκοσμίως, τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, 40 χώρες στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική και την Αφρική, αντιμετωπίζουν σοβαρά περιστατικά.


Το Ισραήλ έχει θανατώσει πάνω από ένα εκατομμύριο πτηνά από τις αρχές του 2022, ενώ οι ισπανικές αρχές θανάτωσαν περισσότερες από 130.000 κότες.


Συναγερμός σε Υπουργείο και περιβαλλοντικές Οργανώσεις

Φορείς Διαχείρισης των λιμνών της Μακεδονίας, ιδιαίτερα των νομών Καστοριάς και Φλώρινας, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κυνηγετικοί σύλλογοι και κάθε αρμόδια αρχή έχουν ενημερωθεί και βρίσκονται σε επαγρύπνηση όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


«Καμία ανησυχία δεν υπάρχει για μετάδοση στον άνθρωπο του ιού της γρίπης των πτηνών που έπληξε αποικία αργυροπελεκάνων στη Μικρή Πρέσπα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του το υπουργείου που επιβεβαιώνει ότι «περιστατικά θανάτων εμφανίσθηκαν επίσης στις λίμνες της Καστοριάς και Χειμαδίτιδας».


Όπως αναφέρει η γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρόκειται για επιζωοτία που εδώ και μήνες πλήττει την Ευρώπη.  Στη χώρα μας εμφανίσθηκε, μέσω των συγκεκριμένων περιστατικών, μόνο σε άγρια πτηνά.


Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ, έχει επικοινωνήσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και έχει δώσει σαφείς οδηγίες για εφαρμογή των θεσπισμένων μέτρων για την προστασία των συστηματικών και οικόσιτων πτηνών.


Συγκεκριμένα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί τους κάτοχους συστηματικών αλλά και οικόσιτων πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή εφαρµογή των µέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών βάσει των οποίων απαγορεύεται


Η διατήρηση των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κ.λπ.) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών

σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση µικρότερη των δύο χιλιοµέτρων από υγροβιότοπους, ποταµούς, λίµνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές των περιοχών που έχουν εμφανισθεί περιστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ερώτημα

  Και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα; Τα κόμματα διεφθαρμένα ή -στην καλύτερη περίπτωση- κολλημένα σε ιδεοληψίες. Τα ΜΜ...