https://www.orthodoxianewsagency.gr/ieres-mones/593929/
Βρίσκεται σε μία υπέροχη τοποθεσία, εμπεριέχει 1000 ολόκληρα χρόνια εκκλησιαστικής ιστορίας και είναι ένα από τα σημαντικότερα χριστιανικά μνημεία της Αργολίδας.
Ο λόγος για την Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Αυγού που οι απαρχές της ανάγονται στον 11ο αιώνα και βρίσκεται κοντά στο χωριό Δίδυμα Αργολίδας. Η πρόσβαση γίνεται είτε από τα Καρνεζαίικα Ιρίων στα δυτικά, είτε από την Πελεή στα ανατολικά.
Υπάρχουν πολλές εικασίες γύρω από την προέλευση του ονόματός της αλλά επικρατέστερη είναι ότι η λέξη αυγό σε πολλές διαλέκτους σημαίνει γυμνή κορυφή και σχετίζεται με το όρος που είναι κτισμένη.
Η Μονή, που διαλύθηκε όπως και πολλές άλλες από την αντιβασιλεία του Όθωνα, αναφέρεται σε ελάχιστα νεότερα έγγραφα που σώζονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, οπότε είναι άγνωστο το έτος ιδρύσεώς της και όλη σχεδόν η ιστορία της.
Από το κτηριακό συγκρότημα του μοναστηριού σώζεται το δισυπόστατο καθολικό, που είναι λαξευμένο σε βράχο στις τρεις πλευρές του, εκτός από τη βόρεια και μέρος της δυτικής, δηλαδή της προσόψεως του ναού. Μια πυρκαγιά κατά τον 19ο αιώνα κατέστρεψε το ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο και συνετέλεσε στην πτώση των κονιαμάτων των θόλων και των κογχών, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι αγιογραφίες και να αποκαλυφθεί η τοιχοδομία, που μαρτυρεί την άριστη πλινθοδομή. Χαρακτηριστικά του ναού είναι το τρίκογχο βήμα με τον θόλο, το σταυροθόλιο του κυρίως ναού και η πλινθοδομή.
Παρακείμενο σπήλαιο, που είναι η μία από τις δύο κρατηροειδείς δολίνες (σ.σ. σχηματισμοί κοιλώματος σε σχήμα λεκάνης) για τις οποίες είναι γνωστά τα Δίδυμα Αργολίδας, χρησιμοποιήθηκε από τη μονή ως οστεοφυλάκιο και είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Σε αυτό σώζεται τοιχογραφία του 11ου αιώνα, στην οποία απεικονίζεται η Θεοτόκος με το Θείο Βρέφος περιστοιχιζόμενη από τις Αγίες Άννα και Κυριακή. Στο ίδιο σπήλαιο σώζονται και άλλες τοιχογραφίες, αλλά πολύ μεταγενέστερες, του 17ου αιώνα (πληροφορίες el.m.wikipedia).
Αξιοσημείωτο είναι ότι η εν λόγω Ιερά μονή Αγίου Δημητρίου Αυγού ανήκει εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης αν και βρίσκεται στο νομό Αργολίδος.
Φωτογραφίες: Χαρίλαος Αναστασίου (Αρχηγός αποστολής)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου