Μια ομάδα Αυστραλών ερευνητών που διεξήγαγε μια μελέτη με καρακάξες (pica pica) εκ της οποίας τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στο περιοδικό Australian Field Ornithology, έκανε μια εκπληκτική ανακάλυψη σχετικά με τη συνεργατική συμπεριφορά δειγμάτων αυτού του είδους αφού παρατήρησαν ότι τα πουλιά βοηθούσαν το ένα άλλο να αφαιρέσουν τις συσκευές παρακολούθησης.
Η Dominique Potvin, καθηγήτρια οικολογίας ζώων στο Πανεπιστήμιο Sunshine Coast (USC), ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, είπε ότι είναι μία από τις πρώτες φορές που παρατηρείται αλτρουιστική, κοινωνική συμπεριφορά επίλυσης προβλημάτων σε πτηνά.
«Ήταν ενδιαφέρον γιατί κανένας από εμάς δεν είχε ακούσει ποτέ για ένα ζώο να συνεργάζεται για την αφαίρεση συσκευών παρακολούθησης… ανακαλύψαμε ότι θα μπορούσε να είναι η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο», είπε η Dominique Potvin.
Οι καρακάξες ζουν σε ομάδες έως και δώδεκα πτηνών, εκτρέφοντας νεοσσούς συνεργατικά. Έχουν εδαφική συμπεριφορά, μπορούν να επιτεθούν σε περαστικούς και να εκπέμπουν επιθετικούς ήχους. Αρχικά, η ερευνητική ομάδα είχε προγραμματίσει να πραγματοποιήσει πειράματα για τις κοινωνικές σχέσεις σε ομάδες αυτού του είδους στην Αυστραλία.
Οι συσκευές παρακολούθησης στερεώθηκαν στα πουλιά μέσω μιας λεπτής θηλιάς, σχεδιασμένης να προκαλεί ελάχιστη πρόσκρουση. Μετά από μόνο μία ώρα, όλα τα πουλιά συνεργάστηκαν και κατάφεραν να βγάλουν τη θηλιά.
«Αρχικά μπερδευτήκαμε. Αυτό δεν σήμαινε μόνο ότι τα πουλιά συμπεριφέρονταν διαφορετικά, προσπαθώντας να αφαιρέσουν τις συσκευές, αλλά και ότι αυτές οι συσκευές ήταν πιθανό να επηρεάσουν τη συμπεριφορά τους», είπε.
Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμη και πουλιά που δεν ήταν εξοπλισμένα με συσκευές παρακολούθησης βοήθησαν όσα άλλα είχαν μια τέτοια συσκευή. Μια τέτοια «σωτήρια συμπεριφορά» έχει εγείρει το ερώτημα της δυνατότητας αυτού του είδους για αλτρουιστική συμπεριφορά που περιλαμβάνει την ανιδιοτελή βοήθεια προς τους άλλους.
«Είναι ένας συνδυασμός πολύ εξελιγμένης κοινωνικής συμπεριφοράς καθώς και συμπεριφοράς επίλυσης προβλημάτων… όχι μόνο λύνει προβλήματα της ομάδας, αλλά εκείνο που βοηθάει δεν λαμβάνει τίποτα σε αντάλλαγμα», είπε η Dominique Potvin.
Μετάφραση – Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου