Οι σπηλιές πραγματικά στο εσωτερικό τους έσφυζαν από ζωή. Ήταν εξαιρετικά διαμορφωμένες . Είχαν φτιαχτεί έτσι ώστε κάθε μία να μοιάζει πάρα πολύ με άνετο διαμέρισμα. Συνδέονταν μεταξύ τους εσωτερικά με ένα πολύπλοκο δίκτυο διαδρόμων ενώ εξωτερικά υπήρχαν σκαλιά που ένωναν τις εισόδους του σπηλαιώδους συμπλέγματος. Μια ολόκληρη πολιτεία είχε κατασκευαστεί μέσα στη κοιλιά αυτού του λόφου.
Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022
Το ιστορικό υπόβαθρο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου
Μιχάλης Στούκας -28 Φεβρουαρίου 2022068
Ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας σ’ αυτή και αναμένει τις επόμενες κινήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν και της διεθνούς κοινότητας, η οποία εμφανίζεται μάλλον αμήχανη και αδύναμη…
Βέβαια η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας δεν ξέσπασε ξαφνικά, ούτε έχει «ιστορία» λίγων ετών. Όπως θα δούμε Ρωσία και Ουκρανία είχαν πολλές έρθει σε προστριβές και συγκρούσεις στο παρελθόν. Ιδιαίτερα από τα μέσα του 19ου αιώνα όταν «ξύπνησε» ο ουκρανικός εθνικισμός, οι διαμάχες μεταξύ των δύο ήταν συχνό φαινόμενο. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα την ιστορία της Ουκρανίας και τις σχέσεις της με τη Ρωσία στο πέρασμα του χρόνου.
Η ιστορία της Ουκρανίας
Τον 9ο και τον 8ο αι. π.Χ., οι περιοχές που βρίσκονται κοντά στις εκβολές των ποταμών Δνείπερου και Δνείστερου κατοικήθηκαν από Μιλήσιους εποίκους και οι πόλεις τις οποίες ίδρυσαν γνώρισαν μεγάλη ακμή. Στα προχριστιανικά χρόνια στις βορειότερες περιοχές, κατοικούσαν οι Σκύθες. Τον Μεσαίωνα δημιουργήθηκε στη χώρα η Ουκρανική Αυτοκρατορία του Κιέβου από τους σλαβικούς πληθυσμούς που είχαν εγκατασταθεί στα εδάφη αυτά. Η «Ηγεμονία του Κιέβου» (Kievan Rus, 9ος-12ος αιώνας), θεωρείται ο πυρήνας της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.
Πόλεμος και αναρχικοί στην Ουκρανία
https://ardin-rixi.gr/archives/242206
Παρουσιάζουμε εδώ μεγάλα αποσπάσματα από ιδιαίτερα εκτενές κείμενο των αναρχικών της Ουκρανίας που είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό και καταρρίπτει διάφορα μυθεύματα που κυκλοφορούν ευρεώς στα ελληνικά ΜΜΕ. Το κείμενο μεταφράστηκε από τα αγγλικά και έχει δημοσιευτεί στην Ιστοσελίδα «Αυτολεξεί» από οπού μπορεί κανείς να το διαβάσει στο σύνολό του. Άρδην-Ρήξη.
Το κείμενο αυτό συντάχθηκε από αρκετούς ενεργούς αντιεξουσιαστές ακτιβιστές από την Ουκρανία. Δεν εκπροσωπούμε μια οργάνωση, αλλά βρεθήκαμε μαζί ώστε να γράψουμε αυτό το κείμενο και να προετοιμαστούμε για έναν πιθανό πόλεμο. Εκτός από εμάς, το παρακάτω κείμενο το επεξεργάστηκαν περισσότερα από δέκα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των συμμετεχόντων στα γεγονότα που περιγράφονται στο κείμενο, δημοσιογράφων που έλεγξαν την ακρίβεια των ισχυρισμών μας και αναρχικών από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ευρώπη. Λάβαμε πολλές διορθώσεις και διευκρινίσεις ώστε να γράψουμε το εν λόγω κείμενο με όσον το δυνατόν πιο αντικειμενικό τρόπο….
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022
Αναρχία;
Ακούω και διαβάζω αναλύσεις επί αναλύσεων, φιλορωσικές και φιλοδυτικές, για στρατηγικές, πολεμική ανωτερότητα και ετοιμότητα, για οικονομικές κυρώσεις, περικυκλώσεις, δίκαιο του πολέμου, διεθνές δίκαιο, κυβερνητικές δράσεις και αντιδράσεις, φυσικά για τις πανταχού παρούσες αγορές και άλλα πολλά. Καμία από αυτές τις αναλύσεις δεν ασχολείται με τους δύο λαούς που πληρώνουν όλη αυτή τη τρέλα. Ελάχιστες και σύντομες αναφορές στο δράμα των Ουκρανών και την ανησυχία των Ρώσων αλλά πουθενά δεν ακούς και δε διαβάζεις για τη βούληση των λαών, για το τι θέλουν. Αντιμετωπίζονται είτε από την αυταρχική ρωσική είτε από τη δυτική δημοκρατική οπτική σαν απλοί κομπάρσοι, για να μη πω πιόνια, σε ένα θεατρικό ή σε ένα παιχνίδι.
Ε, μήπως, λέω μήπως, θα ήταν καλύτερα να απαλλαγούμε και από τις κυβερνήσεις και από τις αγορές μπας και μπορέσουμε να ζήσουμε το υπόλοιπο της ζωής που αναλογεί στον καθένα μας ειρηνικά;
Ο χριστιανός πρέπει να επιζητά την ειρήνη
Αρχιμ. Βαρθολομαίου, Ηγουμένου Ι. Μ. Εσφιγμένου - Αγίου Όρους
Από παιδί άκουγα συχνά κάποιους να λένε «έρχεται πόλεμος, μαζέψτε τρόφιμα!».
Τώρα, που αντικειμενικά ο κόσμος βαδίζει σε επικίνδυνες ατραπούς, ακούω κάποιους παρόμοιας πνευματικής ποιότητας με τους προαναφερομένους να λένε «πρέπει να γίνει πόλεμος για να καθαρίσει η γη από το κακό». Το λένε και γεμίζει το στόμα τους! Το λένε και ευχαριστιούνται με την προσδοκία της σφαγής ανθρώπων!
Παλαιότερα, όταν δεν υπήρχε θέμα, τρομοκρατούσαν τους ανθρώπους με την απειλή του πολέμου, ώστε να παραλύουν πνευματικά και να τους ελέγχουν. Τώρα, που υπάρχει κάποιο ζήτημα, αντί να είναι υπέρμαχοι της ειρήνης και του δικαίου, δημοσιεύουν δήθεν προφητείες, ώστε να παραλύσει η αντίσταση των χριστιανών στο κακό.
Επιστημονισμός
"Anarchy" Sorina Peia
http://adrahti.blogspot.com/2022/01/blog-post_23.html
Δὲν πιστεύω στὸ ἀλάθητο τῆς ἐπιστήμης ἢ στὴ δυνατότητά της νὰ ἐπεξηγεῖ τὰ πάντα…
Ξέρω ὅμως πολὺ καλὰ ὅτι οἱ ἀποδείξεις εἶναι σχετικὲς καὶ συνεχῶς ἀκυρώνονται ἢ ξεπερνιοῦνται ἀπὸ ἄλλες…
(Errico Malatesta)
Στὴν ἐπιστήμη, οἱ θεωρίες εἶναι πάντα ὑποθετικὲς καὶ ἀποτελοῦν μιὰ βολικὴ μέθοδο συνδυασμοῦ καὶ ταξινόμησης γεγονότων καὶ ἐπίσης χρήσιμο ἐργαλεῖο ἔρευνας γιὰ τὴν ἀνακάλυψη καὶ τὴν ἑρμηνεία νέων γεγονότων. Δὲν εἶναι ὅμως ἡ ἀλήθεια. Στὴ ζωή – τὴν κοινωνικὴ ζωή – οἱ θεωρίες ἀποτελοῦν γιὰ μερικοὺς ἀνθρώπους τὸν ἐπιστημονικὸ μανδύα μὲ τὸν ὁποῖο ἐνδύουν τὶς ἐπιθυμίες καὶ τὴ θέλησή τους. Ὁ επιστημονισμὸς (δὲν λέω ἡ ἐπιστήμη), ποὺ κυριαρχοῦσε στὸ δεύτερο μισὸ τοῦ δέκατου ἕνατου αἰώνα, δημιούργησε τὴν τάση νὰ θεωρεῖται ὡς ἐπιστημονικὴ ἀλήθεια αὐτὸ ποὺ δὲν ἦταν παρὰ μόνο ἡ ἰδέα, ἀνταποκρινόμενη στὰ διαφορετικὰ συμφέροντα καὶ φιλοδοξίες ποὺ εἶχε τὸ κάθε ἄτομο. […]
Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022
Κυριακή της Απόκρεω
Όσοι έδωσαν στον πεινασμένο να φάει, στον διψασμένο να πιει, όσοι φρόντισαν τον ξένο, έντυσαν τον γυμνό, επισκέφθηκαν τον φυλακισμένο, φρόντισαν τον ασθενή, αυτοί θα κληρονομήσουν τη Βασιλεία του Θεού. Όσοι αδιαφόρησαν για τα παραπάνω θα οδηγηθούν στο μέρος που έχει δημιουργηθεί για τον διάβολο και τους δαίμονες.
Όσο απλός κι αν φαίνεται ο τρόπος για να εισέλθουμε στον Παράδεισο άλλο τόσο δύσκολο είναι να τον ακολουθήσουμε. Είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης, μετά την Πτώση, να δυσκολευόμαστε πολύ και να αγαπήσουμε τον πλησίον αλλά και να αγαπηθούμε από τον πλησίον. Αυτό μπορούμε να το δούμε παντού γύρω μας. Τσακωμοί μέσα στην οικογένεια, στις γειτονιές, στα χωριά και τελευταία, βλέπουμε το αποκορύφωμα του μίσους μεταξύ αδελφών, μεταξύ των τέκνων του Θεού, βλέπουμε τον πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Δύο χωρών όχι μόνο συγγενικών φυλετικά αλλά και ομόθρησκων και ομόδοξων.
Ακόμη τέσσερις Έλληνες ομογενείς νεκροί.
Στους έξι έχουν φτάσει οι Έλληνες νεκροί στην ανατολική Ουκρανία ύστερα από βομβαρδισμούς.
Nωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως δύο ομογενείς έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά της Ουκρανίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών έξι άτομα, μεταξύ αυτών, ένα παιδί, τραυματίστηκαν.
Νέος κόσμος
από Κοσμοϊδιογλωσσία
Ο μεταψυχροπολεμικός κόσμος έφτασε στο τέλος του. Η παλαιά τάξη πραγμάτων ενός κόσμου που με απαρχή την τριετία 1989-1992 χαρακτηρίστηκε από την επικυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, και από την διακήρυξη μιας αμερικανοκεντρικής νέας τάξης πραγμάτων από τον George H.W. Bush το 1990, δεν υπάρχει πια.
Η εποχή που αφήνουμε πίσω μας, και της οποίας το λυκόφως και η Δύση διαφαίνεται στον ιστορικό ορίζοντα, με όσα εξελίσσονται μπροστά στα ματιά μας στην Ουκρανία, χωρίζεται σε δύο διαφορετικές ιστορικές περιόδους ή φάσεις.
Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022
Άνοιξε η όρεξη: Απειλεί Σουηδία και Φινλανδία η Ρωσία
Εν μέσω των συνεχιζόμενων ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Παρασκευή ότι η Μόσχα θα πρέπει να απαντήσει εάν η Σουηδία και η Φινλανδία γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.
Η Μητρόπολη Μολδαβίας δίπλα στους Ουκρανούς
Το μήνυμα «Δεν είστε μόνοι!», στέλνουν στους πρόσφυγες από την Ουκρανία οι εκπρόσωποι των ιατρικών ιδρυμάτων της Μητρόπολης Μολδαβίας και Μπουκοβίνης. Η Πολυκλινική, το Νοσοκομείο και το ομώνυμο Ιατρικό Ίδρυμα θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όσους έχουν ανάγκη.
Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
«Προτεραιότητα έχουν οι εγκυμονούσες και τα παιδιά. Οι γιατροί θα βοηθήσουν εθελοντικά προσφέροντάς τις συμβουλές τους και άλλες απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες», μεταδίδουν οι εκπρόσωποι της Πολυκλινικής “Πρόνοια”.
«Αν τους γνωρίζετε (τους Ουκρανούς πρόσφυγες), παρακαλούμε να τους φιλοξενήσετε ή να τους βοηθήσετε να καταφύγουν στα προσφυγικά κέντρα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 0745 065 643 ή 0786 294 308. Θα ζητήσουμε την ταυτότητά σας και θα παρέχουμε αυτές τις υπηρεσίες κατόπιν ραντεβού. Χρειαζόμαστε επίσης την υποστήριξη εθελοντών μαθητών που γνωρίζουν ουκρανικά ή ρωσικά», ανακοίνωσε επίσης το Ιατρικό ίδρυμα.
Η Πολυκλινική «Πρόνοια» ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1998, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.
Η λαογραφική διάσταση των Ψυχοσάββατων
https://www.pemptousia.gr/2022/02/ta-psichosavvata-to-laografiko-ipovathro/
Τα Ψυχοσάββατα, στην εκκλησιαστική μας παράδοση, είναι δύο: Το ένα είναι το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Αποκριάς και το δεύτερο, το Σάββατο προ της Πεντηκοστής. Αν και όλα τα Σάββατα του έτους είναι αφιερωμένα στις ψυχές των Χριστιανών, που έχουν αποβιώσει, με την ελπίδα της ανάστασής τους κατά τη Δευτέρα Παρουσία, σύμφωνα με τις Γραφές, η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά και ειδικά τη μνήμη τους τα δύο προαναφερθέντα Σάββατα.
Την εβδομάδα της Τυρινής, ο ελληνικός λαός αποκρεύει, δηλαδή παύει να τρώει κρέας, μετά το φαγητό της δεύτερης εβδομάδας, της λεγόμενης Κρεατινής. αλλά η καθαυτό Αποκριά με τα πολλά της έθιμα είναι η τελευταία Κυριακή, της Τυροφάγου.
Μια μέρα πριν έχουμε το Ψυχοσάββατο, καθώς η επόμενη ημέρα είναι αφιερωμένη στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, εκείνη τη φοβερή ημέρα κατά την οποία όλοι θα σταθούμε μπροστά στο θρόνο του μεγάλου Κριτή. Για το λόγο αυτό, με το Μνημόσυνο των κεκοιμημένων, ζητούμε από τον Κύριο να γίνει ίλεως και να δείξει τη συμπάθεια και τη μακροθυμία του, όχι μόνο σε μας αλλά και στους προαπελθόντας αδελφούς, και όλους μαζί να μας κατατάξει μεταξύ των υιών της Επουράνιας Βασιλείας Του.
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022
Ουκρανικά
- Η Ρωσία πολύ μεθοδικά σχεδίασε τις κινήσεις της, εκπαίδευσε το στρατό της στις μάχες τις Συρίας, διάβασε την παρακμή και το φόβο της Δύσης, ενίσχυσε την οικονομία της για να αντέξει τις κυρώσεις και τελικά κατέλαβε ουσιαστικά την Ουκρανία εντός λίγων ημερών.
- Η Δύση αντέδρασε με κυρώσεις. Αυτές που δεν έβαλε στην Τουρκία όταν απειλούσε Ελλάδα και Κύπρο. Αν τις είχε βάλει τότε, θα έκοβε λίγο τον ρωσικό αέρα. Δείχνοντας απροθυμία να συγκρουστεί έστω στα χαρτιά με την Τουρκία, έδωσε περισσότερο θάρρος στη Ρωσία. Για τη Ρωσία οι κυρώσεις δεν θεωρούνται απειλή. Ειδικά όσο υπάρχει ανοικτή η οικονομική αγκαλιά της Κίνας.
- Μια που είπα Κίνα. Η νέα υπερδύναμη συνεχίζει να ενισχύεται αργά, χωρίς συγκρούσεις, χωρίς ουσιαστικές φθορές. Επίσης, πολύ πιθανό, να αρχίσει να ορέγεται πιο πολύ την Ταϊβάν.
Η Πολωνία στο πλευρό των Ουκρανών
Τρένο με ιατρικό εξοπλισμό για τη μεταφορά Ουκρανών τραυματιών από την επέμβαση της Ρωσίας ετοιμάζει η Πολωνία, όπως ανακοίνωσε το πολωνικό Υπουργείο Υγείας, τονίζοντας πως τα νοσοκομεία της Πολωνίας είναι έτοιμα να υποδεχθούν μεγάλο αριθμό ασθενών.
Μήνυμα που εστάλη από το Υπουργείο Υγείας μέσω e- mail στο Reuters, αναφέρει πως: « Η Πολωνία ετοιμάζεται να δεχθεί μετανάστες από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανόμενων Ουκρανών πολιτών που επηρεάστηκαν από την ένοπλη σύγκρουση».
Να σημειωθεί πως στην Ουκρανία ακούγονται εκρήξεις καθ'όλη τη διάρκεια του πρωινού αλλά και πριν από το ξημέρωμα.
Η Μόσχα περιμένει τη παράδοση του Κιέβου
Η Μόσχα είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί όρους παράδοσης με το Κίεβο σχετικά με τη συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική επίθεση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, με επίκεντρο την απόκτηση εγγύησης ουδέτερου καθεστώτος στο Κίεβο και την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχουν όπλα στο έδαφός του.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Εκκλήσεις για προσευχή υπέρ της ειρήνης στην Ουκρανία έκαναν σήμερα -αφού έμαθαν τις εξελίξεις για τη ρωσική εισβολή- οι Μακαριώτατοι Πατριάρχες Γεωργίας και Ρουμανίας, Ηλίας και Δανιήλ αντίστοιχα. Την αμέσως προηγούμενη μέρα ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος είχε ευχηθεί όλοι οι στρατιώτες της χώρας να βλέπουν «έναν ειρηνικό ουρανό», αν και πρέπει να είναι πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Παράλληλα, με σημερινό μήνυμα ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας κάνει έκκληση προς κλήρο και λαό για προσευχή υπέρ της ειρήνης.
Της Ευγενίας Δίτσα
Έκκληση για την ειρήνη είχε απευθύνει πρώτος από τον Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος από τις 13 Φεβρουαρίου. Την ίδια έκκληση, μαζί με καταδίκη για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και την έκφραση της συμπαράστασής του στον Ουκρανικό λαό έκανε ο Παναγιώτατος και σήμερα.
«Τα όπλα δεν είναι η λύση. Αντιθέτως, δεν μπορούν παρά να προκαλέσουν πόλεμο και βία, θλίψη και θάνατο», είχε προειδοποιήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ζητώντας από όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες, από όλους όσοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας, καθώς και από κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, να επιδιώξουν την ειρηνική επίλυση αυτής της επικίνδυνα κλιμακούμενης καταστάσεως, σε επίπεδο ρητορικής αλλά και ενεργειών, η οποία επικρέμαται βαριά και απειλητική πάνω από τον Ουκρανικό λαό. Όπως είχε πει ο Παναγιώτατος, ένας πόλεμος στην Ευρώπη μπορεί να εξελιχθεί στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022
Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 57 ετών ο Mark Lanegan.
https://www.rocking.gr/news/mark-lanegan-dead/39698
Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 57 ετών ο Mark Lanegan.
Η δυσάρεστη είδηση έγινε πριν από λίγο μέσω ανάρτησης στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.
Γεννημένος το 1964 στο Ellensburg της Πολιτείας Washington, ο Lanegan υπήρξε ο frontman των πρωτοπόρων της grunge σκηνής Screaming Trees.
Ιδιαίτερα ενεργός μέχρι τις μέρες μέσα από διάφορα σχήματα, ο Lanegan είχε καταξιωθεί στην συνείδηση του εναλλακτικού και όχι μόνο κοινού ως ένας από τους κορυφαίους ερμηνευτές και τραγουδοποιούς των τελευταίων δεκαετιών.
H κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας όπως τη ζουν οι Έλληνες της Μαριούπολης
Οι Μεγάλες Δυνάμεις του κόσμου για άλλη μια φορά στη νεότερη ιστορία επιχείρησαν την αναμέτρηση της δύναμής τους. Τώρα «στο μάτι του κυκλώνα» μπήκε η νοτιοανατολική Ουκρανία. Από το 1778 η περιοχή αυτή κατοικείται από Έλληνες, τους αρχαίους κατοίκους της Ταυρίδας που απομακρύνθηκαν από τον τόπο τους κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Μεγάλης Αικατερίνης.
Το pontosews.gr από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Έλληνες της Μαριούπολης και με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή.
Στόχος να γίνει σαφής η πραγματική εικόνα της ζωής των Ελλήνων στην ευρύτερη περιοχή της Αζοφικής την περίοδο της όξυνσης στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας.
Iberospinus natarioi
https://ecozen.gr/2022/02/enas-terastios-monadikos-krokodeinosavros-zouse-kai-stin-iviriki/
Ο Iberospinus natarioi, ένας σπινοσαύριος δεινόσαυρος είχε ένα κρανίο σαν κροκόδειλος, μια ακανθώδη πλάτη
Το 1999 ο ερασιτέχνης παλαιοντολόγος Κάρλος Νατάριο ανακάλυψε στην Πορτογαλία τα απολιθώματα ενός δεινόσαυρου ο οποίος αρχικά θεωρήθηκε ότι ανήκε στο είδος Baryonyx walker. Επιστήμονες της Σχολής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου NOVA στην Πορτογαλία πραγματοποίησαν μια νέα πιο ενδελεχή μελέτη στα απολιθώματα και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «PLοS ONE» αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος δεινοσαύρου με μοναδικά χαρακτηριστικά.
Τεράστιος δεινόσαυρος
Οι ερευνητές ονόμασαν το νέο είδος Iberospinus natarioi τιμώντας τον άνθρωπο που το ανακάλυψε. Ήταν ένας τεράστιος δεινόσαυρος με μήκος περίπου έντεκα μέτρων ο οποίος διέθετε αγκαθωτή πλάτη ενώ το μακρύ του κεφάλι ήταν παρόμοιο με αυτό των κροκόδειλων. Σύμφωνα με τους ερευνητές το είδος αυτό ανήκει στην οικογένεια των Σπινόσαυρων, μεγάλων θηριόποδων δεινοσαύρων που θεωρούνται ένα από τα μεγαλύτερα αν όχι το μεγαλύτερο σε μέγεθος χερσαίο αρπακτικό που εμφανίστηκε στη Γη.
Χωρίς τό Χριστό μέσα μας, οἱ προσευχές καί οἱ δεήσεις ὁδηγοῦν στήν πλάνη.
Ἁγίου Νεκταρίου
Αὐτός πού ἐξετάζει τά ἀπόκρυφα βάθη τῆς ψυχῆς τῶν ἀνθρώπων, γνωρίζει καί τίς δικές σας ἐπιθυμίες καί ἔχει τή δύναμη νά τίς ἐκπληρώσει ὅπως Αὐτός γνωρίζει. Ἐσεῖς νά ζητᾶτε ἀπό τό Θεό καί νά μή χάνετε τό θάρρος σας.
Μή νομίζετε ὅτι, ἐπειδή ὁ πόθος σας εἶναι ἅγιος, ἔχετε δικαίωμα νά παραπονιέστε, ὅταν οἱ προσευχές σας δέν εἰσακούονται. Ὁ Θεός ἐκπληρώνει τούς πόθους σας μέ τρόπο πού ἐσεῖς δέν γνωρίζετε. Νά εἰρηνεύετε, λοιπόν, καί νά ἐπικαλεῖστε τό Θεό.
Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022
«Μια Ορθόδοξη Εκκλησία με ινδιάνικο πρόσωπο»
https://www.orthodoxianewsagency.gr/patriarxeia/oikomeniko_patriarxio/%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af/anthizei-i-orthodoksia-stin-kolomvia-kai-tin-venezouela/
Ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Η Ιεραποστολή στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα» διοργάνωσε η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022.
Καλεσμένος μέσω τηλεδιάσκεψης ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Άσσου κ. Τιμόθεος (Torres), βοηθός επίσκοπος της Ι. Μητρόπολης Μεξικού, ο οποίος με τον αυθεντικό και αφοπλιστικό τρόπο του κατάφερε να μεταδώσει σύντομα και περιληπτικά την ιστορική διαδρομή και την άνθιση της Ορθοδοξίας σε αυτές τις χώρες της Λατινικής Αμερικής με τους 30.000 βαπτισμένους πιστούς. Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης οι ιερείς π. Χρυσόστομος Arias Jaramillo και π. Παντελεήμων Germán López, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αγίου Θωμά της Μπογκοτά Andrés Mauricio Quevedo Rodríguez και νεαροί Ορθόδοξοι από την Κολομβία και τη Βενεζουέλα.
Ο νέος(;) κόσμος
Ευάγγελος Κοροβίνης
Δεν πάει πολύς καιρός που οι αγορές θριάμβευαν έναντι των κρατών εντελώς ανεμπόδιστα. Κολοσσιαίες και ταχύτατες ροές κεφαλαίων τσάκιζαν και ταπείνωναν ολόκληρα κράτη. Οι εταιρείες αξιολόγησης, που προσδιόριζαν την φερεγγυότητα των κρατών και την δυνατότητα τους να έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις, εθεωρούντο οι υπερδυνάμεις της εποχής. Ενώ οι λαοί ψηφίζουν κάθε τετραετία ή πενταετία, οι αγορές ψηφίζουν και τιμωρούν ή επιβραβεύουν κάθε λεπτό, έλεγαν πολλοί.
Δεν πάει, επίσης, πολύς καιρός που, με βάση το δόγμα της «περιορισμένης» εθνικής κυριαρχίας, επιχειρήθηκαν «ανθρωπιστικές επεμβάσεις» σε μια πλειάδα κρατών, με αφετηρία τον βομβαρδισμό της Σερβίας του Μιλόσεβιτς.
Α. Η μετα-βεστφαλιανή τάξη και ο νεο-μεσαιωνισμός
Η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ μέσω Ουκρανίας;
Η Ρωσία κινδυνεύει με τις ενέργειές της στην Ουκρανία να ενισχύσει τη συζήτηση γύρω από μια πιθανή ένταξη της Φινλανδίας στο NATO, σημείωσε σήμερα ο φινλανδός πρόεδρος, ο οποίος παράλληλα προειδοποίησε ότι οι ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία θα έχουν επιπτώσεις στην αξιολόγηση ασφαλείας για το κοινό έργο Φινλανδίας-Ρωσίας που αφορά το πυρηνικό εργοστάσιο στη βορειοδυτική Φινλανδία, είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο.
Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει αν η ουκρανική κρίση έφερε το Ελσίνκι πιο κοντά στην ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία, αλλά σημείωσε ότι αναζωογόνησε τη συζήτηση στη σκανδιναβική χώρα.
«Εχουμε έναν ενεργό διάλογο για την είσοδο στο NATO και θα γίνει σίγουρα πιο ενεργός αν η Ρωσία μας δώσει αφορμές. Δεν μπορώ να πω αν βρισκόμαστε πιο κοντά» σε μια ένταξη. «Η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε ο ίδιος.
Το Ελσίνκι έσπευσε το βράδυ της Δευτέρας να καταδικάσει την αναγνώριση από την Μόσχα των αποσχισθεισών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία. Η Φινλανδία «υποστηρίζει σφόδρα την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό», είπε ο Νιινίστο.
H σημασία της Ουκρανίας για τη Ρωσία
https://ardin-rixi.gr/archives/242145
Ο δημογραφικός παράγοντας
Της Μπρούνο Τερτάις | από το Institut Montaine (14/02/2022)
Οι περισσότεροι λόγοι για τους οποίους η Ρωσία ενδιαφέρεται για την Ουκρανία είναι πασίγνωστοι. Εάν, όμως, ψάξουμε λίγο βαθύτερα, θα βρούμε κάτι ακόμα: Μια «δημογραφική ανασφάλεια», τον διάχυτο φόβο της Ρωσίας ότι θα απορροφηθεί από την Ασία. Καθώς ο πληθυσμός της Ρωσίας μειώνεται, εκείνος της Κεντρικής Ασίας αυξάνει, την ίδια στιγμή που η σκιά της Κίνας γίνεται όλο και πιο επιβλητική στα ανατολικά σύνορα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Για τη Ρωσία, έτσι, το να χάσει την Ουκρανία ισοδυναμεί με το να ανταλλάξει ένα ευρωπαϊκό μέλλον με ένα ασιατικό.
Η αμφιθυμία της Μόσχας έναντι της Κεντρικής Ασίας
Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022
Αλλαγή παιχνιδιού: Αναγνώρισε Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ η Ρωσία
Λάμπρος Ζαχαρής
Εξελίξεις πυροδοτεί η απόφαση Πούτιν για αναγνώριση των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ. Πώς φαίνεται να οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση.
Ανακατεύει τη γεωπολιτική «τράπουλα» η απόφαση Πούτιν για αναγνώριση των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, την οποία ανακοίνωσε στο διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας.
Εφόσον ο Ρώσος Πρόεδρος διαπραγματεύεται εδώ και οκτώ χρόνια με τους Ουκρανούς την τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ, τις οποίες οι ουκρανικές αρχές δεν δέχονται να τηρήσουν, περνά στην επόμενη φάση.
Αυτό εξηγεί μεταξύ άλλων στο Sputnik, ο Θέμης Τζήμας, δικηγόρος και μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΑΠΘ στο Διεθνές Δίκαιο.
O Roger Waters ξεκινά εκστρατεία για την απελευθέρωση Κούρδισσας μουσικού
Ο Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd διεξάγει μια παγκόσμια εκστρατεία με τη συμμετοχή μερικών από τους πιο διάσημους μουσικούς του κόσμου για να απελευθερώσει την Κούρδισσα τραγουδίστρια Νουντέμ Ντουράκ.
Την προσπάθεια του Βρετανού μουσικού κατέγραψε το περιοδικό Rolling Stone.
«Η Νουντέμ Ντουράκ είναι αδερφή μας», είπε ο τραγουδιστής του θρυλικού συγκροτήματος, «και έχουμε την απόλυτη ευθύνη να στηρίξουμε αυτήν και τις εκατοντάδες χιλιάδες άλλους που συνεχίζουν να υποφέρουν και να βρίσκονται στη φυλακή με ψευδείς κατηγορίες».
Η αφοσίωση των κύκνων
Όταν ένας θηλυκός κύκνος δέχθηκε πριν από λίγες ημέρες επίθεση από αδέσποτα σκυλιά, στην Καστοριά, το ταίρι του προσπάθησε να προστατεύσει το πτηνό, ενώ το ακολούθησε ακόμη και όταν το μετέφεραν στο ιατρείο.
Ο αρσενικός κύκνος έκανε κύκλους γύρω από το θηλυκό, με ανοιχτές τις φτερούγες, προκειμένου να το προστατεύσει από τα σκυλιά. Χάρη στην παρέμβαση περαστικών το πτηνό μεταφέρθηκε τραυματισμένο σε κέντρο περίθαλψης και το αρσενικό δεν έφυγε από το πλευρό του θηλυκού. Παραμένει δίπλα στο ταίρι του, στο αναρρωτήριο, φροντίζει τα φτερά του θηλυκού και βγάζει κραυγές όταν πάει να την πλησιάσει κάποιος.
Το θηλυκό τραυματίστηκε από επίθεση που δέχθηκε από αδέσποτους σκύλους. «Οι πρωινοί περιπατητές που βρεθήκαν μετά από λίγη ώρα στο σημείο, έσωσαν την κατάσταση. Η εικόνα απερίγραπτη... Ο ένας κύκνος να κάθεται κάτω ανήμπορος και ο άλλος να μάχεται κάνοντας κύκλους με ανοιχτές τις φτερούγες του διώχνοντας τα σκυλιά», περιέγραψε στο ΑΠΕ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την «Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος και Σταθμός Περίθαλψης Άγριων Ζώων Καστοριάς», ο οποίος περιέθαλψε το τραυματισμένο πουλί.
Υπάρχει συμφωνία Ρωσίας - Δύσης για την Ουκρανία;
Για δεκαετίες, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολικά παραβιάζει τις δεσμεύσεις της Δύσης μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Μόλις εσχάτως, όμως, έρχεται να δικαιωθεί και μάλιστα από «διαρροή» των επτασφράγιστων Βρετανικών Εθνικών Αρχείων του 1991 που δημοσιοποίησε η Βρετανική εφημερίδα Mirror και επανατροφοδοτούν οι Γερμανικές Welt και Spiegel.
Το έγγραφο από τα Βρετανικά Εθνικά Αρχεία, που μόλις εμφανίστηκε, επιβεβαιώνει τον ρωσικό ισχυρισμό ότι η Δύση παραβίασε τις υποσχέσεις που δόθηκαν το 1990 με την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο καγκελάριος Helmut Kohl και ο υπουργός Εξωτερικών Hans-Dietrich Genscher διαπραγματεύτηκαν τους όρους της γερμανικής ενοποίησης και την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.
Πολιτικές ζυμώσεις στη Τουρκία
Με μια κοινή διακήρυξη, η οποία κάνει τον φιλεκυβερνητικό Τύπο να μιλά για εθνική μειοδοσία, ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα η πρώτη συνάντηση των ηγετών των έξι αντιπολιτευόμενων κομμάτων της Τουρκίας.
Της Δέσποινας Σωτηρίου
Ο ΚεμάλΚιλιτσντάρογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), η Μεράλ Ακσενέρ του επονομαζόμενου Καλού Κόμματος (İYİ), ο Τεμέλ Καραμολάογλου του Κόμματος Ευδαιμονίας (Saadet), ο Γκιουλτεκίν Ουισάλ του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), ο Αλί Μπαμπατζάν του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) και ο Αχμέτ Νταβούτογλου του Κόμματος του Μέλλοντος (Gelecek) είχαν την πρώτη τους συνάντηση, με αυτή τη σύνθεση, προσπαθώντας να κάνουν πέρα ό,τι τους χωρίζει ιδεολογικά και να στραφούν στο ένα που τους ενώνει: να φύγει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την ηγεσία της χώρας.
Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022
Μετά την "Αποκάλυψη" - Ο Κυνηγός
"Παπάς; Τι στην ευχή θέλει ένας παπάς σε τούτο τον ερημότοπο; Ήρθες να κηρύξεις μετάνοια στα τέρατα, στα δέντρα ή στις πέτρες;" είπε και ξέσπασε σε τρανταχτά γέλια ο γιγαντόσωμος άντρας που μόλις του είχε σώσει τη ζωή, ξεκολλώντας το τσεκούρι του από το υπόλοιπο του κεφαλιού του τέρατος που πριν λίγο είχε σκοτώσει. " Χαχα! Άκου τύχη! Να πετύχω παπά μετά από τούτο το χαμό που έπεσε σε όλο τον κόσμο! Λοιπόν, αυτή είναι η Αποκάλυψη; Να περιμένουμε τη Κρίση τώρα;" συνέχισε με περιπαικτικό τόνο, που όμως δε φαινόταν καθόλου ενοχλητικός. " Δε ξέρω. Δε ξέρω αν ζούμε την Αποκάλυψη, τους χρόνους του Αντίχριστου ή ο,τιδήποτε παρόμοιο", του απάντησε. Άκουσε τα λόγια από το στόμα του να βγαίνουν απότομα και επιθετικά. Αμέσως επανάκτησε την αυτοσυγκράτησή του, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον και ξαναμίλησε στο σωτήρα του: "Συγνώμη, μάλλον φταίει η κούραση. Ευχαριστώ πολύ που με έσωσες, θα στο χρωστάω". Ο πελεκυφόρος άντρας γέλασε ξανά, πιο σιγά αυτή τη φορά και τον χτύπησε στη πλάτη. Αν και φιλικό, το χτύπημα φανέρωνε άνθρωπο εξαιρετικά χειροδύναμο. "Και βέβαια θα μου το χρωστάς! Πώς θα το ξεπληρώσεις δε ξέρω. Θα μου κάνεις κανένα εξορκισμό;", αυτή τη φορά τα λόγια του προκάλεσαν γέλια και στους δυο. "Έλα, πάμε μακριά από αυτό το παλιομέρος".
Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022
O Νικήτας Τσακίρογλου για τον ρόλο του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη
Συνέντευξη στο «Βήμα» παραχώρησε ο ηθοποιός του θεάτρου και της τηλεόρασης, Νικήτας Τσακίρογλου, ο οποίος ενσαρκώνει τον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη στη νέα σειρά του ΜEGA «Άγιος Παΐσιος: Από τα Φάρασα στον Ουρανό».Ο σπουδαίος ηθοποιός μίλησε για τη συμμετοχή του στη νέα ιστορική-βιογραφική σειρά του Mega «Αγιος Παΐσιος: Από τα Φάρασα στον Ουρανό», ενώ σχολίασε τη βαθιά σχέση του με τη θρησκεία.
Πρωταγωνιστείτε στη νέα ιστορική-βιογραφική σειρά του ΜEGA για τη ζωή του Αγίου Παϊσίου. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;
«Αυτή η συνεργασία προέκυψε και’ αρχάς από τη βαθιά θέληση που έχω εγώ για τη θρησκεία μας, την Ορθοδοξία και τους αγίους μας. Χαίρομαι πολύ γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να λάβω μέρος σε αυτή τη σειρά. Μια θρησκευτική, θα έλεγα, σειρά, που μας δίνει το κουράγιο να συνεχίσουμε την πορεία μας και να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας μέσα στον χώρο της θρησκείας μας».
Αγριεύει ξανά η κατάσταση στην Ουκρανία
Οβίδες όλμου έπεσαν σήμερα κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ντένις Μοναστίρσκι, ο οποίος πραγματοποιούσε περιοδεία στη γραμμή του μετώπου, στην Ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το επεισόδιο αυτό, από το οποίο δεν τραυματίστηκε κανείς, σημειώθηκε κοντά στο χωριό Νοβολουγκάνσκε, στην περιοχή του Ντονέτσκ, στη γραμμή του μετώπου με τους φιλορώσους αυτονομιστές, όπου ο υπουργός πραγματοποιούσε περιοδεία, συνοδευόμενος από Ουκρανούς βουλευτές.
Κυριακή του Ασώτου - Μετάνοια
Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία του Ασώτου Υιού. Ο κακομαθημένος νεότερος γιος παίρνει το μερίδιο της περιουσίας που του αναλογούσε και εγκαταλείπει τον πατέρα του και τον αδελφό του. Σπαταλά αλόγιστα την περιουσία του και καταλήγει να ζητά να τραφεί με ξυλοκέρατα. Βλέποντας το χάλι του μετανιώνει για τη ζωή που επέλεξε και γυρνά πίσω στον πατέρα του ζητώντας να γίνει δεκτός ως υπηρέτης. Ο πατέρας του τον δέχεται όχι ως υπηρέτη αλλά ως γιο του φυσικά και κάνει και μεγάλη γιορτή για να χαρεί την επιστροφή του γιου του.
Είναι εύκολο να καταλάβουμε πως η παραβολή αυτή έχει να κάνει με τη μετάνοια και με τη συγχώρεση. Έννοιες για τις οποίες μιλάμε συνεχώς στην Εκκλησία, άλλωστε και το Μυστήριο της Εξομολόγησης αυτά τα δυο περιλαμβάνει, τη μετάνοια και τη συγχώρεση. Η δε συγχώρεση είναι αποτέλεσμα της μετάνοιας.
Το Πατριαρχείο Μόσχας απαντά στον Μητροπολίτη Περιστερίου
Το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας θεωρεί απαραίτητο να αναιρέσει τις ανυπόστατες από κανονική και θεολογική άποψη κατηγορίες σε βάρος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, τις οποίες εξαπέλυσε ο Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος σε πρόσφατες συνεντεύξεις(μία από τις συνεντεύξεις εδώ) που παραχώρησε.
Υπό τη μορφή της εκκλησιαστικής κανονικής αναλύσεως ο Σεβασμιώτατος Περιστερίου διαδίδει ψευδείς, συκοφαντικές κατηγορίες ότι δήθεν η Ρωσική Εκκλησία επί 30 χρόνια ετοίμαζε τη «στρατηγική» εισπήδησης στο κανονικό έδαφος άλλων κατά τόπους Εκκλησιών, και ότι δήθεν διεκδικεί παγκόσμια δικαιοδοσία στον ορθόδοξο κόσμο και ότι δήθεν παρόμοιες αξιώσεις έχουν τάχα καταγραφεί στον Καταστατικό Χάρτη της.
Οσιομάρτυς Φιλοθέη η Αθηναία
https://www.imconstantias.org.cy/50015-2/
Μαρτύρησε στις 19 Φεβρουαρίου 1589 στην Αθήνα
Η Αγία καταγόταν από τη σπουδαία οικογένεια των Μπενιζέλων. Γεννήθηκε δε με θαυματουργικό τρόπο, ύστερα από προσευχές των γονέων της προς την Υπεραγία Θεοτόκο , διότι για χρόνια δεν αποκτούσαν παιδί.
Φρόντισαν οι ευσεβείς γονείς της να την αναθρέψουν με επιμέλεια και να την μορφώσουν με την ανθρώπινη και θεία σοφία. Σε πολύ μικρή ηλικία την πάντρεψαν με ένα πλούσιο άρχοντα της Αθήνας , κατά πολύ μεγαλύτερό της, ο οποίος της συμπεριφερόταν με απάνθρωπη σκληρότητα και αυταρχικότητα. Η Αγία υπέμενε τη σκληρή συμπεριφορά του συζύγου της επί τρία ολόκληρα χρόνια . Τελικά ο σύζυγός της απεβίωσε ξαφνικά. Η αγία έμεινε πλέον στο πατρικό της σπίτι με τους γονείς της. Πολλοί νέοι τη ζήτησαν σε γάμο, όλα τα αρχοντόπουλα της Αθήνας και της περιοχής ,εκείνη όμως απέρριπτε όλες τις προτάσεις. Η αγία , απ’ ό,τι φαίνεται άλλα σκεπτόταν και ποθούσε.
Μετά τον θάνατο των γονέων της , ύστερα από δέκα χρόνια, έγινε μοναχή μαζί με τις υπηρέτριες του σπιτιού της και άλλες κοπέλλες που επιθυμούσαν τον μοναχικό βίο. Κατόπιν οράματος δε, ανήγειρε ναό προς τιμήν του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου και Μονή εκεί όπου σήμερα είναι η Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Παρουσίαση τῆς διδασκαλίας τοῦ ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Δαμασκηνοῦ περί τῶν ζῳδίων καί τοῦ ζῳδιακοῦ κύκλου
Φώτης Σχοινάς
Μέ τό παρόν πονημάτιο ἀποσκοπῶ στήν παρουσίαση τῆς διδασκαλίας τοῦ ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Δαμασκηνοῦ περί τῶν ζῳδίων καί τοῦ ζῳδιακοῦ κύκλου. Δέν ἔχω καμμία φιλοδοξία νά προβῶ σέ μία γενικώτερη παρουσίαση τῆς ἀστρολογίας καί στήν κριτική της ἀνασκευή ὅσον ἀφορᾷ τήν, ὑποτιθέμενη, ἐπίδρασή της στήν ἀνθρώπινη ζωή καί στίς ἀνθρώπινες ὑποθέσεις.
Θά ἀναφέρουμε μόνο ὅτι ἡ ἐμφάνιση τῆς ἀστρολογίας χάνεται στά βάθη τῶν αἰώνων. Ἡ ἀπαρχή της ἀνιχνεύεται στήν ἀρχαία Αἴγυπτο καί στήν ἀρχαία Μεσοποταμία, περιοχές ὅπου ἐμφανίστηκε κατά πρῶτον ὁ ἀνθρώπινος πολιτισμός. Οἱ πρῶτοι γνωστοί ἀστρολόγοι ἔζησαν τόν 7ο αἰώνα π.Χ. στή Βαβυλώνα.[1] Γνωστά ἐπίσης γιά τήν ἀναφορά στήν ἀστρολογία εἶναι τά Ἑρμαϊκά ἤ (ὅπως ἐσφαλμένα ἐπεκράτησε νά ὀνομάζονται)[2] Ἑρμητικά κείμενα πού φέρεται ὅτι συνέταξε ὁ Αἰγύπτιος θεός Θώθ γνωστός τούς Ἕλληνες μέ τό ὄνομα Ἑρμῆς Τρισμέγιστος.
Γιά τή γένεση τοῦ ζωδιακοῦ κύκλου ἔχει γραφεῖ ὅτι «ἀνάμεσα στόν 7ο καί τόν 5ο π.Χ., ἡ φαινομενική διαδρομή τοῦ Ἥλιου γύρω ἀπό τή Γῆ διαιρέθηκε σέ 12 τμήματα, μέ τό καθένα νά καλύπτει 30 μοίρες ἀπό τίς 360. Κάθε τμῆμα σημαδεύτηκε ἀπό ἕνα συγκεκριμένο ἀστερισμό καί ἀντιστοιχήθηκε μέ ἕνα μήνα τοῦ χρόνου».[3]
Ἀπό τήν Αἴγυπτο καί τή Μεσοποταμία ἡ ἀστρολογία διαδόθηκε στήν ἀρχαία Ἑλλάδα καί τή Ρώμη. Εὐρεῖα διάδοση εἶχε καί στό Βυζάντιο.[4] Δέν εἶναι λοιπόν παράδοξο ὅτι ἀσχολήθηκε μέ τήν ἀστρολογία καί ὁ ἱερός Δαμασκηνός στό ἔργο του Ἔκδοσις ἀκριβής τῆς ὀρθοδόξου πίστεως.
Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022
Λέων Πάπας Ρώμης
https://www.pemptousia.gr/2022/02/o-agios-leon-papas-romis/
Σήμερα η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Λέοντος Πάπα Ρώμης, των Μαρτύρων Δωροθέου και Θεοδούλου, του Οσίου Κοσμά και του Αγίου Νικολάου Πατριάρχου Γεωργίας.
Ο Άγιος Λέων γεννήθηκε στη Ρώμη, περί τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ. Από παιδικής ηλικίας εισήλθε στην Εκκλησία και σύντομα χειροτονήθηκε διάκονος των επισκόπων Ρώμης. Ένεκα του Ορθόδοξου φρονήματος, της σύνεσης και της σωφροσύνης διακρίθηκε στην αρετή.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προχώρησε στο στίβο της ζωής και έφθασε σε ύψη πνευματικής ωρίμασης. Η Εκκλησία τον κατέστησε Πάπα Ρώμης στις 29 Σεπτεμβρίου το έτος 440 μ.Χ.
Πίστη, αποβλάκωση και η Αυστραλία
https://orthodoxia.info/news/thelete-k-tatsopoyle-na-deite-ti-sima/
Ανδρέας Λουδάρος
Για μια ακόμη φορά στον τόπο που γέννησε το «μέτρον άριστον» αλλά μετατράπηκε στη χώρα «που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα», πιάσαμε ξανά την συζήτηση για το τι είναι προοδευτικό και τι σκοταδιστικό, για το αν η πίστη αποβλακώνει, για το αν χωρά στην κουλτούρα μιας σύγχρονης δυτικής κοινωνίας η θρησκεία… και άλλα παρόμοια.
Μετά τον διάσημο εκδότη της δεκαετίας του 90 που επαίρεται για το κατόρθωμα του να «ξεβλαχέψει» την ελληνική κοινωνία έχουμε διάφορους «αφυπνιστές» όπως ο κ. Πέτρος Τατσόπουλος που παλεύει να μας σώσει από την αποβλάκωση.
Έχοντας προφανώς διαπιστώσει πως το πρόγραμμα που προβάλλεται στην ελληνική τηλεόραση είναι επιπέδου που αναβιβάζει τα ήθη, εξυψώνει το πνεύμα και προάγει την κριτική σκέψη, ο γνωστός συγγραφέας και άλλοτε βουλευτής εντόπισε την μοναδική παραφωνία στην σειρά που μεταφέρει στην μικρή οθόνη την ζωή ενός αγίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
«Αποβλάκωση» ήταν «διάγνωση» του κ. Τατσόπουλου.
Εκκενώνουν το Ντονέτσκ οι Ρωσσόφωνοι
Πόσο τζόγαραν οι Έλληνες;
Δημήτρης Δελεβέγκος
Ενισχύθηκαν σε σχέση με το 2020, αλλά παραμένουν χαμηλότερα έναντι του 2019, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα (GGR – προκύπτουν αφαιρώντας από τον κύκλο εργασιών τυχερών παιγνίων τα αποδοθέντα κέρδη) των τυχερών παιγνίων κατά την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) Δημήτρης Ντζανάτος. Συγκεκριμένα, το 2021 τα GGR ενισχύθηκαν κατά 10,6%, σε 1,7 δισ. ευρώ, αλλά παραμένουν χαμηλότερα σε σχέση με το 2019, οπότε είχαν διαμορφωθεί σε 2,2 δισ. ευρώ. Ενίσχυση κατέγραψε το 2021 και o συνολικός κύκλος εργασιών (TGR) που ανήλθε σε 18,7 δισ. ευρώ έναντι 16 δισ. ευρώ το 2020. Τα GGR των επίγειων παιγνίων διαμορφώνονται σε 1,05 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 60% του συνόλου. Αντιθέτως, σε όρους κύκλου εργασιών (TGR), τα διαδικτυακά παίγνια αντιπροσωπεύουν τη μερίδα του λέοντος με τζίρο 14,1 δισ. ευρώ εκ του συνολικού TGR ύψους 18,7 δισ. ευρώ.
Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022
Ανακαλύφθηκε ο "προπάππους" των σαυροπόδων
Ο δεινόσαυρος που περιπλανήθηκε στη Βραζιλία πριν από 230 εκατομμύρια χρόνια χαιρετίζεται ως ο «χαμένος κρίκος» στην εξέλιξη των μεγαλύτερων ζώων της ξηράς στον κόσμο. Ο δεινόσαυρος είχε μήκος περίπου δύο μέτρα και περπατούσε στα δύο πισινά του πόδια.
Χρονολογείται πριν από 230 εκατομμύρια χρόνια και οι ερευνητές λένε ότι το συγκεκριμένο είδος θα μπορούσε να είναι ο «κρίκος που λείπει» στην εξέλιξη των σαυρόποδων.
Είναι δύο από τους πιο χαρακτηριστικούς δεινόσαυρους που έχουν περιπλανηθεί ποτέ στη Γη και ανακαλύφθηκε ότι είναι ο «προπάππους» του Διπλόδοκου και του Βροντόσαυρου. Το πλάσμα με τον μακρύ λαιμό ήταν ένα από τα πρώτα σαυρόποδα, μια ομάδα που περιλαμβάνει τους εμβληματικούς γίγαντες.
Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Rodrigo Muller, από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Σάντα Μαρία της Βραζιλίας, είπε: «Είναι ο παλαιότερος γνωστός δεινόσαυρος που τον καθιστά "προπάππου" των σαυροπόδων».
Το μακρόβιο Βυζάντιο
Το Βυζάντιο υπήρξε ένα κράτος από τα πιο μακρόβια στην ιστορία. Ταυτόχρονα ήταν και παραμένει πολύ λιγότερο μελετημένο από άλλες επικράτειες της ίδιας ιστορικής περιόδου ενώ επίσης παραμένει μη κατανοητό εν πολλοίς από την δυτική ιστοριογραφία. Στα πλαίσια αυτά αντιμετωπίσθηκε, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, ως ένας παρακμιακός φτωχός συγγενής. Είναι απορίας άξιο, όμως, πως μια επικράτεια με τέτοια χαρακτηριστικά κατόρθωσε, όχι μόνον να επιβιώσει, αλλά και να μεγαλουργήσει επί μια χιλιετία.
Α. «Εξανατολισμός» ή εκχριστιανισμός;
Το Βυζάντιο αναδύεται ως απάντηση στην κρίση που πέρασε η ρωμαϊκή αυτοκρατορία κατά την διάρκεια του 3ου αιώνα μ.Χ. Ο αιώνας αυτός ήταν περίοδος εμφυλίων πολέμων, νόθευσης του νομίσματος και εμπορικών συναλλαγών σε είδος. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία είχε σταματήσει να επεκτείνεται, οι προερχόμενοι από αιχμαλώτους πολέμου δούλοι σπάνιζαν, οι τιμές ανέβαιναν και η τοπική αριστοκρατία που στήριζε με τις χορηγίες της τα οικονομικά των πόλεων και τις κυβερνούσε, εξωθήθηκε από τις περιστάσεις στην χρεωκοπία. Στο βάθος της κρίσης υπέβοσκαν και άλλα προβλήματα στα οποία θα αναφερθούμε λίγο πιο κάτω.
Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022
Ποιοι ήταν οι δεσμώτες του Φαλήρου; Οι ανασκαφές στη Νεκρόπολη του Φαλήρου έφεραν στο φως 1069 ταφές, με βίαιο θάνατο.
Στέφανος Λεμονίδης
Η Νεκρόπολη του Φαλήρου ανασκάπτεται από το 1911 και το καλοκαίρι του 1915 πλήθος Αθηναίων συνέρρεε στο Φάληρο για να δει έναν ομαδικό τάφο με σκελετούς δεμένους πάνω σε σανίδες με μεταλλικές πέδες, Την ανασκαφή ξεκίνησε ο Ευστράτιος Πελεκίδης.
Επρόκειτο για άτομα που είχαν εκτελεστεί με τη μέθοδο του αποτυμπανισμού, ένα είδος βασανιστηρίου που μοιάζει με τη σταύρωση. Από τους τρεις τρόπους με τους οποίους εκτελούνταν οι κατάδικοι στην Αρχαία Αθήνα (κώνειο, κατακρημνισμός), ο αποτυμπανισμός ήταν ο πιο φριχτός. Ο γυμνός μελλοθάνατος, ξαπλωμένος σε σανίδα (τύμπανο), καθηλωνόταν με πέντε κλοιούς, στα τέσσερα άκρα και στο λαιμό. Η σανίδα στηνόταν όρθια και στερεωνόταν στο έδαφος έτσι ώστε ο κατάδικος να κρέμεται. Ακολουθούσε λιθοβολισμός, ή εγκατάλειψη, χωρίς παροχή νερού ή τροφής μέχρι να ξεψυχήσουν. Το εύρημα αφορούσε τους σκελετούς 17 ανθρώπων, που σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Αντώνιο Κεραμόπουλο, ήταν κατά πάσα πιθανότητα πειρατές.
Οι Σκύθες
Την πρώτη χιλιετία π.Χ., ιρανόφωνα νομαδικά φύλα κατέκλυσαν τις στέπες της Ευρασίας. Ο κοινός τους πολιτισμός, που καλλιτεχνικά εκφράζεται με τον ζωόμορφο ρυθμό, ονομάστηκε συμβατικά «σκυθικός» από τα φύλα των Σκυθών που ζούσαν στο δυτικό τους άκρο, πάνω από τη Μαύρη θάλασσα. Στην ίδια πολιτισμική ενότητα εντάσσονται οι φυλές της Νότιας Σιβηρίας αλλά και οι Σαρμάτες που, εκτοπίζοντας τους Σκύθες, δημιούργησαν στο χώρο τους σημαντικό πολιτισμό τον 1ο και 2ο αιώνα μ.Χ.
Παραμονή Χριστουγέννων
Ακούμε συχνά πως για την περίοδο αυτή πρέπει να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Να μοιράσουμε αγάπη και καλοσύνη στους γύρω μας. Να γίνουμε φι...
-
https://owlcation.com/social-sciences/The-Meaning-of-Sparrows-Identification-and-Folklore Το σπουργίτι είναι ένα συνηθισμένο μικρό πουλ...
-
Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή τέσσερις άνδρες κατεβάζουν τον παράλυτο φίλο τους, μαζί με το...
-
https://slpress.gr/fotorama/25-chronia-apo-ti-genoktonia-tis-royanta/ Στις 7 Απριλίου του 1994, οι μακρόχρονες εντάσεις μεταξύ της π...