Κυριακή 1 Μαΐου 2016

O προφήτης Ιερεμίας

                   

Ο Ιερεμίας προφήτευσε και πριν και κατά την περίοδο της βαβυλώνιας αιχμαλωσίας.Το βιβλίο του (το οποίο υπαγορεύτηκε σε διάφορους καιρούς στον συνεργό του γραμματέα Βαρούχ)προλέγει την πτώση του Ιούδα και την βαβυλώνια αιχμαλωσία του(κεφ.1-25),περιέχει πολλά βιογραφικά περί του προφήτου κατά τα μακρά έτη της προφητικής του δράσης,μιλάει για τις δυσκολίες του κατά την αποστολή του (κεφ. 26-36) και περιγράφει τις τύχες του προφήτου κατά την πολιορκία και μετά την άλωση της Ιερουσαλήμ(κεφ.37-45),επίσης το βιβλίο περιέχει μια σειρά απειλητικών προφητειών κατά των εθνών(κεφ.46-51) και ένα ιστορικό παράρτημα,που περιγράφει την άλωση και την καταστροφή της Ιερουσαλήμ,η περιγραφή αυτή συμπίπτει προς το τμήμα Δ΄Βασιλ. 24,18-25,30.



Το βιβλίο Θρήνοι του Ιερεμίου και η δευτεροκανονική Επιστολή του Ιερεμίου έχουν αποδοθεί και τα δυο στον προφήτη Ιερεμία.Πραγματικά και  τα δύο βιβλία αντανακλούν την σκέψη του Ιερεμίου,ούτε το ένα όμως,ούτε το άλλο γράφτηκε απ'αυτόν.Οι Θρήνοι είναι ένα ελεγείο που εκφράζει τη μεγάλη λύπη για την καταστροφή του Ιούδα και γράφτηκε περί το 540 π.Χ.Η καλουμένη Επιστολή του Ιερεμίου είναι ένα κείμενο στο οποίο γίνεται δριμεία επίθεση κατά της αμαρτίας και γράφτηκε περί το τέλος του 4ου αιώνα π.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Της Αγίας Σκέπης

  Την περίοδο 457-474 μ.Χ. που ήταν βασιλιάς ο Λέοντας ο Μεγάλος, ζούσε στην Κωνσταντινούπολη ο Όσιος Ανδρέας, ο διά Χριστόν σαλός.  Κατά τη...