Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Οι δυσκολίες στη ζωή ενός παραδοσιακού παλαιστή



Καθώς ο ήλιος δύει ένα βράδυ της Παρασκευής, μερικές εκατοντάδες Πακιστανοί συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν τον τελευταίο γύρο της παραδοσιακής πάλης Kushti. "Καλώς ορίσατε στο Διεθνές  Στάδιο Kushti του Ντουμπάι," λέει γελώντας ένας άνθρωπος, κοιτάζοντας το μπάλωμα ερήμου  που βρίσκεται μπροστά μας.

Ανάμεσα στην ψαραγορά Deira και μια πολυσύχναστη κυκλική διασταύρωση, πολλοί από αυτούς που βρίσκονται μέσα στο πλήθος έχουν ταξιδέψει πολύ για να παρακολουθήσουν λίγο περισσότερο από μία ώρα αγώνα πριν από το ηλιοβασίλεμα.
Κρατώντας  3.000 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς που καλύπτουν την Ινδία, το Πακιστάν και το Ιράν,οι μαχητές  Kushti παραδοσιακά τηρούν αυστηρά προγράμματα προπόνησης, με έμφαση στην οικοδόμηση της  αθλητικής ανδρείας τους. Αναμένεται να ζήσουν μια καθαρή ζωή, όπου η διατροφή είναι αυστηρά ελεγχόμενη για τη μεγιστοποίηση των μυών, και το ποτό, το κάπνισμα και το σεξ απαγορεύονται. Είναι πλούσια σε παράδοση με μια μυστική και φιλοσοφική κληρονομιά.
Ο Mohamed Shahed είναι ένα 23χρονος μαχητής Kushti από το Πακιστάν ο οποίος σήμερα εργάζεται στο Ντουμπάι ως εργάτης, στέλνοντας τα περισσότερα από το πενιχρό μεροκάματο του των 60 ντιρχάμ ($ 16) πίσω στο σπίτι με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά. Είναι εδώ τόσο για την ανακούφιση της φτώχειας του όσο και για να κάνει γνωστό το όνομά του στο Kushti σε διεθνές επίπεδο. Μερικές φορές σηκώνει βαριά φορτία για 12 ώρες την ημέρα. Όταν δεν εργάζεται, προπονείται  για την επόμενη πάλη του. Προπονείται τα πρωινά και παλεύει την Παρασκευή κατά τη διάρκεια των εβδομαδιαίων αγώνων στην περιοχή Deira.
Ο Shahed προέρχεται από μια μακρά γενεαλογία μαχητών - ο πατέρας του, ο παππούς και ο προπάππους όλοι  μαχητές Kushti.Ο αποθανών  πια πατέρας του ονειρευόταν ο Shahed να γίνει ένας διάσημος μαχητής κάνοντας την οικογένειά τους υπερήφανη.

Επιστρέφοντας  στο ρινγκ άμμου, ο διαιτητής, ένας ηλικιωμένος άνδρας με ένα πολύχρωμο ραβδί μπαίνει μέσα στον κύκλο και φωνάζει στους μαχητές να παρουσιάσουν τον εαυτό τους. Οι διαγωνιζόμενοι φορώντας παραδοσιακό πακιστανικό shalwar kameez προχωρούν μπροστά από το πλήθος, ο χορεύοντας και πηδώντας εν μέσω ενός δυνατού  χειροκροτήματος. Οι διαγωνιζόμενοι  τότε αντιστοιχίζονται, και σ'αυτό το σημείο, οι άνδρες αλλάζουν φορώντας εσώρουχα με έντονα χρώματα . Μουσική από γκάιντες γεμίζουν τον αέρα, δημιουργώντας μια καρναβαλίστικη ατμόσφαιρα. Η πάλη αρχίζει με τεράστιες επευφημίες από το ενθουσιασμένο πλήθος.
Ο Shahed συγκεντρώνεται. Αργότερα λέει ότι ποτέ δεν παρατηρεί το πλήθος γύρω του, μέχρι ο να τελειώσει ο αγώνας. Καθώς ο διαιτητής εξηγεί τους κανόνες, ο Shahed και ο αντίπαλός τρίβουν άμμο  σε όλο το σώμα τους στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον αγώνα.
"Οι δάσκαλοί μας  μας λένε ότι το χώμα στο ρινγκ είναι σαν τη μητέρα μας", λέει.


Με το σήμα του διαιτητή, οι δύο βαρείς άνδρες αρχίζουν να παλεύουν. Ο αγώνας διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, με τον Shahed να υπερτερεί σαφώς σε όγκο από τον αντίπαλό του. Σύντομα τον ακινητοποιεί. Το πλήθος ξεσπά σε χειροκροτήματα. Αν και λαχανιασμένος,ο Shahed ακτινοβολεί.
«Έχω γίνει ο μαχητής που οι γονείς μου ονειρεύονταν πως θα γίνω. Νιώθω σαν να έχω αγγίξει τον ουρανό. "
Η ευφορία δεν κράτησε πολύ, όμως. Λίγους μήνες αργότερα,ο  Shahed συνειδητοποιεί ότι δεν κερδίζει αρκετά χρήματα για να ταΐσει την οικογένειά του πίσω στο Πακιστάν. Το να βρει μια δουλειά που πληρώνεται καλύτερα αποδεικνύεται ότι είναι δύσκολο, οπότε αναγκάζεται να πάρει την οδυνηρή απόφαση να εγκαταλείψει το όνειρό του για τώρα και να επιστρέψει στο σπίτι.

aljazeera.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή Ζ Λουκά

 Εκείνο τον καιρό, πλησίασε τον Ιησού ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Ιάειρο και ήταν άρχοντας της συναγωγής. Αυτός έπεσε στα πόδια του Ιησού κ...