Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Ανακαλύφθηκαν δυνητικά κατοικήσιμοι πλανήτες

Μια καλλιτεχνική εικόνα της Trappist-1 με τρεις πλανήτες του (Space.com)
Μια πρόσφατη ανακάλυψη αστρονόμων τριών δυνητικά κατοικήσιμων εξωπλανητών περίπου 40 έτη φωτός μακριά μπορεί επιτέλους να διαψεύσει την  κοσμική μοναξιά μας. Οι σχεδόν στο μέγεθος της Γης πλανήτες θα μπορούσαν επίσης να χρησιμεύσουν ως το δεύτερο σπίτι μας, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούμε να πάμε πολύ πιο πέρα ​​από την τρέχουσα τεχνολογία μας για να τους φτάσουμε.


Οι πρόσφατα ανακαλυφθέντες  κόσμοι βρέθηκαν  σε τροχιά γύρω από ένα αμυδρό και πολύ παγωμένο αστέρι νάνο , γνωστό ως Trappist-1, το οποίο είναι λίγο μεγαλύτερο από τον Δία σε διάμετρο και βρίσκεται στον αστερισμό του Υδροχόου. Το εξασθενημένο άστρο εκπέμπει ένα μικρό κλάσμα της συνολικής φωτεινότητας του Ήλιου μας, είναι λίγο λιγότερο από το μισό σε θερμότητα απ' όσο ο ήλιος και έχει  μάζα περίπου το ένα δωδέκατο από το  αστέρι μας.
Δύο από τους πλανήτες είναι παλιρροιακά κλειδωμένοι στον ήλιο τους, πράγμα που σημαίνει ότι ο καθένας έχει μια πλευρά με μόνιμη  ημέρα και μια πλευρά με  αέναη νύχτα. Αυτοί οι εσώτεροι πλανήτες βρίσκονται στη κατοικήσιμη ζώνη  του άστρου τους, ενώ ο εξώτερος πλανήτης φαίνεται να είναι είτε εντός της ζώνης ή ακριβώς έξω από αυτή.
Η κατοικήσιμη ζώνη, εξ ορισμού, είναι η περιοχή γύρω από ένα άστρο, όπου οι βραχώδεις πλανήτες έχουν επιφάνειες αρκετά θερμές, με αρκετή ατμοσφαιρική πίεση, για να κρατήσουν το νερό σε υγρή μορφή, ένα βασικό συστατικό για τη ζωή, όπως είναι γνωστό στη Γη.
Αυτή η εικόνα δείχνει μια σύγκριση μεγέθους ανάμεσα στον ήλιο της Γης (αριστερά) και το μικροσκοπικό, ultracool αστέρι νάνος Trappist-1 που βρίσκεται 40 έτη φωτός από τη Γη. Το αστέρι είναι το σπίτι για τρεις πλανήτες που μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν ζωή.(ESO)
Η ανακάλυψη έγινε από μια διεθνή ομάδα αστρονόμων από το MIT και το Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature , τη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Της Αγίας Σκέπης

  Την περίοδο 457-474 μ.Χ. που ήταν βασιλιάς ο Λέοντας ο Μεγάλος, ζούσε στην Κωνσταντινούπολη ο Όσιος Ανδρέας, ο διά Χριστόν σαλός.  Κατά τη...