Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Το Ιράν θα μηνύσει τις ΗΠΑ ζητώντας αποζημίωση!

Μια άποψη του κοινοβουλίου του Ιράν (Majlis) σε συνεδρία.  © Tasnimnewsagency

Το ιρανικό κοινοβούλιο (Majlis) ψήφισε δια της ταχείας οδού ένα νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει την κυβέρνηση να αξιώσει αποζημίωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για εχθρικές ενέργειες κατά του Ιράν.
Περίπου 181 νομοθέτες, από τους 216 παρόντες στη σύνοδο της Κυριακής, ψήφισαν υπέρ της επείγουσας συζήτησης σχετικά με το νομοσχέδιο που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας να ζητήσει αποζημίωση από την Ουάσινγκτον  για εχθρικές πράξεις τους εναντίον του Ιράν.


Οι υποθέσεις περιλαμβάνουν τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο πραξικόπημα του 1953 εναντίον της κυβέρνησης του τότε δημοκρατικά εκλεγμένου πρωθυπουργού Μοχάμεντ Mosaddeq. Το πραξικόπημα στερέωσε την  κυριαρχία του Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, τότε Σάχη του Ιράν, για 26 ακόμη χρόνια και εγγυήθηκε τα πετρελαϊκά συμφέροντα της Δύσης στο Ιράν.
Το νομοσχέδιο απαιτεί επίσης από την κυβέρνηση να ζητήσει αποζημίωση από τις ΗΠΑ για την υποστήριξή του Ιρακινού Σαντάμ Χουσεΐν κατά τη διάρκεια της εισβολής του Ιράν στη δεκαετία του 1980.
Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, η Ουάσιγκτον θα πρέπει επίσης να πληρώσει για τη ζημία που προκλήθηκε στην Ισλαμική Δημοκρατία με υπεξαίρεση  περιουσιακών στοιχείων του Ιράν που είχαν  παγώσει στις τράπεζες των ΗΠΑ. Η Τεχεράνη θα υποχρεούται επίσης να αξιώσει αποζημίωση από τις ΗΠΑ για την υποστήριξη ή συμβολή σε μέτρα εναντίον του Ιράν,του ισραηλινού καθεστώτος.
Το νομοσχέδιο απαιτεί περαιτέρω από την κυβέρνηση να αναλάβει νομική δράση εναντίον της Ουάσιγκτον εάν αποτύχει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της προς το Ιράν.
Η εξέλιξη έρχεται ως αντίδραση στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ τον Απρίλιο του να καταλάβει περίπου $ 2 δισεκατομμύρια δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων του Ιράν.
Το δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι τα χρήματα έπρεπε να αποδοθούν  στις αμερικανικές οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση του 1983 στη Βηρυτό και άλλες επιθέσεις για τις οποίες κατηγορήθηκε το Ιράν.
Το Ιράν έχει αρνηθεί οποιονδήποτε ρόλο στην επίθεση, και τα χρήματα που κατασχέθηκαν υπό την απόφαση του δικαστηρίου των ΗΠΑ ανήκουν στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν (CBI). Τα περιουσιακά στοιχεία έχουν μπλοκαριστεί στο πλαίσιο των κυρώσεων των ΗΠΑ.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ είπε σε μια συνέντευξη στο The New Yorker ότι η κίνηση "είναι μια κλοπή.Τεράστια κλοπή. Είναι ληστεία. Και πιστέψτε με, θα τα πάρουμε πίσω. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...