Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Μεσοπεντηκοστή


Τον Ιησού να διδάσκει στο Ναό μας παρουσιάζει η σημερινή ευαγγελική περικοπή.Και η διδασκαλία Του ήταν σπουδαία.Τόσο σπουδαία που τράβηξε την προσοχή όλων.Και όλοι αναρωτήθηκαν πώς κάποιος που δεν γνώριζε γράμματα,δεν είχε μόρφωση,μπορούσε να ερμηνεύει έτσι τον Νόμο.Ένα ερώτημα που ακόμη και σήμερα,με λίγο διαφορετική μορφή,στριφογυρίζει στα μυαλά πιστών και απίστων.


Πολλοί αναρωτιούνται,και δεν μπορούν να το δεχτούν,γιατί ο Θεός επέλεξε τους Εβραίους,έναν λαό σκληροτράχηλο,κακότροπο και χωρίς ιδιαίτερο πολιτισμό για να πλησιάσει τους ανθρώπους.Γιατί οι πρώτοι που Τον προσκύνησαν όταν ενανθρωπίστηκε ήταν κάποιοι απλοί και ταπεινοί βοσκοί.Γιατί δεν στράφηκε ο Χριστός πρώτα στους διδασκάλους του λαού και προσέγγισε ένα μάτσο ψαράδες;

Διότι όταν ο άνθρωπος πετυχαίνει τη δημιουργία κάποιου σπουδαίου επιτεύγματος πέφτει στην παγίδα της περηφάνιας.Ο μορφωμένος δεν δέχεται να διδαχθεί,ο πλούσιος δεν δέχεται να ταπεινωθεί,ο λαός με τον σπουδαίο πολιτισμό πιστεύει ότι μπορεί να φτάσει στο Θεό με τη διάνοιά του και μόνο.

Αυτό δε σημαίνει ότι οι χριστιανοί απορρίπτουμε την γνώση ή τη σοφία του κόσμου τούτου.Άλλωστε πολλοί άγιοι της Εκκλησίας ήταν για την εποχή τους άνθρωποι με πάρα πολλές γνώσεις.Αλλά δεν πέφτουμε στην παγίδα να θεωρήσουμε την ανθρώπινη διάνοια σαν το κύριο μέσο για να κατανοήσουμε τον κόσμο.Αντιλαμβανόμαστε ότι όσο σπουδαίοι είμαστε οι άνθρωποι,ώστε ο Θεός να πλάσει τον κόσμο για εμάς αλλά και να περάσει τα μαρτύρια και την Σταύρωση για να μας  σώσει  με την Ανάστασή Του,άλλο τόσο μικροί είμαστε μπροστά Του.Όπως μας λέει ο Θεός διαμέσου του προφήτη Ησαϊα στο ανάγνωσμα του Εσπερινού της σημερινής εορτής,όσο απέχει ο ουρανός από τη γη,άλλο τόσο απέχει η διάνοια και οι βουλές του Θεού από τις ανθρώπινες.Ο Θεός πλησιάζεται με πίστη,ταπεινότητα,προσευχή και αγάπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...