Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Η πιο ασυνήθιστη τοιχογραφία της Παναγίας από τον διάσημο Γεωργιανό καλλιτέχνη Lado Gudiashvili

Η πιο ασυνήθιστη τοιχογραφία της Παναγίας από τον διάσημο καλλιτέχνη γεωργιανό Lado Gudiashvili

Αν έχετε επισκεφθεί ποτέ τη διάσημα Εκκλησία Kashueti τουΑγίου Γεωργίου στη Λεωφόρο Rustaveli, μια μαγευτική τοιχογραφία της Παναγίας κρατώντας τον  μικρό Ιησού στα χέρια της πάνω από το βωμό θα έχουν σίγουρα τραβήξει την προσοχή σας. Σε σύγκριση με άλλες παραδοσιακές τοιχογραφίες της Παναγίας, αυτή ξεχωρίζει για την επίγεια εμφάνιση και τα ασυνήθιστα χρώματα. Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και των ντόπιων, μπορεί να μην γνωρίζουν ότι αυτό είναι το αριστοτεχνικό έργο ενός εξαιρετικού Γεωργιανού καλλιτέχνη του 20ου αιώνα, εικονογράφου, γραφίστα και διακοσμητή θεάτρου Lado Gudiashvili.Σύμφωνα με την γεωργιανή έκδοση του National Geographic, όπως θυμάται η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη κα Chukurtma , εκείνη την περίοδο (κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής διακυβέρνησης), ακόμη και το να περνάς από την εκκλησία ήταν απαγορευμένο, και αντίστοιχα το να διακοσμείς  το εσωτερικό του ναού με τοιχογραφίες ήταν ακόμη πιο επικίνδυνο.Ο Καθολικός-Πατριάρχης Όλης της Γεωργίας Καλλίστρατος του πρότεινε  να κάνει αυτό το έργο, και παρά τις πολλές προειδοποιήσεις από την κυβέρνηση, αποδέχθηκε αυτή την προσφορά. Ακόμα ο Candide Charkviani, Πρώτος Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γεωργίας (ο παππούς του διάσημου Γεωργιανού τραγουδιστή Ηρακλή Charkviani), είπε στον  Lado να σκεφτεί προσεκτικά πριν από τη λήψη αυτής της απόφασης.Τελικά ο ζωγράφος εκπληρώσε την υπόσχεσή του και διακόσμησε την εκκλησία με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες του μετά από το αίτημα του Καθολικού-Πατριάρχη το 1946. Κατά τη διάρκεια της αγιογράφησης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εργασία του εξαιτίας κάποιων λόγων, αλλά τελικά κατάφερε να ολοκληρώσει την τοιχογραφία .


geotv.ge

geotv.ge



 Εξαιτίας αυτού του γεγονότος ο εμβληματικός ζωγράφος απολύθηκε από την Κρατική Ακαδημία Τεχνών στην Τιφλίδα, όπου δίδασκε και κατηγορήθηκε  για προδοσία της σοβιετικής ιδεολογίας. 
Ο εξοστρακισμένος ζωγράφος δεν οργάνωσε καμία έκθεση  για 40 χρόνια και συνέχισε να εργάζεται αθόρυβα, μέχρι το 1957, όταν στα 60ά γενέθλιά του, τα έργα του εκτέθηκαν στην Art Gallery της Τιφλίδας. Από την έκθεση παρουσιάστηκαν 835 έργα τέχνης του Lado Gudiashvili που του χάρισαν παγκόσμια αναγνώριση.  Αξίζει να σημειωθεί, ότιο  Lado Gudiashvili ήξερε τον Amedeo Modigliani προσωπικά,και ακόμη ζωγράφισε το πορτρέτο αυτού του εμβληματικού καλλιτέχνη. Επιπλέον,ο Lado διακόσμησε το περίφημο καφενείο Kimerioni (Chimera),  τόπο συγκέντρωσης των γεωργιανών συμβολιστών  συγγραφέων που ονομάζονταν "Μπλε Horns" το 1919. 
geotv.ge


geotv.ge

Φωτογραφία από Τίνα Grigorieva Kashueti Εκκλησία, Τιφλίδα



geotv.ge
Amedeo Modigliani στο Café de la Rotonde από Lado Gudiashvili, 1960.

4 σχόλια:

  1. Χίλιες και μια νύχτες! Μια δόση Σεχραζάτ την έχει η Αειπάρθενος!
    Παρότι άσχετος από τα εικαστικά και δη τα ανατολικοευρωπαϊκά, δεν μπορώ να ξεχάσω το πάγωμα στο αίμα που μου προκάλεσε το τιμωρητικό βλέμμα του Αρχαγγέλου στην "Τελευταία Κρίση", όπως την ζωγράφισε ο Victor Vasnetsov στον καθεδρικό του Αγ. Βλαδιμήρου στο Κίεβο. Έτυχε να δω, κάποτε, ένα ταξιδιωτικό ντοκυμανταίρ για την πρωτεύουσα της Ουκρανίας και η παγερή, σχεδόν γοτθική, αισθητική της εν λόγω αγιογράφησης μου έμεινε ανεξίτηλη.. https://www.pinterest.com/leariana/viktor-vasnetsov/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς να γνωρίζω καν ότι υπάρχει,ο Vasnetsov είχε ζωγραφίσει τον αγαπημένο μου πίνακα,τον ιππότη στο σταυροδρόμι.

      Διαγραφή
    2. Είναι και αγαπημένος πίνακας του Κιτσίκη, αν αυτό σου λέει κάτι! : ) : ) : ) Τον είχε σ' ένα άρθρο του στο Τρίτο Μάτι, μεστό πανσλαβισμού κι ευχολογίων ότι ο Πούτιν θα πάρει την Πόλη και θα μας τη δωρίσει (ελπίζω να μη σε ξενέρωσα..).
      Εν τω μεταξύ, σχετικά μ' αυτά που λέγαμε χθες, συνεχίζεται το κρεσέντο μπουρδολογίας από τους ειδήμονες, οι οποίοι λένε ότι ο μακαρίτης ο μπόμπιρας.. απασφάλισε την πόρτα των ροτβάιλερ. Άμα είναι έτσι, έγραψα σ' έναν εξυπνάκια στο FB, θα πρέπει να θρηνούμε πανελλαδικώς που χάσαμε πρόωρα έναν μελλοντικό διάδοχο του Χουντίνι..

      Διαγραφή
    3. Τους αγαπάω τους Σλάβους αλλά δεν τους πολυεμπιστεύομαι. Ειδικά τους Ρώσους.

      Σιγά σιγά θα μας πουν ότι τα εξανάγκασε ο πιτσιρικάς να τον δαγκώσουν.

      Διαγραφή

Της Αγίας Σκέπης

  Την περίοδο 457-474 μ.Χ. που ήταν βασιλιάς ο Λέοντας ο Μεγάλος, ζούσε στην Κωνσταντινούπολη ο Όσιος Ανδρέας, ο διά Χριστόν σαλός.  Κατά τη...