Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Η θρησκευτική διπλωματία του Πούτιν

27 Μαΐου, 2016. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αριστερά, και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά Ρωσικά-Ελληνικά συνομιλίες στην Αθήνα.


Η Ρωσία και η Ελλάδα έχουν κοινές αξίες, συμπεριλαμβανομένης της Ορθοδοξίας, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα.Η  Αθήνα μπορεί να βοηθήσει τη Μόσχα να σπάσει την ενότητα της Ευρώπης κατά της Ρωσίας.

Με τη χρήση της "θρησκευτικής διπλωματίας» η Μόσχα θέλει να σπάσει την ενότητα της Ευρώπης ενάντια στη Ρωσία επειδή η Ελλάδα βρίσκεται από καιρό σε αντίθεση με τις Δυτικές  αντι-ρωσικές κυρώσεις, σημειώνει ένα άρθρο στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.


Ο Ρώσος ηγέτης έφτασε στην Ελλάδα για μια διήμερη επίσκεψη την Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Παρασκευής με τον Πούτιν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Μόσχας και Αθήνας είναι η «στρατηγική επιλογή» του ελληνικού έθνους.
"Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο πρόεδρος μιας χώρας, όπου το Σύνταγμα διακηρύσσει το διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους. Ταυτόχρονα, είναι ένα θρησκευόμενο πρόσωπο, λαμβάνοντας υπόψη την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Άγιο Όρος, ένας από τους σημαντικότερους ορθόδοξους ιερούς τόπους, " γράφει το άρθρο.
Η συνεργασία του Βλαντιμίρ Πούτιν με  τον Τσίπρα μπορεί να σπάσει την αντι-ρωσική ομοφωνία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Τσίπρας έχει επανειλημμένα επικρίνει τις Δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Επιπλέον, ο Ρώσος ηγέτης υπογράμμισε ότι η Ρωσία και η Ελλάδα ,οιράζονται τις κοινές αξίες του πολιτισμού και της ορθόδοξης κουλτούρας. Αυτό το έτος, η Ρωσία θα γιορτάσει την 1000ή επέτειο της Ρωσικής Μονής του Αγίου Όρους.Ο Ρώσος ηγέτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλος θα συνοδέψει τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος.
Για πρώτη φορά, ο Πούτιν επισκέφθηκε το Όρος κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 2005. Ήταν ο πρώτος Ρώσος ηγέτης που επισκέφθηκε τον ιερό τόπο.
Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Πατριάρχης Κύριλλος έχουν μια κοινή αποστολή κατά την επίσκεψή τους στην Ελλάδα,σημειώνει  το άρθρο.
Πριν από την επίσκεψη, η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή δημοσίευσε ένα άρθρο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο κομμάτι που  ο Ρώσος ηγέτης έγραψε ότι η Ρωσία είναι απαραίτητη για την Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια διαφορετικών εποχών η θρησκεία και ο πατριωτισμός έχουν βοηθήσει τον ρωσικό και τον ελληνικό λαό να διατηρήσουν την ταυτότητά τους.
Με τη σειρά του, ο Πατριάρχης Κύριλλος επέκρινε τη «βαθιά πνευματική κρίση» στη Δύση.
"Μια συμμαχία μεταξύ κράτους και εκκλησίας γίνεται όλο και πιο ορατή στη Ρωσία,"γράφει  το άρθρο . Πρόσφατα, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πρότειναι να συσταθεί ένα νέος νομισματικός οργανισμός που να ελέγχεται από όλες τις χώρες. Σύμφωνα με την Le Figaro, έτσι η Εκκλησία επέκρινε την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου και του ευρώ. 


Read more: http://sputniknews.com/politics/20160528/1040402237/putin-diplomacy-greece.html#ixzz49w4lUqQx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...