Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Επιβεβαιώνει την κυριαρχία της η Χεζμπολά σε τοπικές εκλογές στον ανατολικό Λίβανο

Αρχείο φωτογραφία δείχνει υποστηρικτές του κινήματος αντίστασης του Λιβάνου Χεζμπολάχ.  (Φωτογραφία AFP)

Το λιβανέζικο κίνημα αντίστασης της Χεζμπολάχ και των συμμάχων έχει πετύχει μια ηχηρή νίκη στις τοπικές εκλογές στον ανατολικό Λίβανο, μια επίδειξη της λαϊκής υποστήριξης για τον αγώνα της ομάδας κατά των τρομοκρατών στη γειτονική Συρία.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χεζμπολάχ σεΐχης Naim Qassem δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ομάδα και οι σύμμαχοί της κέρδισαν σχεδόν όλες τις θέσεις που διεκδίκησαν σε 80 δήμους από 143 στην κοιλάδα Μπεκάα.


"Ήταν μια ολοκληρωτική νίκη», είπε ο Qassem για την έκβαση των ψηφοφοριών στην ιστορική πόλη της Ba'albek και την μεγάλη πόλη της Brital, που βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων της Συρίας.
Ο Qassem είπε ότι οι αντίπαλοι, που αντιπροσωπεύονταν κυρίως σε μια λίστα που υποστηρίζεται από επιφανείς οικογένειες, εξασφάλισαν θέσεις μόνο σε έξι πόλεις της περιοχής.
Τα αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν μια σημαντική ώθηση για τη βάση υποστήριξης της Χεζμπολάχ στα ανατολικά του Λιβάνου, καθώς η αντιστασιακή ομάδα έχει αγωνιστεί εναντίον μαχητών τόσο στην περιοχή όσο και πέρα ​​από τα σύνορα παρά την κριτική από πολιτικούς αντιπάλους.Η Χεζμπολάχ λέει ότι η συμβολή της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας της Συρίας είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η διάχυση των μαχών στο Λίβανο.
Ψηφοφορίες επίσης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα Βηρυτό, όπου σύμμαχοι και αντίπαλοι της Χεζμπολάχ διεκδικούσαν 24 έδρες του δημοτικού συμβουλίου. Ένας συνασπισμός γνωστός ως "Beirutis», ο οποίαος απολαμβάνει τη στήριξη τόσο από το φιλο-δυτικό στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού Sa'ad Hariri και της ομάδας των σιιτών μουσουλμάνων Αμάλ, μαζί με τρεις μεγάλες ομάδες των χριστιανών, πήρε τη νίκη με βάση τα αρχικά αποτελέσματα.
Η προσέλευση ήταν αρκετά χαμηλή στη Βηρυτό, μόνο το 20 τοις εκατό, καθώς παραδοσιακά πολλοί ψηφοφόροι σε αυτή την πόλη είναι αδιάφοροι για την πολιτική. Ωστόσο, το ποσοστό έφθασε το 48 τοις εκατό στα ανατολικά όπου η Χεζμπολάχ είναι δημοφιλής και υψηλότερα στην Ba'albek.
Πολλοί στο Λίβανο δυσπιστούσαν για το αν οι εκλογές  θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στην ώρα τους καθώς άλλες εκλογές αναβλήθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια λόγω βαθιών διαφορών μεταξύ των ομάδων και των παρατάξεων.
Το πολιτικό κενό αντικατοπτρίζεται καλύτερα στο κοινοβούλιο, όπου η έλλειψη απαρτίας και οι διαφωνίες έχουν προκαλέσει την αποτυχία  στην εκλογή προέδρου από το 2014. Ωστόσο, αξιωματούχοι έχουν υποσχεθεί να οργανώσουν παρόμοιες δημοτικές εκλογές σε άλλα μέρη του Λιβάνου στις επόμενες εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...