Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Αββάς Αμμωνάς,περί Αγίου Πνεύματος

       

Αγαπητοί εν Κυρίω,σας χαιρετώ με το Πνεύμα της πραότητος,το Οποίο είναι ειρηνικό,σκορπά ευωδία και πνέει μέσα στις ψυχές των αγίων.Το Πνεύμα αυτό δεν πλησιάζει σε καμία ψυχή,παρά μόνο σ'εκείνες που καθαρίστηκαν τελείως από την αμαρτωλότητά τους.Είναι άγιο και δεν μπορεί να κατοικήσει σε ακάθαρτη καρδιά.

Ο Κύριος δεν Το έδωσε ούτε στους Αποστόλους,πριν καθαρισθούν.Γι'αυτό τους έλεγε:"Εάν απέλθω,πέμψω υμίν τον Παράκλητο,το πνεύμα της αληθείας,και αναγγελεί υμίν πάντα"(πρβλ. Ιωαν. ιστ' 7,13).Από την εποχή του Άβελ και του Ενώχ μέχρι σήμερα το Πνεύμα αυτό προσφέρεται στις ψυχές των αγίων,που καθαρίστηκαν τελείως.


Το πνεύμα που πλησιάζει στις άλλες ψυχές δεν είναι το ίδιο,αλλά είναι το πνεύμα της μετανοίας.Αυτό προσκαλεί όλες τις ψυχές και τις καθαρίζει από τις αμαρτίες τους.Αφού τις καθαρίσει τελείως,τις παραδίνει στο Άγιο Πνεύμα,το οποίο δεν σταματά να χύνει επάνω τους ευωδία και γλυκύτητα,καθώς λέει και ο Λευί:"Και την ηδονήν του Πνεύματος τις έγνω,ει μη εκείνοι,εις ους κατεσκήνωσεν;".Πολλοί δεν αξιώθηκαν να να δεχθούν ούτε το πνεύμα της μετανοίας,ενώ το Πνεύμα της αληθείας μόνο σε μερικές ψυχές κάθε εποχής κατοικεί.

Όπως ο πολύτιμος μαργαρίτης,έτσι κι Αυτό δεν βρίσκεται παρά μόνο στις ψυχές των αγίων,που έφθασαν στην τελειότητα.Όταν ο Λευί αξιώθηκε να Το λάβει,ευχαρίστησε πολύ τον Θεό λέγοντας:"Υμνώ σε,ο Θεός,ότι εχαρίσω μοι το πνεύμα,ο έδωκας τοις δούλοις σου".Παρόμοια όλοι οι άγιοι που Το δέχτηκαν,ευχαρίστησαν πολύ τον Θεό.

Το Αγ.Πνεύμα είναι ο πολύτιμος μαργαρίτης,τον οποίο αναφέρει το Ευαγγέλιο:"Ον ηγόρασεν ο πωλήσας πάντα τα υπάρχοντα αυτού"(πρβλ.Ματθ. ιγ' 45-46).Αυτός είναι ο θησαυρός "ο εν τω αγρώ κεκρυμμένος,ον ευρών άνθρωπος,εχάρη σφόδρα"(πρβλ. Ματθ. ιγ' 44).

Θα αποκαλύψει μεγάλα μυστήρια σ'όποιες ψυχές κατοικήσει.Θα γίνει σ'αυτές η νύκτα φωτεινή σαν την ημέρα.Αυτές είναι οι ενέργειες του Αγ.Πνεύματος.

Γνωρίζετε ότι δεν παραχωρείται πειρασμός στον άνθρωπο,αν δεν λάβει το Αγ.Πνεύμα.Όταν όμως Το λάβει,παραδίνεται στον διάβολο για να δοκιμασθεί.Ποιος τον παραδίνει;Το ίδιο το Πνεύμα του Θεού.Είναι αδύνατο στον διάβολο να πειράξει χριστιανό,εάν δεν του τον παραδώσει ο Θεός.

Όταν ο Κύριός μας βαπτίσθηκε,οδηγήθηκε από το Αγ.Πνεύμα στην έρημο για να δοκιμασθεί από τον διάβολο.Αλλά δεν νικήθηκε από αυτόν.Το Αγ.Πνεύμα προσθέτει χάρη στους αγίους μετά τους πειρασμούς και τους δυναμώνει περισσότερο.

Για όλα λοιπόν ας δοξάζουμε τον Θεό και ας Τον ευχαριστούμε,είτε για τις τιμές είτε για τις ατιμίες,γιατί μας έβγαλε από τη σκοτεινή περιοχή τους κακού και μας ανύψωσε στην αρχική δόξα.

Αββάς Αμμωνάς,εκδ. Ι.Μ.Παρακλήτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...