Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Νέο αρχηγό εξέλεξαν οι Ταλιμπάν

Μια εικόνα που υποτίθεται ότι δείχνει το νέο ηγέτη της Αφγανούς Ταλιμπάν Haibatullah Akhundzada

Οι Ταλιμπάν όρισαν τον  Haibatullah Akhundzada ως νέο ηγέτη τους, επιβεβαιώνοντας επίσημα ότι ο πρώην επικεφαλής τους μουλά Akhtar Μανσούρ σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. 
"Ο Haibatullah Akhundzada έχει διορισθεί ως ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν μετά από μια ομόφωνη συμφωνία στο Σούρα (Ανώτατο Συμβούλίο)," δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabihullah Mujahid την Τετάρτη.


Ο Haibatullah προηγουμένως υπηρέτησε ως αναπληρωτής για τον Μανσούρ και ήταν ένας πρώην επικεφαλής του "δικαστικού σώματος" των Ταλιμπάν."
Ο Sirajuddin Haqqani, αρχηγός ενός δικτύου υπεύθυνου για μια σειρά ισχυρών βομβιστικών επιθέσεων σε όλη την Καμπούλ τα τελευταία χρόνια, και ο μουλάς Mohammad Yaqoob, ο γιος του ιδρυτή μουλά Μοχάμαντ Ομάρ, ορίστηκαν επίσης υπαρχηγοί.
Στις 21 Μαΐου, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε  ότι είχε σκοτωθεί  ο Mansour σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους "σε μια απομακρυσμένη περιοχή της μεθοριακή ζώνης Αφγανιστάν-Πακιστάν."
Η είδηση ​​για το θάνατο του μουλά Μανσούρ ήρθε εν μέσω αναφορών ότι οι ομάδες που έχουν αποσχιστεί εντός των Ταλιμπάν αρνούνται να ορκιστούν πίστη σε αυτόν.
Υπήρξαν επίσης αυξανόμενες διαφορές μεταξύ των στοιχείων των Ταλιμπάν για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, με μερικούς να  υπόσχονται να πολεμήσουν για την εξουσία, αντί να λάβουν μέρος στις διαπραγματεύσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...