Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Ωδή σε ένα νεκρό γάτο

                  

Σήμερα,λίγο πριν ξεκινήσω για την λιτανεία της εικόνας της Μυρτιδιώτισσας ,έμαθα ότι μας "αποχαιρέτησε" ένας από τους γάτους που φροντίζω.Η αλήθεια είναι ότι αυτό ξεκίνησε με ιδιοτελή κριτήρια καθώς όταν πρωτοήρθαμε στο σπίτι τα ποντικάκια είχαν αποφασίσει να κάνουν την εξώπορτά μας τουαλέτα τους.Χρειάστηκε ένα μπολάκι,ένα σακουλάκι γατοτροφή και δύο μέρες για να μεταφέρουν αλλού το wc τους!



Μία από τις γάτες που ήρθαν τότε ήταν και ο Burpee(ναι,τον έβγαλα έτσι από την γνωστή άσκηση).Μακρύ τρίχωμα,έντονο βλέμμα και αριστοκρατική συμπεριφορά.Αυτός ο γάτος,λοιπόν ,ήταν το κάτι άλλο.Δεν έτρωγε ποτέ το φαϊ του αν δεν τον χάιδευα πρώτα,παραχωρούσε πάντα τη θέση του σε άλλα γατιά είτε για φαγητό είτε για ύπνο,ενώ έπαιρνε υπό την προστασία του αδέσποτα γατάκια.Αν δεν τον χάιδευα πρώτο και πιο πολύ από τις άλλες γάτες έκανε διήμερη αποχή από το φαγητό.Ήταν όμως πιστός ακόλουθος και δεν υπήρχε περίπτωση να βγούμε στην αυλή ή στον κήπο χωρίς να έρθει να κολλήσει το κεφάλι του πάνω μας!

Τέλος πάντων.Η ζωή των γατιών είναι δύσκολη όταν δεν έχουν σπίτι να μείνουν.Εδώ και δυο βδομάδες είχε σταματήσει να τρώει και είχε γίνει βαρύς στις κινήσεις του ενώ μας νιαούριζε παραπονιάρικα.Κάποια στιγμή εξαφανίστηκε και χθες τον βρήκε ο γείτονας μας,επίσης γατοπαλαβιάρηδες και οι γείτονες,και τον έθαψε.Ευτυχώς είχε προλάβει να ζευγαρώσει κι έτσι έχουμε τους απογόνους του να μας τον θυμίζουν.Αυτό το γατί μου έδινε μια καλή εικόνα για την ζωή στην προπτωτική κατάσταση.Οπότε ναι,του άξιζε μια Ωδή  σαν κι αυτή!


4 σχόλια:

  1. Παπά-Κώστα η παράνοια τής εποχής, οι γάτες καί τα σκυλιά νά αποκτούν "κοιμητήρια", --έχω ακούσει γιά ένα ή δύο στήν περιοχή τής Κερατέας πού δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, καί οι άνθρωποι στό αποτεφρωτήριο...!!
    Άλλο θέμα, αλλά η αγάπη σου όλα τά χωρεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως αν το καλοσκεφτείς δείχνει κάτι κι αυτό.Τα ζώα που τα αγαπούν οι ιδιοκτήτες τους,τα θάβουν σε νεκροταφείο.Κάποιοι άνθρωποι,αποφασίζοντας για τον εαυτό τους,διαλέγουν την αποτέφρωση.Μήπως δεν αγαπούν τον εαυτό τους πια;

      Εδώ πάντως δεν έχουμε κοιμητήριο ζώων.Τα θάβουμε για υγειονομικούς λόγους!Ή και οικολογικούς...

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς, όπως τα λες, Παπα-Κώστα. Όποιος αγαπά σέβεται τον νεκρό του. Στην δε περίπτωση των ιδιοκτητών κατοικιδίων, όπου η σχέση είναι διά βίου σχέση γονιού-μικρού παιδιού, ο αποχωρισμός είναι πάντα δυσκολώτερος, γι' αυτό και η ανάγκη της θύμησης, η επίκληση στη Μνημοσύνη εντονώτερη..
      Όσον αφορά τα κοιμητήρια, που ανέφερε ο φίλος παραπάνω, δεν είναι νέα υπόθεση. Ο Ιπποκράτης Σαβούρας, αν θυμάμαι καλά, ήδη από τη δεκαετία του '80, επηρρεασμένος απ' όσα είχε δει στην Αμερική, είχε ανοίξει το πρώτο στην ΑΘήνα. Οι ζωόφιλοι είναι ιδιαίτερη πάστα ανθρώπων, κοινώς οι τύποι που θα κάνουν το σ@#$ό τους παξιμάδι, θα στερηθούν τα αυτονόητα, προκειμένου να μην λείψει τίποτε στο μικράκι/στα μικράκια τους. Γι' αυτό και ο κτηνιατρικός κλάδος έχει ελάχιστα πληγεί από την κρίση και οι ταρίφες των θεραπόντων του έχουν παραμείνει σχεδόν αμείωτες, σε σχέση με τις αντίστοιχες των άλλων ιατρικών κλάδων.. Συνέπεια τούτου, φυσικά, είναι και η αναπόφευκτη δραστηριοποίηση στο χώρο δεκάδων αετονύχηδων που διαβλέπουν πεδίον δόξης λαμπρό..
      Να υποθέσω πως στην Αγία Πελαγία και, γενικώτερα, στα Κύθηρα η παρουσία των κτηνιάτρων είναι ισχνή, ε; :( :(
      Ο γατούλης ήταν γεράκος;
      (Το γεγονός πως τα γατιά, οποτεδήποτε πάσχουν, εξαφανίζονται, είναι ένας από τους λόγους που, πέραν της παιδιόθεν αδυναμίας μου σ' αυτά, μ' έκανε να τα θαυμάσω και να δώσω δίκιο στους αρχαίους Αιγυπτίους για τις τιμές που τους απέδιδαν. Ιδίως όταν συναισθάνονται το ζύγωμα της στερνής τους ώρας.. Γι' αυτό πολλάκις λέω στον εαυτό μου, οποτεδήποτε γογγύζει, αλλά και στους φίλους μου: "φέρσου σαν γάτα, φέρσου αξιοπρεπώς" Φέρσου, όπως είχε πει, κάποτε, ο Q στον James Bond: "Never let them see you bleeding"..)

      Διαγραφή
    3. Δεν ξέρω την ηλικία του.Όταν ήρθε και εγκαταστάθηκε ήταν ήδη ενήλικος γάτος!Αλλά ήταν πολύ ιδιαίτερος ο χαρακτήρας του.Έδινε τη θέση που του είχαμε φτιάξει σε άρρωστα γατιά ή άφηνε μικρά γατάκια να ζεσταίνονται δίπλα του.Άσε που είχε τη συνήθεια να ρεμβάζει ώρες ατελείωτες.
      Δεν το ήξερα ότι εξαφανίζονται όταν πάσχουν.Ενδιαφέρον.
      Δεν μπορώ να καταλάβω τον διαχωρισμό που κάνουν κάποιοι και λένε εγώ αγαπώ τα γατιά και όχι τα σκυλιά ή το αντίστροφο.Παρ'όλο που έχω σκύλο τρελαίνομαι και με γατιά,κουνάβια,σκαντζόχοιρους,νυχτερίδες,χελιδόνια,καβούρια,σκαθάρια και ό,τι άλλο έχει ζωή.
      Μία κτηνίατρος υπάρχει,στην άλλη άκρη του νησιού.
      Και υπάρχει και μία Ολλανδέζα η οποία έκανε φιλοζωικό σύλλογο(ουσιαστικά μόνη της τρέχει)και παλεύει για τις αδέσποτες γάτες.Στην τουριστική περίοδο χάνουμε πολλές από αυτοκίνητα και φόλες.

      Διαγραφή

Κυριακή Ζ Λουκά

 Εκείνο τον καιρό, πλησίασε τον Ιησού ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Ιάειρο και ήταν άρχοντας της συναγωγής. Αυτός έπεσε στα πόδια του Ιησού κ...