Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Η προοπτική Κόρμπυν τρομάζει τον Μπλερ.Ε,τότε,καλός θα 'ναι!

Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ © AFP

Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ λέει ότι θα ήταν ένα "πολύ επικίνδυνο πείραμα» για τη Βρετανία να δώσει περαιτέρω εξουσία στον ηγέτη των Εργατικών Jeremy Corbyn.
Ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών, δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ότι λαϊκιστές πολιτικοί ήταν ανησυχητικοί και θα ήταν επικίνδυνο να τους δοθεί η  ευκαιρία να σχηματίσουν κυβέρνηση.


Ο Μπλερ απέρριψε την ιδέα ότι η νίκη του Corbyn το 2015 στις εκλογές για  την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος ήταν μια άμεση απόρριψη του και των πολιτικών του.
"Νομίζω ότι είναι ένα αποτέλεσμα του τρόπου που λειτουργεί ο κόσμος στις μέρες μας. Αλλά είναι μια μεγάλη πρόκληση για το κέντρο ... Θα ήταν ένα πολύ επικίνδυνο πείραμα για μια μεγάλη δυτική χώρα να πιαστεί σε αυτό το είδος της λαϊκιστικής πολιτικής λήψης αποφάσεων, αριστερά ή δεξιά ", δήλωσε ο Μπλερ.
«Πιστεύω ότι το κέντρο θα πρέπει να εργαστεί για το πώς να ανακάμψει ...να  ξαναπάρει την δύναμή του και να ξαναπάρει την πρωτοβουλία στην πολιτική συζήτηση, επειδή ... αυτοί οι τύποι δεν παρέχουν απαντήσεις, ούτε για την οικονομία, ούτε για την εξωτερική πολιτική ", πρόσθεσε.
Ο ηγέτης του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος Jeremy Corbyn (δεξιά) και ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ © AFP
Οι Corbyn και Μπλερ ανήκουν σε διαφορετικά φάσματα του Εργατικού Κόμματος , με τον πρώην πρωθυπουργό να στέκεται στην άκρα δεξιά πτέρυγα του κόμματος και ο Corbyn στην άκρα αριστερά.
Ο Μπλερ ήταν ηγέτης των Εργατικών την περίοδο 1994-2007 και πρωθυπουργός για 10 από αυτά τα χρόνια.Οι πολιτικές του της εισβολής στο Ιράκ και της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς τον έκανε μια αντιπαθή προσωπικότητα  μεταξύ των μελών του κόμματος και βοήθησε να εξηγηθεί η νίκη του Corbyn πέρυσι.
Ο Μπλερ αρνήθηκε να υποστηρίξει τον Corbyn στην κούρσα ηγεσίας, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές του θα ήταν λάθος για το Ηνωμένο Βασίλειο. Είπε το περασμένο καλοκαίρι ότι όσοι σκέφτονται να ψηφίζουν γιτον α Corbyn επειδή οι καρδιές τους ήταν μαζί του θα πρέπει να "κάνουν  μεταμόσχευση."
Η έρευνα για το Ιράκ
Στη συνέντευξη, ο Μπλερ είπε ότι δεν θα κάνει σχόλια σχετικά με την επικείμενη έκθεση της έρευνας Chilcot για τον πόλεμο του Ιράκ. Ο ίδιος, όμως, είπε ότι αισθάνθηκε κάποια ταπεινότητα όταν σκέφτεται τις αποφάσεις του.
"Προσπαθούσα να ασχοληθώ με αυτό στον απόηχο της 9/11 και ήταν πολύ σκληρό, ήταν πολύ δύσκολο. Νομίζω ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε και την ταπεινότητα, στη συνέχεια, για την επόμενη φάση της χάραξης πολιτικής, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε και πραγματικά να μάθουμε τα μαθήματα ολόκληρης της περιόδου από την εποχή εκείνη », είπε.
Η έκθεση θα δημοσιευθεί στις 6 Ιουλίου, μετά από επτά χρόνια ανάλυσης στοιχείαων για το πώς η βρετανική κυβέρνηση έδρασε πριν από την εισβολή στο Ιράκ και κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Ο Μπλερ είπε στους Βρετανούς βουλευτές πριν από την εισβολή στο Ιράκ ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών έδειξε ότι ο  πρώην ιρακινός δικτάτορας  Σαντάμ Χουσεΐν  είχε "ενεργά", "αυξανόμενα" και "λειτουργικά" πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα. Τα όπλα μαζικής καταστροφής (WMD) ήταν η βάση για την έναρξη του πολέμου.
Το 2004, ωστόσο, μια έκθεση των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο Σαντάμ  Χουσεΐν είχε καταστρέψει τα  τελευταία του όπλα μαζικής καταστροφής πριν από μια δεκαετία και δεν είχε την ικανότητα να φτιάξει νέα.
Ο Corbyn φέρεται να ετοιμάζεται να καλέσει για μια έρευνα σχετικά  με την διάπραξη  εγκλημάτων πολέμου από τον Μπλερ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...