Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Ο διάλογος με τη Σαμαρείτιδα

 

  Ένας από τους σημαντικότερους διαλόγους που βρίσκει κανείς στις Ευαγγελικές περικοπές είναι σίγουρα ο διάλογος του Χριστού με την Σαμαρείτιδα.Πολλά τα μηνύματα και τα μαθήματα που βρίσκονται στο ανάγνωσμα αυτής της Κυριακής.
   Ο Ιησούς,λοιπόν,ξεκινά τη συζήτηση με μια Σαμαρείτιδα,μια γυναίκα δηλαδή που ανήκει σε μια αιρετική θρησκευτική ομάδα.Και ανοίγει την κουβέντα ζητώντας νερό.Αυτός που είναι το νερό που ξεδιψά για πάντα τους ανθρώπους,παρακαλά μια αιρετική για νερό.


Ταπεινώνει τον εαυτό Του για να πλησιάσει τον άνθρωπο.Σε όλη Του τη διδασκαλία και τη ζωή αυτό τονίζει ο Χριστός.Την αξία της ταπεινότητας.Να μην ζητάμε την πρώτη θέση ανάμεσα στους άλλους,να μην ζητάμε να μας υπηρετούν αλλά να υπηρετούμε,να βοηθάμε.Κι όμως,αυτό το μάθημα είναι αυτό που δεχόμαστε δυσκολότερα από κάθε άλλο.
  Στη συνέχεια της ζητά να φωνάξει τον άντρα της,περιμένοντας την σιγά σιγά να του αποκαλύψει την άστατη ζωή της,την γεμάτη αμαρτίες.Δεν θέλει όμως γενικόλογα.Θέλει να παραδεχτούμε την κάθε μυστική πληγή μας και να Του ζητήσουμε να μας θεραπεύσει.Αυτή είναι η αλλαγή που φέρνει ο Χριστός στον κόσμο.Δεν επιθυμεί μια εξωτερική,ιδεολογική αλλαγή.Αυτή θα είναι εφήμερη και απλά θα αλλάξει αυτούς που νέμονται την εξουσία.Μόνο μέσα από την προσωπική και βαθιά αλλαγή του καθενός μας θα μπορέσουμε να φτάσουμε στην ριζική αλλαγή αυτού του κόσμου.
  Έρχεται και ήρθε η ώρα που ο Θεός θα λατρεύεται πνευματικά και αληθινά και όχι τυπικά.Αυτή την απάντηση δίνει στην ερώτηση της γυναίκας για το πού πρέπει να λατρεύεται ο Θεός,στην Ιερουσαλήμ ή στο Όρος Γαριζίν που Τον λατρεύουν οι Σαμαρείτες.Πώς γίνεται η ώρα αυτή να έρχεται αλλά και να ήρθε;Η ώρα αυτή ήρθε από τη στιγμή που ο Θεός απευθύνεται στον κάθε άνθρωπο.Και απευθύνεται ως πνεύμα στον χώρο του καθενός,στη καθημερινή του ζωή,μέσα του.Αλλά έρχεται,δηλαδή δεν ήρθε ακόμη γιατί δεν Τον πιστεύουν όλοι οι άνθρωποι,ακόμα και αυτοί που δηλώνουν χριστιανοί,είναι διαιρεμένοι.Ο Χριστός δεν το προσπερνά αυτό.Δεν θεωρεί το ίδιο τους Σαμαρείτες με τους Ιουδαίους.Αυτό ισχύει και σήμερα.Δεν είμαστε ίδιοι οι Ορθόδοξοι με τις άλλες χριστιανικές ομολογίες.
 Η αποστολή μας σε αυτόν τον κόσμο αυτή είναι.Να πλησιάσουμε τους άλλους,όχι από θέση δασκάλου αλλά με ταπεινότητα και αγάπη,να ζητήσουμε από τον Χριστό να θεραπεύσει τις πληγές μας και να μας βοηθήσει να αλλάξουμε με τη μετάνοια και την Εξομολόγηση,να δώσουμε τη μαρτυρία στον κόσμο για τη λατρεία του πραγματικού Θεού.Να δείξουμε σε όλους ότι ο Χριστός και η Εκκλησία του είναι το νερό από το οποίο όποιος πιει δεν θα ξαναδιψάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...