Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Οι σύγχρονοι Βαράγγοι-Νορβηγοί πολεμούν με τους Κούρδους Peshmerga

Τα μέλη των κουρδικών δυνάμεων πεσμεργκά συγκεντρωθούν στην πόλη της Sinjar, Ιράκ.  αρχείο φωτογραφιών


Την περασμένη εβδομάδα, η Νορβηγία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να ενισχύσει την υποστήριξή της προς την υπό αμερικανική ηγεσία διεθνή επιχείρηση εναντίον του Daesh, η οποία στο παρελθόν δέχθηκε επικρίσεις για το ότι είναι  παθητική, μονόπλευρη και με στόχο την εκδίωξη του προέδρου Μπασάρ Άσαντ μάλλον παρά την πραγματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ωστόσο, μια σειρά Νορβηγών έχουν αποφασίσει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Dagbladet , ένας αριθμός Νορβηγών (και εθνοτικά Νορβηγοί και Νορβηγοί με  Κουρδική καταγωγή) έχουν ενταχθεί στην κουρδική πολιτοφυλακή Peshmerga μέχρι τώρα.
Ένας από αυτούς είναι ο "Mike", ο οποίος είχε εκπαιδευτεί για να είναι ένας επίλεκτος στρατιώτης στο Τάγμα Telemark στη Νορβηγία. Τώρα,ο "Mike" μάχεται στο βόρειο Ιράκ, παράλληλα με πολλούς άλλους Νορβηγούς συναδέλφους, που αντιμετωπίζουν απελπισμένους τρομοκράτες του  Daesh με βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και αιφνιδιαστικές επιθέσεις.
Ο "Mike"  στρατοπεδεύει στο Duhok βόρεια της κατεχόμενης από το  Daesh ιρακινής μητρόπολης της Μοσούλης (η οποία το 2008 είχε πληθυσμό 1,8 εκατομμύρια κατοίκους και ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ).Ο "Mike" είναι μέρος της Duhok,αντιτρομοκρατικής Μονάδας, όπου τοπικοί εθελοντές πολεμούν υπό την ηγεσία του Κούρδου Στρατηγού Wahid Kolve.
Κατά δική του ομολογία, ο "Mike" πήρε μέρος στην απελευθέρωση από τους  Peshmerga της πόλης των Yezidi ,Sinjar το περασμένο έτος, το οποίο παλαιότερα τρομοκρατούνταν από το Daesh.Ο "Mike" είπε επίσης στη Dagbladet ότι οι τρομοκράτες κάνουν συχνή χρήση χημικών όπλων και κατά των SEALs του Ναυτικού των ΗΠΑ και των Peshmerga.
Ο Διοικητής  Per Christian Gundersen του ομίλου ΜΜΕ της Ακαδημίας Εθνικής Άμυνας , δεν θεωρεί έκπληξη το γεγονός ότι το πιεσμένο Daesh προσπαθεί να αντεπιτεθεί.
"Το Daesh είναι σε κάμψη. Στην περίπτωση αυτή, επιχειρεί μια αντεπίθεση, δεν είναι αφύσικο", δήλωσε ο Διοικητής Gundersen.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Daesh είναι σε άμυνα, τόσο στη Συρία όσι και στο Ιράκ. Η τρομοκρατική οργάνωση αγωνίζεται τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά, σημείωσε ο Gundersen.
"Είναι μόνο θέμα χρόνου πριν το Daesh χάσει τον έλεγχο των δύο μεγάλων πόλεων της Raqqa στη Συρία και της Μοσούλης στο Ιράκ», είπε, αναφέροντας τις απώλειες που υπέστησε το  Daesh στο Κομπανί  από τις κουρδικές δυνάμεις.
Οι Κούρδοι Peshmerga, με έδρα το Ερμπίλ και έχοντας  μέχρι 200.000 μέλη, θεωρείται ότι είναι η πιο αποτελεσματική επίγεια δύναμη καταπολέμησης του Daesh, και έχουν καταφέρει να πάρουν πίσω σημαντικές εκτάσεις  εδάφους στο βόρειο Ιράκ, οι οποίες κάποτε ελέγχονταν από τους τρομοκράτες .


Read more: http://sputniknews.com/europe/20160509/1039309318/norway-daesh-peshmerga.html#ixzz48AAYFjnJ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...