Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Νόαμ Τσόμσκι:κοντά σε πυρηνικό πόλεμο ΗΠΑ-Ρωσία

Κορυφαίος Αμερικανός πολιτικός αναλυτής και φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι

Ο κορυφαίος Αμερικανός πολιτικός αναλυτής και φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι λέει ότι η αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν πυρηνικό πόλεμο που θα μπορούσε να προκαλέσει το τέλος της ανθρωπότητας.
Σε μια συνέντευξη με το Democracy Now! που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο Τσόμσκι προειδοποίησε ότι το πρόσφατο κύμα των «παρ 'ολίγον συγκρούσεων» μεταξύ των δυνάμεων της Ρωσίας και των ΗΠΑ εξαιτίας της αναπτυσσόμενης Δυτικής στρατιωτικής συγκέντρωσης στα ρωσικά σύνορα μπορεί να επιφέρει πυρηνικό όλεθρο.  


"Οι ΗΠΑ έχουν μόλις αυξήσει κατακόρυφα,έχουν τετραπλασιάσει τις στρατιωτικές δαπάνες από την πλευρά τους. Οι Ρώσοι κάνουν κάτι παρόμοιο. Υπάρχουν συνεχείς σχεδόν συγκρούσεις, αεροσκάφη που έρχονται κοντά σε σύγκρουση το ένα με το άλλο. Ένα ρωσικό τζετ ένα δυο μήνες πριν σχεδόν χτύπησε ένα δανικό εμπορικό αεροσκάφος.Τα αμερικανικά στρατεύματα εκτελούν ασκήσεις στην πραγματικότητα για τα ρωσικά σύνορα. Η απειλή κλιμακώνεται και είναι πολύ σοβαρή", πρόσθεσε ο Τσόμσκι.
Αλεξιπτωτιστές των ΗΠΑ της 25ης Ταξιαρχίας Πεζικού ομάδας μάχης της 4ης Στρατιάς (Airborne), μέρος της ΝΑΤΟϊκής αποστολής σε άλμα με αλεξίπτωτο στο Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης κοντά στο χωριό Ramjan, 27 Μαΐου 2015. (AFP φωτογραφία)
Η Ρωσία δεν βλέπει ευνοϊκά την αυξανόμενη ανάπτυξη από το ΝΑΤΟ πυραύλων και πυρηνικών όπλων κοντά στα σύνορά της.
Φαινομενικά εξοργισμένος από τις ΗΠΑ και την κίνηση του ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσουν τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε να εξουδετερώσει οποιεσδήποτε απειλές από τον Οργανισμό εναντίον της ασφάλειας της χώρας του.
Οι εντάσεις μεταξύ των ρωσικών και αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων αυξήθηκαν τον Απρίλιο, αφού δύο ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη Sukhoi Su-24  εκτέλεσαν πολλαπλή προσομοιωμένη επίθεση περνά πάνω από το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ Donald Cook στα ανοικτά των ακτών της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα.
Λίγες μέρες αργότερα, ένα Ρώσικο υπερηχητικό MiG-31 αεροσκάφος αναχαίτισε ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος Ρ-8 του Ναυτικού των ΗΠΑ στη Ρωσική Άπω Ανατολή, πετώντας μερικά πόδια μακριά  του.
Ένα ρωσικό Su-24 τζετ εκτελεί μια "προσομοίωση επίθεσης" πάνω από το  το USS Donald Cook στη Βαλτική Θάλασσα.
Ο Τσόμσκι είπε ότι οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον έχουν θέσει τον κόσμο στα πρόθυρα της "εξάλειψης των ειδών."
Είπε ότι το συμβολικό Doomsday Clock του Δελτίου των Ατομικών επιστημόνων, το οποίο αναπαριστά μια αντίστροφη μέτρηση για πιθανή παγκόσμια καταστροφή, κινείται πιο κοντά στα μεσάνυχτα, με την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου.
Ιδρύοντάς το το 1947, οι ιδρυτές του ρολογιού, που αποτελούνται από 18 νομπελίστες, είπαν ότι το ρολόι σταμάτησε στα τρία λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, λόγω της "ανεξέλεγκτης κλιματικής αλλαγής, του παγκόσμιου εκσυγχρονισμού των πυρηνικών όπλων, και των υπερμεγεθών οπλοστασίων  πυρηνικών όπλων. "
Αυτή η ρύθμιση διατηρήθηκε τον Ιανουάριο του 2016.
Ένα stealth βομβαρδιστικό Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ B-2 ρίχνει μια αδρανή βόμβα B61-11 σε μια άσκηση το 2011.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Αμερικανών Επιστημόνων, μια οργάνωση που αξιολογεί τα αποθέματα πυρηνικών όπλων, το 2013, η Ρωσία είχε περίπου 8.500 συνολικές πυρηνικές κεφαλές, 1.800 από αυτές στρατηγικά επιχειρησιακές, σε σύγκριση με το εκτιμώμενο συνολικό  των 7.700 πυρηνικών κεφαλών της Αμερικής εκ των οποίων 1.950 κρίθηκαν λειτουργικές.
Ο Τσόμσκι είπε ότι εκτός από τη διάδοση των πυρηνικών, η αλλαγή του κλίματος θέτει επίσης μια σοβαρή απειλή για την ανθρωπότητα.
«Η απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πολύ σοβαρή. Κάθε φορά που κάποιος διαβάζει ένα περιοδικό επιστήμης, υπάρχει μια ακόμη πιο ανησυχητική ανακάλυψη ", προειδοποίησε.
Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, μια άλλη απειλή
ΗΠΑ Ρεπουμπλικάνος προεδρικός υποψήφιος Donald Trump (L) και η Δημοκρατική προεδρική πρωτοπόρος Χίλαρι Κλίντον
Ο Τσόμσκι μιλώντας επίσης σχετικά με τη συνεχιζόμενη κούρσα για τοις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016, είπε ότι η απειλή της διάδοσης των πυρηνικών όπλων και της κλιματικής αλλαγής επηρεάζονται άμεσα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Νοεμβρίου και ακόμη αγνοούνται στις συζητήσεις.
"Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, εκτός από αυτές τις δύο τεράστιες απειλές, έχουμε και  μία εκλογή-η εκλογικής υπερβολή της τετραετίας συμβαίνει αυτή τη στιγμή, φυσικά. Και είναι αρκετά αξιοσημείωτο πώς οι χειρότερες απειλές που το ανθρώπινο είδος έχει αντιμετωπίσει ποτέ, οι πιο σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να κάνει-και σύντομα-είναι σχεδόν απούσες από τις συζητήσεις και τις αντιπαραθέσεις, "εξήγησε.
Ο Τσόμσκι κατέστησε γνωστό ότι υποστηρίζει τον Δημοκρατικό προεδρικό υποψήφιο Bernie Sanders, αλλά είναι πρόθυμος να στηρίξει την  πιθανή δημοκρατική υποψήφιο Χίλαρι Κλίντον κατά του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου Donald Trump.
Τον Μάρτιο, ο Τσόμσκι προειδοποίησε ότι ο Trump αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα αν "εννοεί αυτά που λέει."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...