Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Το Ιράν μποϊκοτάρει το φετινό Χατζ-Νέα ένταση με Σαουδική Αραβία

Μουσουλμανικό προσκυνητής βόλτες μέσα στην περιοχή όπου πτώματα συγκεντρώθηκαν μετά από μια άτακτη φυγή κατά τη διάρκεια του ετήσιου προσκυνήματος Χατζ, στη Μίνα, τη Σαουδική Αραβία.  (Αρχείο)


Ο σύμβουλος διεθνούς γεωπολιτικής και συγγραφέας του βιβλίου «Σαουδική Αραβία και Ιράν: Φίλοι ή Εχθροί», Banafsheh Keynoush, δήλωσε στο Radio Sputnik ότι μια παρατεταμένη περίοδος εντάσεων και διαφωνιών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν μπορεί να αρχίσει τώρα αφού το Ιράν έχει αποφασίσει να μποϊκοτάρει το φετινό Χατζ στη Μέκκα.



Σύμφωνα με τον Keynoush,το  Χατζ - ετήσιο μουσουλμανικό προσκύνημα στις ιερές πόλεις της Μέκκας και της Μεδίνας στη Σαουδική Αραβία - είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τις δύο χώρες. Δεδομένου ότι το Ιράν είναι μια ισλαμική δημοκρατία, θα πρέπει να εγγυάται το πέρασμα του Χατζ στους Ιρανούς πολίτες. Για τη Σαουδική Αραβία, είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί το Χατζ για όλους τους μουσουλμάνους, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους ή της εθνοτικής τους καταγωγής.
Ωστόσο, φέτος, ο αριθμός των πολιτών στο Ιράν που υπέγραψε για να πάει για το Χατζ μειώθηκε δραματικά από πάνω από 70.000 σε λιγότερο από 17.000. Πέρυσι, το Σεπτέμβριο, περισσότερα από 2.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 460 Ιρανών, σκοτώθηκαν στον πιο θανατηφόρο ομαδικό πανικό  στην ιστορία του Χατζ στη γειτονιά Μίνα της Μέκκας.
Εκτός από το τραγικό συμβάν, το Ριάντ διέκοψε διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, όταν έγινε εισβολή  στη  πρεσβεία της στη Τεχεράνη τον Ιανουάριο κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης ενός Σιίτη  κληρικού από τη Σ.Αραβία.Ο  Ιρανός Υπουργός Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης, Αλί Jannati, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι το Ιράν δεν θα συμμετάσχει στο Χατζ διότι η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε να δεχθεί τους όρους που θα εγγυώνται την «διατήρηση της αξιοπρέπειας των Ιρανών προσκυνητών στη διάρκεια του Χατζ του τρέχοντος έτους ».
"Στη φετινή συμφωνία για το  Χατζ με τους Σαουδάραβες, για να εξασφαλίσουν ένα επίπεδο ασφάλειας για τους προσκυνητές κάτι που οι Σαουδάραβες παραδοσιακά ποτέ δεν είχε νιώσει την ανάγκη να υπογράψουν ο Σαουδάραβας  υπουργός για το Χατζ έδωσε προφορικές διαβεβαιώσεις  στους Ιρανούς ότι θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια αυτή." εξήγησε ο Keynoush .
"Αλλά αν  υπέγραφε  κάτι τέτοιο θα σήμαινε να υποβάλλει  το βασίλειο σε ένα επίπεδο ελέγχου που θα ήταν δύσκολο να πετύχει , δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία σύντομα θα φιλοξενεί περίπου  δέκα εκατομμύρια προσκυνητές από όλο τον κόσμο. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτές οι διαφωνίες οδληγησαν τους  Ιρανούς  στο συμπέρασμα ότι θα ήταν επικίνδυνο και παρακινδυνευμένο να στείλουν προσκυνητές στο Hajj φέτος. "
Σύμφωνα με τον Keynoush, αν και  οι Σαουδάραβες κερδίζουν πολλά χρήματα κατά τη διάρκεια του Χατζ και παρά το γεγονός ότι οι Ιρανοί προσκυνητές είναι  γνωστό ότι είναι από τους πιο γενναιόδωρους, το ιρανικό μποϊκοτάζ δεν θα επηρεάσει το Βασίλειο οικονομικά. Στο κάτω κάτω, πρόκειται χάσουν περίπου 17.000 άτομα από τα εκατομμύρια που αναμένονται.  
Η κατάσταση θυμίζει ένα περιστατικό του 1987, όταν περίπου 400 Ιρανοί έχασαν τη ζωή τους από τις Σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας, αφού οργάνωσαν αντι-Σαουδαραβικές διαδηλώσεις στη Μέκκα,εξήγησε ο  Keynoush .Οι Ιρανοί δεν πήγαν για το Χατζ για τρία χρόνια, λόγω της σύγκρουσης, και υπάρχει τεράστια πιθανότητα για την επανάληψη της ιστορίας.
«Αν κοιτάξουμε την ιστορία του Χατζ, πάντα φαίνεται να είναι η τελευταία σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι στις Σαουδο-ιρανικές σχέσεις», κατέληξε ο Keynoush.


Read more: http://sputniknews.com/world/20160530/1040458172/hajj-saudi-iran.html#ixzz4A7NDfzfR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...