Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Ο "Τιμωρός"Rodrigo Duterte,νέος πρόεδρος των Φιλιππίνων-Νόμος και τάξη το σύνθημά του

Φιλιππίνες Προεδρικό πρωτοπόρος και Davao City Δήμαρχος χειρονομίες Rodrigo Duterte όπως ο ίδιος συνέντευξη με δημοσιογράφους σε ξενοδοχείο της Davao City στο νότιο νησί Μιντανάο στις 9 Μαΐου, 2016. (AFP φωτογραφία)
Ο προεδρικός υποψήφιος των Φιλιππίνων γερουσιαστής Γκρέις Πόε παραδέχθηκε την ήττα από τον αμφιλεγόμενο Δήμαρχο Rodrigo Duterte αφού τα πρώτα αποτελέσματα τον  έδειξαν πίσω από τον Duterte με  μεγάλο ποσοστό.

Ο Πόε παραδέχθηκε την ήττα από τον Duterte αφού τα ανεπίσημα αποτελέσματα έδειξαν ότι  ο σκληρός δήμαρχος είχε κερδίσει ένα μεγάλο κομμάτι των ψήφων.




"Συγχαίρω τον Δήμαρχο Duterte," δήλωσε ο Πόε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου  στη Μανίλα,  προσθέτοντας, ότι «είναι σαφώς ο κορυφαίος υποψήφιος στη συνεχιζόμενη καταμέτρηση και έχει επιλεγεί από ένα πλήθος του λαού μας».

"Κάνω στην άκρη, σέβομαι τα αποτελέσματα", πρόσθεσε, σημειώνοντας, "ο Duterte έχει εντολή. Ας του δώσουμε μια ευκαιρία."

Όλα αυτά   καθώς ο Poe, ένας δημοφιλής γερουσιαστής ο οποίος προηγείτο   σε δημοσκοπήσεις σε προηγούμενα στάδια της προεκλογικής εκστρατείας, ακολουθούσε τον Duterte με  σημαντικό ποσοστό κατά την καταμέτρηση των ψήφων από τα μεσάνυχτα (0400 GMT).  

Στα  ανεπίσημα αποτελέσματα από το 79 τοις εκατό του συνόλου των ψήφων, ο Duterte έχει 14 εκατομμύρια ψήφους, ακολουθούμενος από τον Manuel Roxas, με σχεδόν 8.400.000 και τον Poe στη τρίτη θέση με 7,9 εκατ.



Τη Δευτέρα,οι κάλπες για τις  γενικές  εκλογές άνοιξαν στις Φιλιππίνες εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας εξαιτίας του φόβου της βίας.  Πάνω από 100.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί για τη φύλαξη των καλπών τη Δευτέρα οι οποίες θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας, αντιπρόεδρο, γερουσιαστές και περίπου 18.000 τοπικούς αξιωματούχους.

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης δύο μόλις ώρες μετά το άνοιγμα των καλπών στην πόλη του Ροζάριο, νότια της πρωτεύουσας Μανίλα.

Ο Duterte, 71, είχε επικεντρώσει την εκστρατεία του στο  νόμο και την τάξη, ενώ υποσχόταν να σφάζει τους εγκληματίες μετά την εκλογή του, όπως ο ίδιος φέρεται να έκανε κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας του στο Νταβάο στις νότιες Φιλιππίνες. 

Προεκλογικές δημοσκοπήσεις του είχαν δώσει ένα προβάδισμα 10 βαθμών έναντι των αντιπάλων του, ενώ πρόσφατες έρευνες του τον δείχνουν  με 33 τοις εκατό των ψήφων σε ένα σύστημα όπου οι υποψήφιοι δεν απαιτείται να έχουν πλειοψηφία για να κερδίσουν, αλλά τις περισσότερες ψήφους.   

Ο Duterte, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως δήμαρχος του Νταβάο για πάνω από 22 χρόνια, έχει υποσχεθεί να εξαλείψει το έγκλημα κατά τους πρώτους έξι μήνες της προεδρίας του, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς πως καταφεύγει σε μυριάδες εκτελέσεις  για να διατηρήσει την τάξη.

Με το παρατσούκλι "ο τιμωρός", ο Duterte έχει επικριθεί με σφοδρότητα από ομάδες δικαιωμάτων για τη χορήγηση αδειών σε αυτόκλητους φύλακες να δολοφονήσουν εκατοντάδες υπόπτων στην περιοχή του.

Εξελέγη δήμαρχος για επτά φορές στο Νταβάο, όπου είναι γνωστός για τις μετακινήσεις του με τη μοτοσικλέτα του. Ο Duterte ανέβασε σύμφωνα με πληροφορίες το κύρος της πόλης από καταφύγιο για εγκληματίες σε μία από τις ασφαλέστερες πόλεις των Φιλιππίνων από τότε που εξελέγη για πρώτη φορά το 1994.



Η Human Rights Watch δημοσίευσε μια έκθεση το 2009, καλώντας τις Φιλιππίνες να διαλύσουν τις  πολύ καλά οργανωμένες συμμορίες επαγρύπνησης τους, οι οποίες, ισχυρίστηκε,ότι είχαν άμεσες σχέσεις με την κυβέρνηση και την αστυνομία.

Τα θύματα των συμμοριών, κυρίως μικρο-εγκληματίες και παιδιά του δρόμου, συνήθως γίνονταν στόχος από από άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες φορώντας καπελάκια του μπέιζμπολ, σημείωνε η έκθεση.

Παρά την άρνηση των συνδέσεων με τα τάγματα θανάτου,ο  Duterte έχει προειδοποιήσει ότι οι εγκληματίες ήταν "νόμιμοι στόχοι δολοφονίας." 

Η αμφιλεγόμενη φιγούρα έχει περιγραφεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σαν ο Donald Trump της ασιατικής χώρας.

presstv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...