Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Οι Αιθίοπες διαδήλωσαν για την προστασία της Εκκλησίας τους

Demonstration-Ethiopian-Orthodox-Church
https://www.ezega.com/News/NewsDetails/7245/Demonstrators-Denounce-Government-for-Failing-to-Protect-the-Ethiopian-Orthodox-Church


Σε ένδειξη μιας δυνητικά εκρηκτικής κατάστασης, δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων βγήκαν στους δρόμους σε αρκετές πόλεις της Αιθιοπίας αυτό το Σαββατοκύριακο για να καταγγείλουν όπως λένε πως απέτυχε η κυβέρνηση να προστατέψει τις ορθόδοξες Εκκλησίες της Αιθιοπίας. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Gondar, Deberetabor, Dessie, Woreta, Estie, Mekaneeyesus και Nifas Mewicha στη βόρεια Αιθιοπία, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση της Αιθιοπίας ότι δεν έκανε τίποτα όταν επιτέθηκαν σε εκκλησίες σε διάφορα μέρη.

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να προστατεύσει τα συνταγματικά δικαιώματα των ορθόδοξων εκκλησιών της Αιθιοπίας και να υπερασπιστεί τους πιστούς από επιθέσεις ενόπλων ομάδων σε διάφορα μέρη της χώρας.

Οι διαδηλώσεις της Κυριακής πραγματοποιήθηκαν χωρίς τη γνώση και την άδεια της κυβέρνησης και σε αντίθεση με την ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής της ορθόδοξης εκκλησίας της Αιθιοπίας για αναβολή της διαδήλωσης.


"Η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια και κωφεύει σε επανειλημμένες επιθέσεις στις εκκλησίες μας, μερικές από τις οποίες έχουν καεί και οι περιουσίες τους λεηλατήθηκαν και ιερείς δολοφονήθηκαν από ένοπλες ομάδες", δήλωσαν οι διαδηλωτές

Οι διαδηλωτές έχουν καλέσει την κυβέρνηση να θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο για τη διαφύλαξη των ορθόδοξων εκκλησιών της Αιθιοπίας από μελλοντικές επιθέσεις.

Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές στην πόλη Dessie, ο διαχειριστής των εκκλησιών του South Wello Abune Atnatios δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα είναι ένας από τους κύριους ωφελημένους εάν είναι πρόθυμη να ακούσει τις φωνές μας». Ζήτησε ισχυρότερη ενότητα μεταξύ των πιστών της εκκλησίας για να υπερασπιστούν την εκκλησία από τους δράστες που εργάζονται για να διαλύσουν τις ορθόδοξες Εκκλησίες της Αιθιοπίας.

Περισσότερες από 30 εκκλησίες έχουν καεί σε διάφορα μέρη της χώρας από τότε που ο πρωθυπουργός Abiy Ahmed ήρθε στην εξουσία τον Απρίλιο του 2018. Η πλειοψηφία των εκκλησιών πυρπολήθηκε στη Jigjiga, την πρωτεύουσα της περιφέρειας της Σομαλίας(σημ. να μην συγχέεται με τη χώρα).

Παρόμοιες διαδηλώσεις θα γίνουν εάν η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μας, προειδοποίησε ο διαχειριστής.

Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι οι πιστοί της εκκλησίας έχουν επίσης υποβληθεί σε αναγκαστική μετατόπιση και αυξανόμενη πίεση.

Ο διαχειριστής των εκκλησιών του South Gondar Mihertu Molla δήλωσε ότι μαζικές προσευχές  θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019.

Παρόμοιες διαδηλώσεις αναμένεται να διοργανωθούν την επόμενη εβδομάδα σε άλλες περιοχές της χώρας, αλλά η επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την οργάνωση των διαδηλώσεων δήλωσε ότι συζητά με τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές σχετικά με τρόπους πρόληψης πιθανών επιθέσεων και προσαγωγής των δραστών στη δικαιοσύνη.

Εκατοντάδες πιστοί της εκκλησίας πραγματοποίησαν παρόμοιες διαδηλώσεις στις εκκλησίες Lideta και Saint Michael στην πρωτεύουσα Addis Abeba.

Οι διαδηλώσεις διεξάγονται εν μέσω προειδοποιήσεων μελών της συνόδου των Αιθιοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών σχετικά με την ίδρυση μιας εθνοτικής εκκλησιαστικής διοίκησης Oromo ανεξάρτητης από την κύρια σύνοδο. Η διαμάχη προέκυψε όταν μια φράξια με επικεφαλής τον Kesis Belay Mekonnen , ο οποίος επίσης λέγεται ότι είναι πολιτικός και μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος Ορόμο , και  συναδέλφους του επέμειναν ότι θα συνεχίσουν τα σχέδιά τους για να σχηματίσουν μια  δομή  εθνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ορόμο μόνοι τους. Η Ιερά Σύνοδος έκτοτε καθαίρεσε την ομάδα-αποστάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυσκολίες

  Οι κουβέντες για το σχέδιο και τη δικαιοσύνη του Θεού δυσκολεύονται κάθε φορά που κάποιοι γονείς θάβουν το ανήλικο ή νεαρό παιδί τους. Μα ...