Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Πέρασαν 26 χρόνια από την πτώση του Sukhumi

26 years passed since fall of Sukhumi
https://www.interpressnews.ge/en/article/103970-26-years-passed-since-fall-of-sukhumi

Έχουν περάσει είκοσι έξι χρόνια από τότε που η Γεωργία έχασε τον έλεγχο της ρωσοκρατούμενης  επικράτειάς της  στην Αμπχαζία (Sokhumi). Τον Σεπτέμβριο του 1993, οι Αμπχάζιοι Φρουροί , ένοπλος σχηματισμός που δημιούργησε ο ανώτατος σύμβουλος της Αμπχαζίας, Βλάντισλαβ Αρντζίνμπα, παραβίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και άνοιξε πυρ εναντίον των εθνικών φρουρών της Γεωργίας, οι οποίοι είχαν εισέλθει στην Αμπχαζία για να προστατεύσουν το κομμάτι Σότσι-Ίγκουρι  του γεωργιανού σιδηροδρόμου.

Το κρατικό συμβούλιο της Γεωργίας αποφάσισε να στείλει τις Εθνοφρουρά στην Αμπχαζία, με τη συγκατάθεση του Ardzinba, στις 11 Αυγούστου 1992.


Παρά τη συμφωνία, οι Αμπχάζιοι Φρουροί συγκρούστηκαν με τους Εθνοφρουρούς της Γεωργίας και σύντομα ακολούθησε πόλεμος. Οι στρατιωτικές δραστηριότητες διήρκεσαν 13 μήνες και 13 ημέρες και έληξαν με την πτώση του Sokhumi στις 27 Σεπτεμβρίου 1993.

Στις 27 Σεπτεμβρίου, οι Γεωργιανοί στρατιώτες αναγκάστηκαν να φύγουν από την πόλη. Οι δυνάμεις της Αμπχαζίας επέδραμαν στο κτίριο της κυβέρνησης και πήραν μέλη της τοπικής κυβέρνησης ως ομήρους. Πολλοί από αυτούς πυροβολήθηκαν λίγο αργότερα.

Οι δυνάμεις της Αμπχαζίας πήραν τον πλήρη έλεγχο της επικράτειας στις 30 Σεπτεμβρίου. Στην πορεία μέχρι την πτώση του Sokhumi, μέρος του άμαχου πληθυσμού έφυγε από την πόλη δια θαλάσσης, ενώ η πλειοψηφία έφυγε πεζή μέσα από το φαράγγι του Kodori στα βουνά, πολλοί από αυτούς πέθαναν από το κρύο και την πείνα.

Περίπου 10.000 πολίτες έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της εθνοκάθαρσης και περισσότεροι από 300.000 έγιναν πρόσφυγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σιωπή

  Η σιωπή που επικρατεί από το βράδυ της Μ. Πέμπτης έως και το πρωί του Μ. Σαββάτου δεν πρέπει να μας παραξενεύει και να μας τρομάζει. Είναι...