Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Ο αριθμός των εναπομεινάντων μελών οικογενειών που χωρίστηκαν από τον Κορεάτικο πόλεμο του 1950-53 μειώνεται σε ανησυχητικό επίπεδο

http://www.koreatimes.co.kr/www/nation/2019/09/103_275817.html

Ο αριθμός των εναπομεινάντων μελών οικογενειών που χωρίστηκαν από τον Κορεάτικο πόλεμο του 1950-53 μειώνεται σε ανησυχητικό επίπεδο, καθώς σχεδόν το 60% των εγγεγραμμένων από την κυβέρνηση είναι νεκροί, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Ο ρυθμός μείωσης αναμένεται να επιταχυνθεί καθώς περισσότεροι από οκτώ στους δέκα εναπομείναντες επιζώντες είναι ηλικίας 70 ετών και άνω. Αυτή η κατάσταση προξενεί την ανάγκη και για τις δύο Κορέες να οργανώνουν  συναντήσεις τακτικά ανεξάρτητα από το πολιτικό κλίμα και την ατμόσφαιρα ασφάλειας, σύμφωνα με τους παρατηρητές. 


Συνολικά 133.353 Νοτιοκορεάτες που αναζητούν διασυνοριακή επανένωση έχουν εγγραφεί στο Υπουργείο Ενοποίησης και στον (Νότιο) Κορεατικό Ερυθρό Σταυρό από το 1988. Η κυβέρνηση της Σεούλ δημιούργησε μια βάση δεδομένων εκείνη τη χρονιά για τη συστηματική διαχείριση των διαιρεμένων οικογενειών.

Τα στοιχεία δείχνουν τώρα ότι  79,466 ή το 59,6% των εγγεγραμμένων ανθρώπων πέθαναν από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, αφήνοντας μόνο 53,887 ζωντανούς.

Το υπουργείο είπε ότι αυτό το συμπέρασμα είναι σοβαρό, διότι ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό κάθε χρόνο. 

"Τις τελευταίες δεκαετίες, ο αριθμός των επιζώντων ήταν πολύ μεγαλύτερος από εκείνους που πέθαναν", ανέφερε. Αυτό όμως άλλαξε τον Φεβρουάριο του 2016, όταν ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τον αριθμό των ζωντανών με 65.922 έναντι  64.916.

 Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, έχασαν τη ζωή τους επιπλέον 2.245 άτομα. 

"Ο ρυθμός θα αυξηθεί γρηγορότερα, δεδομένου ότι πολλοί επιζώντες είναι γέροι και η υγεία τους επιδεινώνεται", πρόσθεσε.

 Περίπου το 85,7% των επιζώντων είναι 70 ετών και άνω.

Μεταξύ αυτών, το 21,9% είναι στα 70, το 40,5% στα 80 και το 23,3% στην ηλικία των 90 ετών και άνω.

"Υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση βλέπει ζητήματα που σχετίζονται με τις χωρισμένες οικογένειες ως ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα στις διασυνοριακές σχέσεις", ανέφερε το υπουργείο.

 Ο υπουργός Ενοποίησης Kim Yeon-chul πρόσφατα υποσχέθηκε να θέσει τις  χωρισμένες οικογένειες ως ύψιστη προτεραιότητα μετά την επανάληψη του διασυνοριακού διαλόγου σχετικά με ζητήματα για την επίλυση της πυρηνικής κρίσης στη Βόρειο Κορέα.

 Στην εμφάνισή του, στις 13 Σεπτεμβρίου, για τους εορτασμούς Chuseok, ο Πρόεδρος Moon Jae-in, δεσμεύθηκε να κάνει "τα αδύνατα δυνατά" για τη διοργάνωση επανενώσεων σύμφωνα με κοινή δήλωση που απευθύνθηκε από τον ίδιο και τον ηγέτη της Β.Κορέας Kim Jong-un,στην πρώτη σύνοδο κορυφήε στο Panmunjeom τον Απρίλιο του 2018.


Σε επιστολή που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, η Πιονγκγιάνγκ αποδέχτηκε την έκκληση της Σεούλ να συνεργαστεί για την επίλυση θεμάτων για τις χωρισμένες οικογένειες και για την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στις διασυνοριακές συνόδους κορυφής.

Η τελευταία συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2018, με την ευκαιρία της πρώτης διάσκεψης κορυφής Moon-Kim και της βραχυχρόνιας συμφιλιωτικής διάθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ερώτημα

  Και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα; Τα κόμματα διεφθαρμένα ή -στην καλύτερη περίπτωση- κολλημένα σε ιδεοληψίες. Τα ΜΜ...