https://ecozen.gr/2019/09/20-chronia-ton-katastrofiko-seismo-tis-athinas/
Θλιβερή επέτειος η σημερινή. Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια και συγκεκριμένα στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999, και ώρα 14:56:50, σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε την Αθήνα και αφήνοντας πίσω του 143 νεκρούς, περισσότερους από 700 τραυματίες και ζημιές σε 70.000 κτίρια.
Παρόλο που ο σεισμός δεν ήταν μεγάλης έντασης ούτε διάρκειας, το γεγονός ότι το επικέντρό του ήταν μόλις 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης (ανάμεσα στις Αχαρνές και τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας) και το εστιακό του βάθος ήταν μικρό (από 9 μέχρι 14 χιλιόμετρα), τον καθιστούν ως τον φονικότερο των τελευταίων 50 ετών, ενώ οι ζημιές που προκάλεσε έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη.
Συνολικά 143 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους: οι 36 πέθαναν από τραύματα, οι 38 έφεραν τραύματα από τα οποία κινδύνευε η ζωή τους, ενώ 31 πέθαναν από ασφυξία. Οι περισσότεροι από τους θανάτους οφείλονται σε καταρρεύσεις κτιρίων, τρία από αυτά εργοστάσια. Από τους υπόλοιπους, έξι έχασαν τη ζωή τους λόγω εμφράγματος του μυοκαρδίου, δύο από τραύματα όταν πήδηξαν από το κτίριο στο οποίο βρίσκονταν και ένας όταν χτυπήθηκε από ένα αντικείμενο.
Άλλοι 85 σώθηκαν μέσα από τα συντρίμμια, 2.000 τραυματίστηκαν και 50.000 έμειναν άστεγοι. Οι καταυλισμοί που δημιουργήθηκαν για την προσωρινή στέγαση των αστέγων εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούνται 10 χρόνια μετά. Στο εξαώροφο κτίριο της Ρικομέξ, στο Μενίδι, που στεγάζονταν οι εταιρείες Ρικομέξ και Εστία εμπορική, πέθαναν 39 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους δύο έγκυες γυναίκες.
Ζημιές
Οι υλικές ζημιές αποτιμήθηκαν στα 3 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το επίκεντρο. Στα Άνω Λιόσια, στο Μενίδι, στους Θρακομακεδόνες και την Φυλή Αττικής, το 30% των καλά κατασκευασμένων κτιρίων κατέρρευσε. Δεν αναφέρθηκαν σημαντικές υλικές καταστροφές στο Δήμο Αθηνών ούτε στα νότια και ανατολικά προάστια. Συνολικά κατέρρευσαν 110 κτίρια, 5.222 κρίθηκαν κατεδαφιστέα και 38.165 επισκευάσιμα.
Τα μνημεία
Στον Παρθενώνα και στο Ερέχθειο παρατηρήθηκε ελαφρά περιστροφή κάποιων κιόνων, χωρίς σημαντικά προβλήματα. Αρκετά από τα κτίρια με πλίνθινη τοιχοποιία που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα δεν υπέστησαν ζημίες, αν και κάποια από αυτά τα κτίρια χαρακτηρίστηκαν κόκκινα, μερικά διατηρητέα (δηλαδή κτίρια τα οποία δεν πρέπει να κατεδαφιστούν).
Η Μητρόπολη Αθηνών, η οποία είχε υποστεί ζημιές και από το σεισμό του 1981, χρειάστηκε να αναστηλωθεί.
Μνημεία στα οποία προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές από το σεισμό ήταν η μονή Δαφνίου και το κάστρο της Φυλής, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ., όπου στους τοίχους εμφανίστηκαν μεγάλες ρωγμές.
Κατολίσθηση καθώς και αρκετές ρωγμές αναφέρθηκαν κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην κορυφή της Πάρνηθας και βρισκόταν κοντά στο επίκεντρο, αν και γενικά οι ζημιές στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο ήταν μικρές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου