Η ανάδειξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με μεγάλη πλειοψηφία 73% ως Προέδρου της Ουκρανίας και η συνακόλουθη επικράτηση του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές, σηματοδότησε την πλήρη ανανέωση του πολιτικού σκηνικού. Οι νέοι (και στην ηλικία) κυβερνήτες της Ουκρανίας καμμία σχέση δεν έχουν με το πολιτικό σύστημα που επικράτησε το 2014, μετά την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου Γιανούκοβιτς με τα γεγονότα του Μαϊντάν. Τόσο ο απελθών Πρόεδρος Ποροσένκο, όσο και η αντίπαλός του Γιούλια Τιμοσένκο καταποντίστηκαν εκλογικά και απαξιώθηκαν.
Ο Ζελένσκι, με οικονομικές σπουδές, είναι κωμικός ηθοποιός και σεναριογράφος και δεν είχε σχέση με την πολιτική.
Φαίνεται ότι η νέα Κυβέρνηση επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία και βρίσκει ανταπόκριση από τη ρωσική κυβέρνηση. Πρώτο σημαντικό βήμα ήταν η ανταλλαγή 35 κρατουμένων από κάθε πλευρά που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου. Η συνδυασμένη αυτή ανθρωπιστική ανθρωπιστική δράση, που έγινε δυνατή ύστερα από επίμονες διπλωματικές προσπάθειες, μπορεί να είναι η αρχή και για την επίλυση της διένεξης στην ανατολική Ουκρανία.
Μετά το 2014, οι κυβερνήσεις του Κιέβου ήταν μονομερώς αντιρωσικές. Το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, η περιοχή της Γαλικίας με κέντρο την πόλη Λβοφ, (ἡ Λεόπολις των Ελλήνων του 18ου αιώνα), ανήκε για χρόνια στην Πολωνία και στην Αυστρία. Συνδέθηκε οικονομικά και πολιτιστικά με τη Δύση. Κατοικείται από μεγάλο πληθυσμό Ουνιτών. Αντίθετα, η υπόλοιπη χώρα συνδέεται οικονομικά και πολιτιστικά με τη Ρωσία και πλήττεται από τη συνεχιζόμενη ανωμαλία στις σχέσεις τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου