Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Χωριό της Ακτής Ελεφαντοστού "πνίγεται"


https://www.africanews.com/2019/09/10/coastal-erosion-threatens-ivory-coast-village/

Η Lahou Kpanda, μια μικρή πόλη στην Ακτή του Ελεφαντοστού, υποφέρει από τη διάβρωση των ακτών. Βρίσκεται 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, Abidjan.

Εδώ, οι κάτοικοι ζουν με τον πόνο να βλέπουν τους προγόνους τους να παρασύρονται στη θάλασσα λόγω της διάβρωσης των ακτών.

Οι κλιματικές αλλαγές, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η εξαφάνιση των μαγγρόβιων δασών έχουν εκτοπίσει χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία 30 χρόνια.



"Σήμερα ζούμε με αγωνία. Τι θα συμβεί αύριο εάν κανείς δεν βοηθήσει το χωριό; Θα εξαφανιστούμε. Αλλά σήμερα είναι οι νεκροί μας που φεύγουν. Ξέρετε, στην Αφρική, οι γονείς μας, οι πρόγονοί μας είναι πολύ σημαντικοί για εμάς και να τους βλέπουμε διασκορπισμένους στη θάλασσα είναι οδυνηρό και κάθε μέρα που ο Θεός μας φέρνει, μας στοιχειώνει », είπε ο Daniel Loha, ένας γέροντας του χωριού.

Η παράκτια διάβρωση καταστρέφει δραματικά τις ακτές της Δυτικής Αφρικής, αλλά στο Grand Lahou, επιδεινώθηκε από την ύπαρξη υδροηλεκτρικού φράγματος που χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, περίπου 250 χλμ.βορειότερα. Αυτό έχει στερήσει από τον ποταμό Bandama  μέρος της δύναμής του και της  ικανότητάς του να αντέξει τον ωκεανό.

Έκτοτε, η γη έχει υποχωρήσει κατά μέσο όρο 1 έως 2 μέτρα ετησίως και απώλεσε 10 μέτρα σε μόλις 2 ημέρες το 2011. Το ερειπωμένο κτίριο φυλακών, για παράδειγμα, άρχισε να βυθίζεται στη θάλασσα στην αρχή του έτους .

Ο καθηγητής Jacques Abe διευθύνει το Ωκεανογραφικό ερευνητικό κέντρο.

"Η παλιά πόλη του Grand Lahou δεν μπορεί να είναι στον κατάλογο της UNESCO για την φυσική κληρονομιά της, δεν υπάρχει πια. Την εποχή εκείνη σήμαναν συναγερμό για να δουν τι θα μπορούσε να γίνει με αυτό το μέρος (της πόλης), αλλά όλα αυτά τα ιστορικά κτίρια έχουν εξαφανιστεί τώρα », είπε.

Σήμερα, εξετάζεται το σχέδιο για την καταπολέμηση της διάβρωσης με την κατασκευή θαλάσσιας άμυνας. Τον Νοέμβριο του 2018, δόθηκαν συνολικά 24 εκατομμύρια ευρώ στην Ακτή του Ελεφαντοστού ως δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα.

"Αυτό που πρέπει να κάνετε στο Grand Lahou είναι να κλείσετε τη ρωγμή, στο επίπεδο του νεκροταφείου, να το ανοίξετε μπροστά από το Bandama (ποτάμι), έτσι ώστε το νερό να μπορεί στη συνέχεια να ρέει εκεί και να φτιάξετε φράγματα ώστε το νερό να μη στριφογυρίζει, αλλά να πηγαίνει  κατευθείαν στη θάλασσα. Αυτό είναι που πρέπει να γίνει. Αυτό είναι όλο. Είναι εφικτό. Από τεχνική άποψη είναι εφικτό. Πρόκειται μόνο για το κόστος ", δήλωσε ο Δρ Diekete Moise Antoine στο Ινστιτούτο Τροπικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Abidjan.

Η πόλη του Grand-Lahou εξαφανίζεται και πολλοί χωρικοί ανησυχούν.

Μερικοί δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τη γη των προγόνων τους. Άλλοι θέλουν να φύγουν επειδή η λιμνοθάλασσα ανεβαίνει όλο και περισσότερο .

Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως

  Φτάσαμε λοιπόν μια ανάσα από τα Χριστούγεννα. Όλοι ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε είτε πιο πνευματικά είτε πιο κοσμικά ανάλογα με το τι πιστ...